Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jutta Urpilaiselta avaus — “Koko Suomi hyötyy”

SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen esittää Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämisohjelman päivitystä.

Urpilainen ehdottaa, että valtioneuvosto tekisi tänä vuonna arvion viime hallituskaudella laaditun Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämisohjelman toimeenpanosta ja päivittäisi ohjelman jatkotoimenpiteillä.

Urpilainen otti myös kattavan lentokenttäverkon ja rajanylityspaikkojen riittävän kapasiteetin turvaamisen avatessaan Itä- ja Pohjois-Suomen huippukokouksen toisen päivän Kokkolassa keskiviikkona.

— Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämisestä hyötyy koko Suomi. Tämä oli johtoajatus, kun olin mukana neuvottelemassa pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmaan tavoitetta erillisestä ohjelmasta Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämiseksi. Vuosina 2011-2013 työskennellyt ns. Jouni Backmanin työryhmä teki tärkeää työtä Itä- ja Pohjois-Suomen hyväksi, kun se esitti toimenpiteitä metsän, mineraalien ja muiden luonnonvarojen hyödyntämiseksi, matkailun kehittämiseksi sekä arktisen osaamisen ja Venäjä-potentiaalin hyödyntämiseksi.

Urpilainen esitti alueen maakuntien ja hallituksen yhteistyötä EU-edunvalvonnassa erityisesti komission arktisen tiedonannon tavoitteiden rahoittamiseksi. Hän esitti myös EU:n pohjoista ulottuvuutta Suomen seuraavan EU-puheenjohtajuuden yhdeksi kärkiteemaksi.

— Tämä syksy on merkittävä sekä Venäjä-potentiaalin että arktisten mahdollisuuksien osalta. Loppuvuodesta Suomen ja Venäjän talouskomissio kokoontuu pitkän tauon jälkeen. Tänä syksynä valtioneuvosto päättää arktisen strategian päivittämisestä, josta olisi tärkeää saada liikkeelle konkreettisia tekoja.

Urpilaisen mukaan Paavo Lipponen teki tärkeää taustatyötä vaikuttaessaan EU:n komission arktisen tiedonannon valmisteluun. Tiedonannossa lupaillaan uusia panostuksia, joiden konkretisoituminen vaatii Suomelta ja maakunniltamme aktiivista edunvalvontatyötä.

Lisää aiheesta

— Odotuksia asetetaan unionin investointiohjelmaan, Euroopan investointipankkiin ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin, joissa olisi vaikutettava Suomen omiin miehiin johtopaikoilla kuten Jyrki Kataiseen, Jan Vapaavuoreen ja Johannes Koskiseen. Tiedonanto korostaa myös alueellisen yhteistyön tuki-instrumentteja, jotka koskettavat erityisesti tämän huippukokouksen maakuntia (Interreg Pohjoinen, Botnia-Atlantica-ohjelma, Itämeren alueen rahoitusohjelma, Pohjoinen periferia ja Arktinen -ohjelma sekä Karelia- ja Kolarctic-ohjelmat).

Urpilaisen mukaan pohjoinen ulottuvuus on saatava myös seuraavien eduskuntavaalien jälkeen alkavan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden teemaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE