Politiikka

Jussi Niinistö taisteluasu-hankkeesta: ”Oppimisen paikka kaikkien pohjoismaiden puolustusvoimille”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan puolustusvoimat ovat julkaisseet hankintailmoituksen, jonka mukaisesti halukkailla toimittajilla on mahdollista jättää osallistumishakemuspyyntö neljän maan yhteisestä Nordic Combat Uniform System (NCU) -taisteluasujärjestelmästä.

Kyseessä on ensi kerta, kun neljä pohjoismaata ovat julkaisseet tämän kokoluokan sotilasvarusteiden yhteishankinnan.

NCU-taisteluasujärjestelmä sisältää sotilaan koko vaatetuksen. Yhteinen taisteluasujärjestelmä on suunniteltu käytettäväksi Pohjoismaiden puolustusvoimien kaikissa puolustushaaroissa ja aselajeissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan kyse on kustannustehokkuudesta.

– Jos pystytään Pohjoismaiden kesken hankkimaan jotakin yhdessä, volyymi on isompi. Silloin yksikköhinta laskee. Tämä on pohjoismaisen puolustusyhteistyön lippulaivahankkeita, niitä on joitakin muitakin, mutta tämä on mittakaavaltaan isompi. Jos tämä toteutuu, se antaa uskoa tulevaan, että pystytään koordinoimaan hankintoja sillä tavalla, että kustannustehokkuutta löytyy.

Voitaisiinko valmistaa Suomessa?

Hankinnan kokonaisarvo on arviolta 290-425 miljoonaa euroa, josta Suomen osuus on noin 50–65 milj. Niinistön mukaan huoltovarmuuden kannalta olisi hyvä, jos hanke voisi työllistää myös Suomessa.

– Univormussa on erilaisia osasia, en tiedä, mitä kaikkea Suomessa pystyttäisiin ylipäätään tekemään, mutta kyllä meillä tätä osaamista on. Ihan hiljattain saatoin tilata Puolustusvoimille luotiliivejä.

Niinistö näkee yhteispohjoismaisella hankinnalla myös symbolista merkitystä.

– Se on osoitus siitä, että pohjoismainen puolustusyhteistyö on muutakin kuin pelkkää sanahelinää. Se on myös konkretiaa.

– Materiaalihankkeissa uskoisin, että pohjoismaisella puolustustyöllä on annettavaa. Jos tämä taisteluasu-hanke toteutuu, se on merkittävä askel eteenpäin. Uskon, että sen jälkeen pystytään ottamaan oppia näistä ja tekemään jatkossa muidenkin vastaavien hankkeiden suhteen yhteistyötä. Tämä on oppimisen paikka kaikkien pohjoismaiden puolustusvoimille. Se ei ole nimittäin helppoa näitä hankinta-aitatauluja yhtenäistää, Jussi Niinistö sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat