Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jussi Niinistö ei usko Ruotsin Nato-linjan muuttuvan, ellei vaalien kautta – kommentoi myös, voisiko Suomi antaa Ruotsille sotilaallista apua

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vasemmalla) ja Suomen puolustusmiministeri Jussi Niinistö Turun tapaamisessaan viime heinäkuussa. Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat Turussa puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan.

Sosialidemokraatteja edustava Peter Hultqvist jatkaa Ruotsin ulkoministerinä pääministeri Stefan Löfvenin uudessa hallituksessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kuvaa jo edellisen Löfvenin hallituksen aikaista yhteistyötä Hultqvistin kanssa erinomaiseksi ja hyvin tiiviiksi.

– Siitä kertoo esimerkiksi se, että viime viikolla Sälenin turvallisuuspoliittisessa seminaarissa tapasimme 48:n kerran. Nyt kun tässä oma ministerikausi on kulumassa loppuun, tavoitteena on tietenkin 50. kerta. Jos täytekakku ja kahvit juotaisiin sitten yhdessä, Niinistö pohdiskelee.

Jusi Niinistö on kutsunut tänään lähettämällään kirjeellä Hultqvistin tavanomaiselle kohteliaisuuskäynnille Suomeen.

– Siinä saisimme sitten 49. kokouksen aikaan.

Suomi-Ruotsi yhteistyö syventynyt voimakkaasti.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on syventynyt voimakkaasti.

Hultqvistilla henkilökohtaisesti on Niinistön mukaan ollut merkittävä rooli yhteistyön nopeassa tiivistymisessä, vaikkei Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö ei ole sidottu yhteen henkilöön.

– Siitä yhtenä esimerkkinä on viime kesänä allekirjoittamamme yhteisymmärryspöytäkirja, joka takaa sen, että vaikka puolustusministeri vaihtuu niin puolustushallinnot jatkavat yhteistyötä. Aivan samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa vaihtui puolustusministeri (James) Mattis niin hallintojen kesken jatkuu yhteistyö sekä kahdenvälisen yhteistyöasiakirjan pohjalta että yhdessä Ruotsin kanssa tekemämme kolmenvälisen yhteistyöasiakirjan pohjalta, Niinistö sanoo.

“Suomi tietysti osaltaan toivoo, että voisimme saada sotilaallista apua.”

Ruotsi hallitus jatkaa sosialidemokraattien johdolla. Jussi Niinistö toteaakin, että nyt näyttää siltä, ettei Ruotsin Nato-linja muutu lähitulevaisuudessa.

– Toisaalta Stefan Löfvenin hallitusta ei voi kutsua vahvaksi hallitukseksi, joten kaikki on tietenkin mahdollista.  Mutta kyllä se varmastikin uusia vaaleja vaatii, jos Ruotsi tätä linjaansa jotenkin aikoo muuttaa, Niinistö sanoo.

Kun Niinistö oli viime viikolla Ruotsissa Sälenin turvallisuuskonferenssissa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kiinni huomiota puolustusministerin arvioihin paikan päällä.

Salonius-Pasternak tviittasi Niinistön sanoneen, että Suomen täytyisi puolustaa sotilaallisesti Ruotsia, mikäli se joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. Tämä olisi seurauksena Lissabonin sopimuksen artiklasta 42.7, jonka merkityksestä on käyty vallankin Suomessa vilkasta keskustelua. Artikla liittyy eurooppalaiseen turvatakuuseen ja on jokseenkin tulkinnanvarainen.

Jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan mukaisesti. Tämä ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen”, artikla kuuluu.

Jussi Niinistön mukaan avun antaminen Ruotsille olisi itsestään selvää.

– Kun kysyttiin asiasta jos Ruotsia kohtaa kriisi, niin kyllä vaikea Suomen Euroopan unionin jäsenenä on sitä sivusta seurata eli kyllä Suomi tulee Ruotsia auttamaan ja toivottavasti myös vastavuoroisesti.

Sana apu voi kuitenkin tarkoittaa hyvin monenlaista toimintaa. Olisiko apu sotilaallista?

– Apu voi olla minkälaista vaan, mutta Suomi tietysti osaltaan toivoo, että voisimme saada sotilaallista apua ja luulisin, että Ruotsi ajattelee samalla tavalla, Jussi Niinistö vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE