Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Juuri tällaisten syiden takia ihmiset maksavat veroja” – pitkäaikaissairaat jättävät jopa kalliit lääkkeet hankkimatta

Psoriasisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) on huolissaan korkeiden hoito- ja lääkekustannusten vaikutuksista pitkäaikaissairaisiin.

Marja Luumi

Demokraatti

– Kenenkään ei pitäisi joutua tinkimään ruuasta tai siirtämään lääkkeiden hankintaa liian korkeiden kustannusten takia, hän huomauttaa.

Neljä kansalaisjärjestöä julkaisi viime viikolla selvityksen pitkäaikaissairauksien kustannuksista. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton, Crohn ja Colitis ry:n, Psoriasisliiton ja Reumaliiton teettämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää pitkäaikaissairauksista koituvia kustannuksia ja potilaiden näkemyksiä siitä, miten maksujärjestelmää tulee kehittää. Salonen pitää tutkimuksen viestiä tärkeänä.

Salonen muistuttaa, että suomalaisista työikäisistä 1,9 miljoonalla on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma.

– 36 prosenttia tutkimukseen osallistuneista koki pitkäaikaissairaudesta koituvat kustannukset melko tai erittäin suurena taloudellisena rasitteena. Lääkkeiden hankkimisen taloudelliset rasitteet koskettavat pienituloisten lisäksi myös keskituloisia ihmisiä.

“Hyvinvointivaltion tehtävä on tukea ihmistä kaikissa elämäntilanteissa.”

Tutkimuksesta käy ilmi, että joka neljäs vastaajista on joutunut siirtämään lääkkeiden hankintaa hinnan vuoksi. Välttämättömistä menoista on joutunut tinkimään lähes joka neljäs. Joka kymmenes on jättänyt lääkärin suositteleman lääkkeen kokonaan hankkimatta hinnan vuoksi.

Lisää aiheesta

– Juuri tällaisten syiden takia ihmiset Suomessa maksavat veroja, ja verotuksen kautta vakuuttavat itsensä saamaan apua pahan päivän varalle. Hyvinvointivaltion tehtävä on tukea ihmistä kaikissa elämäntilanteissa. Tällainen tilanne ei ole kestävä, Salonen painottaa.

Hallituksen kehysriihessä päätettiin, että lääkkeiden vuosiomavastuurajan alentamista rahoitetaan viidellä miljoonalla eurolla vuosittain 2019–2022. Salonen pitää päätöstä hyvänä alkuna, mutta ei vielä riittävänä.

– Jos lääkekustannukset kasautuvat esimerkiksi alkuvuodelle tai ihminen sairastuu yllättäen, hän joutuu pahimmillaan kattamaan omavastuunsa lainaamalla jostain rahaa. Taloushuolet eivät kohenna sairaan terveydentilaa – päinvastoin, Salonen huomauttaa.

Hän ehdottaa, että helpotusta tilanteeseen voisi tuoda, jos vuosittainen lääkeomavastuu jaksotettaisiin ja erilaiset maksukatot yhdistettäisiin. Tämä näkemys saa kannatusta tutkimuksesta. Vastanneista 80 prosenttia piti lääkeomavastuun jaksottamista kannatettavana ajatuksena. Salosen mielestä omavastuun voisi jaksottaa esimerkiksi neljään osaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE