Politiikka

Jyrähdys sotesta: Viimeiset hetket käsillä, valuviat on korjattava – voitontavoittelu ja omavalvonta ongelmakohtia

Jari Soini
Jari Soini

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero ilmaisee blogikirjoituksessaan vakavan huolensa sote-uudistuksen lähtökohdista ja ongelmista liittyen omavalvontaan ja voitontavoitteluun.

”Lähtökohta, jossa markkinat asetetaan vahvasti sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajiksi ”samalle viivalle”, on väärä tapa tehdä sote-uudistusta. Viime päivien vaatimukset valvonnan lisäämisestä ja sanktioiden koventamisesta hallituspuolueiden suunnalta ovat oikeansuuntaisia. Nyt on kuitenkin syytä huomata, että sote-uudistuksessa suunta on edelleen päinvastainen. Pelkkä rikoslakien muuttaminen ei riitä, vaan nyt samat epäkohdat täytyy korjata myös hallituksen sote-esityksestä.”

Paatero myöntää, että riittävän tuntuvilla sanktioilla on pelotevaikute, mutta korostaa, että ongelmia on syytä torjua jo ennalta ja määrittää sote-laeissa tiukat reunaehdot asianmukaiselle toiminnalle.

”Jos sote-uudistus etenee, nyt ovat viimeiset hetket, jolloin nämä sote-uudistuksen vakavat valuviat on mahdollista vielä korjata.”

Paatero muistuttaa demarien vaatineen muutoksia valvonnan ja voitontavoittelun epäkohtiin koko sote-käsittelyn ajan.

”Myös valiokuntakäsittelyn kuulemisissa asiantuntijat ovat edellyttäneet riittävän valvonnan takaamista ja voitontavoittelun rajoittamista. Viimeksi maanantaina oikeuskansleri Pöysti, aiemmin keskeinen sote-valmistelija, totesi, että omavalvonta ei voi korvata viranomaisvalvontaa.”

”Olemme esittäneet valiokuntakäsittelyssä myös voitontavoittelun rajoittamista ja sen kirjaamista lakiesitykseen. Viimeaikaiset tapahtumat vain vahvistavat tätä. Yksityisten yritysten toimintaa ohjaa voiton tuottaminen omistajille, mutta sote-alalle tämä sopii erityisen huonosti. Yksityisten yritysten toimintaa määrittää ensisijaisesti raha, ei ihmisen kannalta paras hoito.”

Paatero kirjoittaa blogikirjoituksessaan, että ”kermankuorinnassa ” eli voitontavoittelussa yritys pyrkii optimoimaan tilanteen ja saamaan listoilleen mahdollisimman helppohoitoisia asiakkaita.

”Aivan samoin kuin nyt on ilmennyt yksityisen päivähoidon puolella, jossa lapsia, joilla on erityishaasteita, vammaisuus, erikoisruokavalioita tai vastaavaa, ei valita asiakkaiksi. Samalla kapitaatiokorvaukseen perustuvan rahoitusmallissa on riskinä yli- tai alihoitoa riippuen mistä saa paremman tuoton.”

Koko sote on Paateron mukaan mahdollista tehdä niin, että julkinen on ”kuskin paikalla” ja määrittelee miten ja mitä tehdään.

”Silloin myös valvontaa voidaan vahvistaa ja voitontavoittelua suitsia hallituksen esitystä tehokkaammin. Kuten on nähty, markkinamalli ei tuo turvaa ihmisten palveluiden järjestämisessä.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat