Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jussi Niinistö DN:n väitteistä: Meillä ei ole salaista tietoa Suomen turvallisuusympäristön muutoksista

Dagens Nyheter -lehden mukaan Ruotsilla olisi erittäin salaista tietoa Ruotsiin Venäjältä liittyvästä uhasta. Se kirjoittaa myös, että Ruotsin puolustusvoimien komentajan Micael Bydénin sanavalinnoissa on tapahtunut muutos.

Kun komentaja on aiemmin puhunut Ruotsiin kohdistuvan sotilaallisen hyökkäyksen riskin olevan epätodennäköinen, nyt se on “edelleen matala”.

Tiedusteluasioiden asiantuntijan, professori Wilhelm Agrellin mukaan matala merkitsee sitä, että riski on kasvanut ja se on yhä pieni, mutta kuitenkin jopa 15%.

DN:n mukaan tiedot uhasta olisivat vaikuttaneet osin siihen, että Ruotsi aikaisti pysyvien joukkojen sijoittamista Gotlantiin.

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) toteaa, että DN:n toimittaja ei ole “mikään pilipalitoimittaja” ja hän on yleensä asioista aika hyvin perillä.

Toisaalta Niinistö painottaa, ettei Ruotsin puolustusministeri ole kommentoinut asiaa ja että komentaja Micael Bydén on todennut aiemmin, ettei joukkojen jäämiseen Gotlantiin liity dramatiikkaa eikä uhka Ruotsia kohtaan ole lisääntynyt.

– Meillä Suomessa ei ole mitään uutta erittäin salaista tietoa, jonka takia joukkojen sijoittumista Gotlantiin on aiennettu. Toisaalta ainahan tällainen perustuu tiedustelutietoon, joka on usein erittäin salaista, Niinistö toteaa.

Lisää aiheesta

Ehkä noussut Ruotsi mediassa painoarvoaan suuremmaksi.

Jussi Niinistö on ollut Suomessa yhteydessä pääesikunnan tiedusteluosastoon. Siellä ei ole hänen mukaansa mitään uutta tietoa, jonka mukaan olisi lisääntynyt turvallisuusuhka.

Jussi Niinistö huomauttaa, että jos Gotlantiin kohdistuisi välitöntä uhkaa, sinne olisi sijoitettu paljon enemmän sotilaita. Nyt siellä on vain 150 hengen yksikkö.

– Ehkä enemmänkin on kyse normaalista varautumisesta ja siitä, että Ruotsi haluaa antaa signaalin, että se on valmis puolustamaan Gotlantia. Ehkä asia on noussut Ruotsin mediassa painoarvoaan suuremmaksi.

Spekulointia komentaja Micael Bydénin sotilaalliseen riskiin liittyvistä sanavalinnoista Jussi Niinistö pitää ainakin Suomen suunnasta katsottuna semanttisena.

– Meillä ei ole tosiaan mitään uutta erittäin salaista tietoa siitä, että meidän turvallisuusympäristö olisi jotenkin muuttunut eli emme pysty kommenoimaan tällaista. Suomessa ei ole tietoa, että turvallisuusympäristö olisi ottanut huonompaan suuntaan askelia.

Toivottavasti ilmiö on ja pysyy.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoitti blogissaan näkevänsä miniatyyrisiä myönteisiä merkkejä Venäjän ja lännen välisessä vuoropuhelussa.

“Virolaisen Postimees-sanomalehden haastattelema nimellään esiintynyt virolainen sotilashenkilö kertoi, että Venäjä oli heti heinäkuun alusta muuttanut käyttäytymistä niin, että sen sotilaskuljetuskoneet alkoivat käyttää transpondereita. Venäläinen Izvestija puolestaan kertoi nimeltä mainitsemattoman amerikkalaisupseerin todenneen, että amerikkalaiskoneet käyttävät transpondereita Itämerellä. Kun virolaislehti lausuu venäläisistä ja venäläislehti amerikkalaisista jotain myönteistä, niin kaipa jutuissa sitten jotain perää on. Miniatyyriaskelia nuo ovat, mutta oikean suuntaisia”, Niinistö muun muassa kirjoittaa.

– Jaan tasavallan presidentin käsityksen siitä, että miniatyyriaskeleita on otettu lentoturvallisuuden suhteen. Sitä on tervehdittävä tyytyväisyydellä. Toivottavasti ilmiö on ja pysyy, Jussi Niinistö sanoo.

Muutakin positiivista sanottavaa tasavallan presidentillä oli.

“Nato ja Venäjä ovat viikolla jatkaneet vuoropuheluaan, joka lähti liikkeelle lentoturvallisuuden takaamisesta Itämerellä. Aivan ilmeisesti kumpikin on laajentamassa keskustelua yleisempiin turvallisuuskysymyksiin ja se on hyvin perustelua. Jo se, että keskustelua käydään, on myönteistä”, hän kirjoitti.

Tässäkin Jussi Niinistö toteaa, ettei voi muuta kuin viitata tasavallan presidentin havaintoihin turvallisuuspolitiikan isosta kuvasta.

– Muuta tietoa minulla ei ole.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE