Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Jyrki Koskinen parantaisi ja tehostaisi  järjestödemokratiaa sekä lisäisi sen avoimuutta

Jyrki Koskinen on Tampereen työvalmennussäätiö Sykkeen toiminnanjohtaja.

Tampereen sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi ehdolla oleva Jyrki Koskinen parantaisi SDP:n järjestödemokratiaa Tampereella.

– Puolueen jäsenille pitää luoda väylät vaikuttaa. Se tarkoittaa esimerkiksi keskustelutilaisuuksia kapunginvaltuutettujen kanssa. Toiseksi on rakennettava Facebook-ryhmä, jossa ihmiset voivat tuoda esille mielipiteitään.

– Yleensä puoleosastojen näkemykset pitää isoissa asioissa tuoda kunnallisjärjestön edustajiston käsittelyyn. Edustajiston pitäisi merkittävissä kysymyksissä vetää linjaa, jota valtuustoryhmä soveltaa päätöksentekoon. Nyt edustajisto saa käsiteltäväkseen liian vähän asioita.

Jos kunnallisjärjestön hallitus valmistelee ja tuo nykyistä enemmän asioita edustajistoon, sen rooli muodostuu aikaisempaa merkittävämmäksi. Nyt se hoitaa pääasiassa vain sääntömääräiset kokoukset. Esimerkiksi kaupungin toimintojen yhtiöittäminen olisi Koskisen mielestään pitänyt käsitellä kunnallisjärjestössä.

Puolueosastojen roolia voisi nostaa lausuntopyynnöillä. Puolueen jäsenten osallistumista ja vaikutusmahdollisuuksia avoimilla keskustelutilaisuuksilla.

Avoimuuden lisääminen tarkoittaa ensinnäkin puolueen näkyvyyden parantamista tiedotusvälineissä ja Facebookissa. Sosiaalisen median käytöllä aktivoitaisiin nimenomaan nuoria.

– Meidän pitäisi kommentoida julkisuudessa enemmän ajankohtaisi asioita, mutta myös nostaa esille meille tärkeitä seikkoja. Kunnallisjärjestön hallituksen pöytäkirjat pitää jakaa edustajiston jäsenille ja puolueosastoille. Nyt hallituksen työskentelystä ei ole saatavissa tarpeeksi tietoa.

Luottamustehtäviä Koskinen jakaisi nykyistä laajemmin eri aktiiveille painottaen tehtävissä tarvittavaa osaamista. Kaksoisroolit olisi purettava ensi kevään aikana.

Järjestötoiminta tukee poliittista vaikuttamista

– Järjestötoiminta on väline, jolla kunnallisjärjestön strategiset tavoitteet toteutetaan eli järjestötoiminta tukee poliittista vaikuttamista. Henkilöresurssit kunnallisjärjestön johtamiseen ja kehittämiseen kasvavat, kun kunnallisjärjestön puheenjohtaja ei ole keskeisessä poliittisessa asemassa kuten kaupunginhallituksessa tai kaupunginvaltuustossa. Tällainen malli on ollut käytössä aiemminkin – hyvin tuloksin.

Poliittisen työn johtamisen Koskinen jättää valtuustoryhmän puheenjohtajalle.

– Tarkoitukseni ei ole lähteä kilpailemaan hänen kanssaan.

Koskinen perustaisi kunnallisjärjestöön kolme työryhmää, joihin jäsenet kerättäisiin työryhmien käsittelemistä asioista kiinnostuneista ihmisistä. Kysymykseen tulevat viestintä-, vaalityö- ja ay-työryhmä.

– Kunnallisjärjestön viestintää pitää uudistaa voimakkaasti eli kunnallisjärjestön toiminnasta tiedotetaan useammin ja laajemmin eri välineitä käyttäen. Erityisesti sosiaalisen median käyttöä on vahvistettava muiden puolueiden tapaan. Somen käytön edistämisessä on luontevaa saada apua demarinuorilta.

Viestinnän pitäisi kulkea mukana kaikissa asioissa. Ihmisten tulee tietää, mitä milloinkin tehdään ja on menossa. Lisäksi puolueen tulisi antaa lausuntoja ja kannanottoja kulloinkin esillä olevista asioista.

Jotta puolueosastoista saataisiin enemmän irti ja niiden jäseniä motivoitua, niiden toimintaa, sen kehittämistä ja puolueosastojen yhteistyötä tulisi tukea entistä enemmän.

– Perusongelma eli puoluetoiminnan vähäinen kiinnostus ei ratkea puolueosastoja yhdistämällä tai lakkauttamalla vaan toimintaa on uudistettava reippaasti. Vaalien suhteen tutkisin mahdollisuudet toteuttaa pop up toimisto johonkin ydinkeskustan liiketilaan. SDP:n kaupunkipoliittiseen ohjelmatyöhön tamperelaisten pitää lähteä mukaan aktiivisesti.

– Näiden uudistusten ja järjestelyjen myötä Koskinen uskoo puolueen jäsenmäärän ja puolueaktiivien määrän kasvavan niin, että SDP on suurin puolue Tampereella maakuntavaaleissa 2018, eduskuntavaaleissa 2019 ja kuntavaaleissa 2021.

Kolmannen polven demari

Kun Koskiselta kysyy hänestä itsestään, mies hymähtää ja kertoo olevansa isän ja äidin puolelta kolmannen polven sosialidemokraatti – työläiskodin kasvatti. Perhepiirissä muun muassa lasten- ja hammashoitaja sekä kotiapulainen ja sähkömies ovat tuttuja ammmattinimikkeitä.

Itse 50-vuotias puheenjohtajaehdokas on koulutukseltaan insinööri. Tällä hetkellä hän työskentelee Tampereen työvalmennussäätiö Sykkeen toiminnanjohtajana.

Takana on vankka järjestömiehen kokemus. Koskinen työskenteli 25 vuotta Tampereen insinöörien toiminnanjohtajana. Järjestökokemusta on karttunut myös potilasjärjestöistä. Hän on Hakametsän sosialidemokraattien puheenjohtaja.

Vapaa-aika kuluu järjestötoiminnassa ja mökkeillessä. Hän on kiinnostunut myös sisustamisesta ja kotimaisesta grafiikasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE