Politiikka

Jussi Halla-aho: Pitääkö taistella brutaali sota tehdäkseen itsenäisyydestä ”laillisen” ja hyväksytyn?

Lehtikuva
Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa arvostetun brittiläisen taloussanomalehden The Financial Timesin sivuilla itsenäisyydestä. Halla-ahon kirjoitus on lukijakirjepalstan päivän luetuin juttu.

Halla-aho sivuaa Katalonian tapausta. Hän kysyy, onko kansalla oikeus valita itsenäisyys.

”Ellei, miksi minun valtiollani tai millään maalla oli se oikeus? Voiko olla niin, että oikeus itsemääräämisoikeuteen oli ennen muttei enää?”

Halla-ahon mukaan jotkut argumentoivat sanomalla, että Katalonian kansanäänestys rikkoi Espanjan perustuslakia. Hän ei hyväksy perustetta.

”Jos itsenäisyys on legitiimi tavoite, kuten sen täytyy olla, mutta ei ole keinoa jolla tavoitella sitä laillisesti, kuten Katalonian tapauksessa tilanne on, täytyy olla legitiimiä julistaa itsenäisyys yksipuolisesti, kunhan päätös on tehty demokraattisesti.”

Halla-aho muistuttaa, että useimmat itsenäiset nykyvaltiot syntyivät ”laittomasti”. Tämä pätee niin Suomeen kuin Yhdysvaltoihin.

”Onko näiden maiden itsenäisyys siis laitonta? Voiko tosiaan olla niin, että pitää taistella brutaali sota tehdäkseen itsenäisyydestä ”laillisen” ja hyväksytyn?”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat