Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

JUKOn Luukkainen ihmeissään valtakunnansuunnittelijan lausunnoista: “Jos EK sanoo, ette se tee keskitettyjä ratkaisuja, sovittelija tekee niitä”

Nora Vilva
Olli Luukkainen.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan Kauppalehdelle 16.1. antama haastattelu närästää nyt todella paljon työntekijäpuolella.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Piekkala katsoo, että Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksen kustannusvaikutus muodostaa työmarkkinakierroksen niin kutsutun yleisen linjan.

Lisäksi hän toteaa haastattelussa työehtosopimukseen kirjattujen kiky-tuntien olevan sen kaltainen työaikamääräys, ettei hän itse lähde tekemään esityksiä niiden poistamisesta, vaan osapuolten pitää keskenään löytää ratkaisu kiky-tunneista.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo Demokraatille pitävänsä erikoisena, että valtakunnansovittelija ottaa kantaa sopimuskorotuksiin ennen kuin ollaan sovitteluissakaan.

– Hänhän on tehnyt tätä tosin koko ajan niin kuin itse asiassa aika lailla teki edeltäjänsäkin (Minna Helle). Hänen tehtävänsä olisi sovitella osapuolten näkemyksiä yhteen, Olli Luukkainen sanoo.

Mitä sitten käytännössä voi seurata Piekkalan linjauksesta. Luukkaisen mukaan työtaistelujen lisääntyminen. Nimittäin jos jollakin toimialalla työnantajapuoli katsoo, että sillä olisi mahdollisuuksiakin päänavaajaa Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton 3,2 prosenttia parempiin korotuksiin, se tekee taktisesti niin, että ajaa asian valtakunnansovittelijalle.

– Jos taas työntekijäpuoli katsoo, että ei meinaa irrota sitä 3,2 % neuvotteluissa, mennään niin ikään sovitteluihin. Erikoistahan olisi, jos silloin sovittelija tarjoaisi vähemmän.

Lisää aiheesta

– Tuollaiset puheet käytännössä johtavat hyvin keskitettyyn ratkaisun. Jos EK sanoo, ettei tee se tee keskitettyjä ratkaisuja, sovittelija tekee niitä, Luukkainen kummastelee.

Kaiken kaikkiaan Luukkaisen mielestä näyttää tällä hetkellä siltä, että valtakunnansovittelijan toimistossa sovittelu ei etene.

– Eihän sieltä ole ratkaisuja tullut vielä yhtään, Luukkainen sanoo todeten, ettei Postin ratkaisuja voi rinnasta nyt alkaneisiin isojen teollisuusalojen neuvotteluihin.

– Kun Piekkala valittiin valtakunnansovittelijaksi, hänhän ilmoitti jo silloin, että tekee vientiteollisuuden ehdoilla hommaa. Ei niin pitäisi sanoa, hänhän on virkamies, valtion virkamies, Luukkainen toteaa.

Hänen mielestään Piekkala on valinnut työnantajan puolen.

– Jo hyvin nopeasti valintansa jälkeen hän totesi mediassa, että päänavaajan tulee olla vientiteollisuuden ja se ratkaisu muodostaa katon.

– Minun mielestäni sen pitäisi mennä niin, että valtakunnansovittelija perehtyy tilanteeseen ja sen jälkeen katsoo mikä on sovintoesityksen taso. Tästä työntekijäpuoli ei pidä, että hän ilmoittaa kategorisesti katon eli tulkaa tänne, täältä ei enempää irtoa. Ratkaisuja pitäisi hakea alalähtöisesti kulloisenkin sovitteluun joutuneen alan näkökulmasta.

“Olen ihan varma, että tilanne herättää keskustelua.”

Luukkainen mielestä Piekkala on jossain määrin peesannut työnantajaa myös siinä, että mikäli kiky-tunnit poistuvat, se alentaisi palkankorotuksia. Kikylle on laskettu työnantajapuolella 1,4 prosentin vaikutus.

– Pitäisikö sitten laskea niin, että kun ne poistuivat, sopimuksen arvo onkin 4,6. Jos EK on ilmoittanut, että arvo on 1,4, sillä logiikalla se on 4,6. Eli jos kiky-sopimukset jäävät voimaan, palkankorotuksen pitäisi olla 4,6. Sehän on selvä, että kiky-tunneilla on jokin arvo, arvo ei ole nolla. Suurin kysymys on kuitenkin se, että kiky-tuntitalkoot on nyt joka tapauksessa tehty.

Myös sovittelujärjestelmän uudistaminen on jo noussut keskusteluun.

– Sovittelujärjestelmä tarvitaan, yhdessä sovittu järjestelmä on tarpeen. Sovittelijan on oltava henkilö, jolla on niin vahva auktoriteetti ja joka herättää toiminnallaan niin vahvaa luottamusta, että hän saa ratkaisuja aikaiseksi. Hän osaa ja häneen voi luottaa.

Siihen, onko esimerkiksi yhden sovittelijan järjestelmä tiensä päässä, Luukkainen ei ota kantaa. Jotkut ovat ehdottaneet kolmen sovittelijan järjestelmää eli olisi yksi neutraali, yksi työnantajapuolen valitsema ja yksi työntekijäpuolen valitsema sovittelija. Nyt sovittelijan valitsee käytännössä vuoron perään työnantaja- tai työntekijäosapuoli.

Luukkaisen mukaan, jotta sovittelujärjestelmään voisi ottaa kantaa, pitäisi olla ensin vaihtoehtoja pöydällä.

– Minulla ei ole valmista kantaa siihen, mikä olisi parempi järjestelmä. Kun nyt valtakunnansovittelijalta ei näytä ratkaisuja tulevan, olen ihan varma, että tilanne herättää keskustelua.

Piekkalan rooliin tai asemaan Luukkainen ei halua ottaa kantaa. Hän nimittäin painottaa, että on täysin mahdollista, että hän vielä itsekin keväällä valtakunnansovittelijan kontolla.

– Siinä mielessä en hänen onnistumistaan halua kommentoida, mutta valtakunnansovittelijan toimistolta ei nyt ole ratkaisuja tullut syystä tai toisesta, Luukkainen päättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE