Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jutta Urpilainen Brexitistä: Moni pettyy – “Paluuta menneisyyteen ei ollutkaan, eivätkä ongelmat poistuneet”

Kansanedustaja Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan Britannian EU-erosta, “Brexitistä”, seuraa lisääntyvää epävarmuutta. Urpilainen arvioi tuoreessa blogikirjoituksessaaan, että itse eroprosessi on kuitenkin pitkä ja monimutkainen neuvotteluprosessi, jonka lopputulosta ei voida tietää.

— Todennäköisesti EU:n ja Iso-Britannian välille luodaan yhteistyöjärjestely, jolla kaupankäyntiä ja muiden sektoreiden yhteistyötä voidaan jatkaa. Tämä on Suomenkin intressien mukaista, sillä Iso-Britannia on Suomen kuudenneksi suurin kauppakumppani. Selvää lienee kuitenkin myös se, että Isolla-Britannialla ei voi olla EU:n ulkopuolella samoja oikeuksia kuin EU:n jäsenenä. Oikeudet ja velvollisuudet näet kulkevat aina rinnakkain.

Urpilainen uskoo silti, että EU selviää “kriisistä”.

— EU:n osuus väestöstä ja bkt:sta vuonna 2050 on kuvaava. Arvioiden mukaan EU-maiden kansalaisten osuus maailman väestöstä tulee olemaan vuonna 2050 olemaan noin 7%. EU-maiden osuus maailman bkt:sta tulee olemaan reilu 10%. Amerikkalaisten, kiinalaisten ja afrikkalaisten ääni on siis tulevaisuudessa entistä vahvempi. On siis selvä, että Suomi ei saa yksin ääntään kuuluviin – mutta ei saa kohta Saksa tai Ranskakaan. Jotta Euroopan painoarvo maailmanlaajuisesti säilyy, tarvitsemme yhtenäistä EU:ta.

Urpilaisen mukaan myös monet kansainväliset haasteet kuten ilmastonmuutos, veroparatiisit ja turvallisuusuhat edellyttävät yli kansallisvaltioiden rajojen tapahtuvaa yhteistyötä, ja siihen EU on hänen mukaansa Suomellekin paras työkalu.

Jotta EU:n legitimiteetti eli oikeutus kansalaisten keskuudessa vahvistuisi, tarvitaan EU:lta Urpilaisen mielestä kuitenkin myös enemmän konkreettisia tuloksia ihmisten arkeen.

— Sosiaalisen Euroopan rakentaminen, veronkierron estäminen ja turvallisuuden vahvistaminen ovat asioita, joissa EU-tasoista päätöksentekoa tarvitaan enemmän – ei vähempää. On rakennettava “uutta hyvää EU-aikaa”, kun “vanhaan hyvään kansallisvaltioaikaan” ei ole paluuta.

Lisää aiheesta

Miten brittien sitten käy, Urpilainen kysyy.

— Uskon, että moni Brexitin puolesta äänestänyt kansalainen tulee pettymään. Paluuta menneisyyteen ei ollutkaan, eivätkä ongelmat poistuneet. Voi olla, että silloin yhä useampi pohtii, vieläkö EU:hun pääsisi takaisin.

Lisää: Jutta Urpilaisen blogi

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE