Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Jyväskylässä demarit liputtavat vaalien yhdistämistä – ”Vaaleissa tullaan puhumaan päällekkäin samoista asioista”

Jyväskylän työväenyhdistys esittää, että mikäli maakuntavaalit pidetään, olisi ne syytä järjestää samana vaalipäivänä eduskuntavaalien kanssa. Työväenyhdistys muistuttaa tiedotteessaan, että vaalit ovat jo nyt erittäin lähellä toisiaan. Yhdistys pitää ongelmallisena, ettei maakuntavaalien lainsäädäntöä ole olemassa.

Työväenyhdistyksen mukaan on tarpeen ottaa aikalisä ja saattaa lainsäädäntö kuntoon. Yhdistys katsoo, että vaalit yhdistämällä mahdollistetaan täysipainoinen keskustelu maakuntiin ja soteen liittyvistä muutostarpeista, kun molemmat asiassa valtaa käyttävät edustukselliset elimet valittaisiin samaan aikaan.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että etenkin eduskunta- ja maakuntavaaleissa tullaan puhumaan päällekkäin samoista asioista, eli kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista sekä aluehallinnon mylläämisestä maakuntauudistuksen myötä, Jyväskylän työväenyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen kuvailee.

– Olisi luontevaa, että ennen maakuntavaaleja olisi selvää, mistä maakunnissa lopulta konkreettisesti päätetään ja tarvittava lainsäädäntö olisi valmiina kaikkine reunaehtoinen, hän jatkaa.

Mallissa voittajia ovat suuret kansainväliset veroparatiisiyritykset.

Vaarana keskustelun väistely

Jyväskylän työväenyhdistyksen mielestä nykyinen malli on johtamassa tilanteeseen, jossa kunnat, jotka ennen uudistuksen voimaantuloa panostavat sosiaali- ja terveyspalveluihinsa, joutuvat vaikeuksiin panostuksista aiheutuvien valtionosuusleikkauksien takia.

– Lisäksi valinnanvapauslaki nykyisessä muodossaan tuhoaa pk-toimijoiden ja julkisen sektorin sote-toimijoiden toimintaedellytykset täysin. Mallissa voittajia ovat suuret kansainväliset veroparatiisiyritykset, yhdistyksen tiedotteessa sanotaan.

Työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Hämäläisen varoittaa siitä, että erillisissä vaaleissa ryhdytään ”siirtelemään vastuuta ja väistelemään keskustelua”.

– Sanotaan, että ei tästä maakuntavaltuusto päätä, tämä on eduskunnan asia ja toisin päin. Maakunta- ja eduskuntavaalit ovat mitä selkeimmin äänestys siitä, nauttiiko Sipilän (kesk.) ja Orpon (kok.) sote-viritys kansalaisten luottamusta vai eikö. Uskon, että ei nauti, Hämäläinen täräyttää.

Työväenyhdistys muistuttaa myös, että puolentoista vuoden sisään on luvassa neljät valtakunnalliset vaalit, kun keväällä 2019 äänestetään europarlamenttivaaleissa.

– Jatkuvat vaalikampanjat myös syövät ihmisten mielenkiintoa vaaleja kohtaan ja lisäävät turhautumista politiikkaan, Hämäläinen sanoo.

Mallia Ruotsista

Jyväskylän työväenyhdistyksen mielestä soteuudistuksen yhteydessä tulisi tarkastella laajemminkin suomalaista vaalisykliä ja vaalitapaa.

– Jo nyt kansanedustajien ja jopa ministereiden istuminen kotikuntiensa valtuustoissa synnyttää epäilyjä siitä, että toinen luottamustehtävistä jää puutteelliselle hoidolle. Kolmiportainen hallintomalli aiheuttaa sen, että eri hallinnon tasojen välille voi syntyä voimakkaita eturistiriitoja.

Työväenyhdistyksen mielestä mallia vaalien järjestämiseen tulisikin hakea Ruotsista, jossa järjestetään yhdet vaalit neljän vuoden välein. Samoissa vaaleissa valitaan edustajat kuntiin, maakuntiin ja valtiopäiville. Sama henkilö voi olla ehdokkaana kaikkiin elimiin, mutta paikan voi ottaa vastaan vain kahdesta samanaikaisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE