Ulkomaat

”Julkinen lynkkaus” – Dokumentti Michael Jacksonista kuohuttaa maailmaa: Lasten ystävä vai manipuloiva hyväksikäyttäjä?

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Väärinymmärretty hyväntekijä ja lasten ystävä vai manipuloiva hyväksikäyttäjä? Syytökset lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat velloneet pop-ikoni Michael Jacksonin ympärillä kahden vuosikymmenen ajan.

Uusia kierroksia syytöksiin on tuonut Sundance-elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut dokumentti Leaving Neverland. Sittemmin HBO-kanava on esittänyt sen Yhdysvalloissa ja Channel 4 Britanniassa. Dokumentti on saanut aikaan isoja reaktioita.

Leaving Neverland kertoo järkyttävän yksityiskohtaisesti kahden nyt jo aikuisen miehen väitetyistä kokemuksista. Wade Robson ja James Safechuck syyttävät Jacksonin käyttäneen heitä vuosien ajan seksuaalisesti hyväksi, kun miehet olivat vielä lapsia.

Brittiläisen Dan Reedin ohjaama dokumentti ei tarjoa konkreettisia todisteita vuonna 2009 kuollutta Jacksonia vastaan, mutta #metoo-aikakaudella moni tuntuu haluavan, että väitetyt uhrit puhuvat avoimesti kokemuksistaan.

Radiokanavat laittoivat Jacksonin pannaan

Leaving Neverland on herättänyt valtavan julkisen keskustelun. Tv-moguli Oprah Winfrey haastatteli dokumentissa esiintyneitä miehiä satapäisen, seksuaalisen hyväksikäytön uhreista koostuneen yleisön edessä.

Monet kulttuurikriitikot ovat pitäneet dokumenttia uskottavana. Muun muassa Pulitzer-palkittu kulttuurikriitikko Wesley Morris kirjoitti artikkelissaan uskovansa Robsonia ja Safechuckia.

Radiokanavat Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja Hollannissa ovat lakanneet soittamasta Jacksonin musiikkia, muun muassa Guardian kertoi. Wall Street Journal puolestaan uutisoi, että Simpsonit-sarjan tuottajat päättivät hyllyttää jakson, jossa kuullaan Jacksonin ääntä.

Dokumentin ovat nähneet jo miljoonat ihmiset. Suomessa Yle päätti aikaistaa dokumentin esittämistä kuukausilla. Se nähdään televisiossa 2. päivä huhtikuuta Docventures-erikoislähetyksessä.

”Julkinen lynkkaus”

Jacksonin fanit ja perhe ovat puolustaneet muusikon perintöä raivokkaasti. Jacksonin perikunta on haastanut HBO:n oikeuteen. Lausunnoissaan perhe ja perikunta kutsuivat dokumenttia ”julkiseksi lynkkaukseksi”. Perikunta haukkui Robsonin ja Safechukin valehtelijoiksi ja totesi, ettei dokumentissa tarjota todisteita syytöksille.

Lontoon katukuvaan ilmestyi dokumentin esittämisen jälkeen Jacksonin syyttömyyttä puolustavia mainoksia. Rahat mainoskampanjaan kerättiin joukkorahoituksella. BBC:n mukaan mainokset kuitenkin poistettiin sen jälkeen, kun hyväksikäytön uhreja auttava järjestö ilmaisi huolensa asiasta.

Ennen dokumentin esittämistä Jacksonin fanit osoittivat mieltään Channel 4 -kanavan pääkonttorin edessä Lontoossa. Fanit ovat myös käynnistäneet sosiaalisen median kampanjoita puolustaakseen idolinsa mainetta. New York Times kertoi lisäksi, että dokumentin tekijät ovat saaneet lukuisia uhkauksia.

Syytöksiä jo 90-luvulla

Michael Jacksonia syytettiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä jo 1990-luvulla. Vuonna 1993 Los Angelesin poliisi aloitti tutkinnan, kun eräs 13-vuotias poika syytti laulajaa seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Juttu sovittiin oikeuden ulkopuolella. Jackson maksoi pojan perheelle yli 20 miljoonaa dollaria.

Vuonna 2005 Jackson istui oikeudessa vastaamassa uusiin seksuaalista hyväksikäyttöä koskeviin syytteisiin. Tähti vapautettiin kaikista syytteistä. Hän kiisti kaikki syytökset hyväksikäytöstä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat