Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Jussi Halla-aho kysyi hallituksen tavoitteesta – Sanna Marin teki sen taas selväksi

Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi tänään iltapäivällä kello 14 alkaneessa istunnossa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen koronakriisin hoidosta. Ilmoituksesta keskustellaan paraikaa eduskunnassa.

Rane Aunimo

Demokraatti

Pääministeri Marin vastasi edustajien esittämiin näkökulmiin ja ehdotuksiin ensimmäisen kerran vajaan kahdenkymmenen puheenvuoron jälkeen.

– Edustaja Halla-aho kysyi hallituksen tavoitteesta… Tavoitteemme on ollut ja on yhä estää taudin etenemistä, turvata terveydenhuoltomme kantokyky ja suojella riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Nyt me pyrimme siihen, että voisimme avata näitä rajoitustoimenpiteitä asteittain ja hyvin hallitusti ja siirtyä jälleen kohti tavanomaista elämää. Tämä ei varmasti ole kokonaan mahdollista, meidän on opittava elämään viruksen kanssa, mutta sitä kohti on kuitenkin hyvä kulkea.

Marinin mukaan Suomen strategiamuutoksen osana on erittäin tärkeää saada suojavarustekokonaisuus hallintaan. Tämä on pääministerin mukaan haaste. Kansainvälisen markkinan haasteet tiedetään, joten kotimaista tuotantoa tarvitaan.

– Ratkaisuja etsitään, mutta tämä pitää saada kuntoon, ja kannan suojavarustetilanteesta ja niistä määristä, joita tulemme tarvitsemaan, kovaa huolta ja siihen hallitus etsii aktiivisesti ratkaisuja.

Marin sanoo, että kansalaiset tarvitsevat myös selkeitä ohjeita, kun rajoituksia puretaan.

– Kun siirrymme pois rajoitustoimenpiteistä, tarvitsemme ihmisille selkeämpiä ja yksilöidympiä ohjeita siitä miten toimia tässä tilanteessa. Tarvitsemme ohjeistuksia niin uimarannoille, leirien pitämiseen, kirjastoille, museoille, yksilöille. Tarvitsemme ohjeita yksilöille, koska olemme sääntöuskovaista kansaa ja jos jotakin ei ole ohjeeksi kirjattu, niin silloin ohjeistusta peräänkuulutetaan.

Marin kommentoi myös perussuomalaisten Riikka Purran huolta huoltovarmuuden tasosta.

– Meidän pitää nostaa varautumisemme tasoa ja se vaatii sitä, että meillä on kotimaista ruoantuotantoa, suojavarustetuotantoa ja kotimaista tuotantoa moniin niihin asioihin, jotka ovat yhteiskunnan kannalta kriittisiä. Olen tästä täysin samaa mieltä.

Ravintoloiden tilanteesta pääministeri sanoo, että jos mahdollista, hallitus tietysti pyrkii normaalimpaan tilanteeseen.

– Mutta kuuntelemme hyvin herkällä korvalla asiantuntijoiden arvioita ja teemme ratkaisuja niiden pohjalta. Tietenkin tavoitteenamme on, että elinkeinoelämämme toimisi jälleen normaalilla tavalla.

Kokoomuksen Antti Häkkäselle ja hänen kommenteilleen exit-strategiasta Marin kommentoi, että Martti Hetemäen työryhmä tekee hallitukselle suunnitelman 1.5. mennessä, millä tavalla rajoitustoimenpiteitä avataan hallitusti ja oikea-aikaisesti.

– Hallitus käy tämän pohjalta neuvottelut 3.5. Olemme myös asettaneet tiedepaneelin tämän työn tueksi. Hetemäen työryhmä tekee paitsi exit-suunnitelman myös jälleenrakennussuunnitelmaa ja tässä kokonaisuudessa totta kai tieteentekijät ovat edustettuina. On tärkeää, että teemme tätä yhdessä niin yksityinen, julkinen kuin tiedeyhteisön puoli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
23.2.2021
Eduskunnan turvallisuusjohtaja vuosi itse Sipilän tapausta koskevat turvakameranauhat medialle – pääsihteeri Paavola: ”Tämä on häneltä poikkeuksellinen päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE