Politiikka

Jymypaukku! Tämä ehdokas sai kuntavaaleissa 2 vuotta sitten 119 ääntä, nyt hän nousee eduskuntaan 4 215 äänellä

Arbetarbladet-lehden päätoimittaja Johan Kvarnström lukeutuu eduskuntavaalien suurimpiin yllättäjiin. 33-vuotias SDP:n tuleva kansanedustaja nappasi edustajapaikan maan suurimmasta vaalipiiristä Uudeltamaalta.

Kvarnströmin menestys asettuu mittasuhteisiinsa, kun muistuttaa, että kevään eduskuntavaalit olivat hänen ensimmäisensä. Kuntavaaleissa vuonna 2017 raaseporilainen Kvarnström sai 119 ääntä.

Vain alle kaksi vuotta myöhemmin miehelle kertyi eduskuntavaaleissa kaikkiaan 4 215 ääntä. Sillä irtosi SDP:n kuudes sija Uudenmaan listalla, josta meni läpi seitsemän demariehdokasta.

Kvarnströmin ero SDP:n listan viimeiseen läpimenijään Hussein al-Taeehen oli vain 5 ääntä ja ensimmäiselle varasijalle jääneeseen kansanedustaja Joona Räsäseen 26 ääntä.

– Tämä oli todella suuri yllätys, vaikka tiesimme, että on mahdollista päästä läpi. Tiesimme, että se on vaikeaa mutta mahdollista, Kvarnström sanoo Demokraatille tiistaina aamupäivällä.

Kvarnström puhuu ”Maarit-ilmiöstä”, joka teki hänen valintansa mahdolliseksi. SDP:n varapuheenjohtaja, raaseporilainen Maarit Feldt-Ranta ei ollut kevään vaaleissa enää ehdolla, koska hänen syöpänsä uusiutui. Paikallisesti erittäin suosittu Feldt-Ranta asettui näkyvästi Kvarnströmin tueksi.

Kvarnström kertoo laskeskelleensa, että hänen äänimääränsä saattaisi nousta kolmentuhannen äänen tienoille. Jossain vaiheessa gallupeissa näytti siltä, että SDP:lle olisi tulossa Uudeltamaalta enemmänkin paikkoja kuin seitsemän. Hän mietti tuolloin, että kolmisentuhatta ääntäkin voisi riittää, jos paikkoja tulisi kahdeksan.

Nyt niitä tuli seitsemän. Siksikin läpimeno yllätti.

– Emme olisi voineet uskoa, että neljäntuhannen äänen raja menisi rikki.

Räppäritaustastaankin tunnettu Kvarnström teki näkyvää ja positiivista kampanjaa sosiaalisessa mediassa ja julkaisi räp-videoita, joissa hän kertoi teemoistaan. Lisäksi perinteisempi jalkatyökin tuli tutuksi muun muassa Länsi-Uudenmaan ympäri -kiertueella.

Arkadianmäelle Kvarnstörm haki ympäristön, koulutuksen ja ihmisoikeuden teemoilla. Lisäksi paikalliset asiat olivat olennaisia. Toreilla ja vaalikeskusteluissa esimerkiksi Hanko-Hyvinkää-radan sähköistäminen puhutti.

Kvarnström aikoo pitää myös kielikysymystä esillä eduskunnassa.

– On tärkeää, että meidän alueella on jatkossakin demaripaikka eduskunnassa, mutta myös se, että ruotsinkielisten demarien FSD:llä on paikka eduskunnassa. FSD:llä on ollut aina paikka eduskunnassa, ja olisi ollut symbolinen tappio, ellei sitä olisi tullut. Minun vastuullani on nostaa myös kielikysymyksiä vahvasti esille, silloin kun tarvitaan.

Toimittajataustainen Kvarnström on ennen Arbetarbladetia työskennellyt Västra Nyland– ja Hufvudstadsbladet-lehdissä. Perheellisellä miehellä on puoliso ja neljä lasta.

Eduskuntavaalien tulokset vahvistetaan keskiviikkona 17.4.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat