Kotimaa

”Jutut ovat järkyttävää luettavaa” – lasta ja vanhempia ei aina oteta tosissaan

Lehtikuva / Kimmo Mäntylä
Lehtikuva / Kimmo Mäntylä
Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Suomen Vanhempainliittoon ja Förbundet Hem och Skola i Finlandiin tulee yhteydenottoja vanhemmilta, joiden lapset ovat joutuneet opettajien kaltoinkohtelemiksi.

– Yhteydenotoista välittyy avuttomuus: lasta ja hänen vanhempiaan ei välttämättä oteta tosissaan eikä tilanteisiin aina haluta puuttua.

Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tapauksia, joissa opettajat ovat kaltoinkohdelleet lapsia seksuaalisesti.

– Jutut ovat järkyttävää luettavaa. Vaikka tapaukset ovat useita vuosia vanhoja, vastaavaa tapahtuu edelleen. Meidän aikuisten silmien edessä, liitot muistuttavat.

Järjestöjen puheenjohtajat Ulla Siimes ja Micaela Romantschuk epäilevät, että kouluilta ja rehtoreilta saattaa puuttua rohkeutta – tai yksinkertaisesti yhtenäiset toimintamallit tilanteiden hoitamiseen.

Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa, kehittyä ja käydä koulua ilman, että joutuu kaltoinkohdelluksi.

Opetushallitus julkaisi tänään oppaan seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi. Järjestöjen mielestä lisäksi jokaisen opetuksen järjestäjän pitää laatia opetussuunnitelman yhteydessä suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä. Suunnitelma on myös laitettava käytäntöön ja sen noudattamista täytyy valvoa.

Järjestöt pitävät tärkeänä, että suunnitelma laaditaan yhdessä kotien kanssa. Siinä on huomioitava myös tilanteet, joissa häirintään tai kiusaamiseen syyllistyy koulun tai oppilaitoksen aikuinen.

– Olemme toistuvasti ottaneet tämän näkökulman esiin eri työryhmissä ja kannanotoissa, usein tuloksetta. Aivan kuin ilmiötä ei haluttaisi tunnustaa todeksi. Ihan kuin emme voisi uskoa, että joukossamme on epäasiallisesti käyttäytyviä ammattilaisia, Siimes ja Romantschuk puuskahtavat.

Järjestöt painottavat, että suurin osa opettajista käyttäytyy täysin asiallisesti.

– Mutta emme silti voi ummistaa silmiämme tilanteissa, joissa häirintää tai kaltoinkohtelua tapahtuu. Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa, kehittyä ja käydä koulua ilman, että joutuu kaltoinkohdelluksi. Jokaisella aikuisella on velvollisuus puuttua huomaamaansa kaltoinkohteluun.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat