Kotimaa
19.5.2021 06:49 ・ Päivitetty: 19.5.2021 06:49
”Jyvät ovat erottuneet akanoista” – matkailu- ja ravintola-ala suomii isoja vuokranantajia tylyydestä, edes yhteydenottopyyntöihin ei vastata
Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan tuoreen jäsenkyselyn mukaan 64 prosenttia vuokranantajista ei ole tämän vuoden maalis-toukokuussa alentanut lainkaan matkailu- ja ravintolayritysten vuokria.
– Vuokranantajien asenne on koventunut kevään 2020 jälkeen, jolloin useat ravintolayritykset saivat maksuvapautuksen ravintolasulun ajalta. Tämän kevään sulun ajalta vain 4–5 prosenttia ravintolayrityksistä sai maksuvapautuksen. Vuokranantajien tylyys on lyhytnäköistä, MaRa toteaa tiedotteessa.
Se muistuttaa, että koronaepidemian jälkeen liiketilojen vuokramarkkina on suuressa muutoksessa useiden koronaepidemian runtelemien palvelualojen heikon taloustilanteen, digitalisaation, etätöiden ja verkkokaupan yleistymisen myötä.
– Vuokranantajien kannattaisi osoittaa vastuullisuutta ja yhteistyössä jäsenyritystemme kanssa luoda molemmille osapuolille selviytymispolku ulos koronasta.
Heikoin tilanne on hotelli- ja kylpylätoimialalla, jossa 70 prosenttia vuokranantajista ei ole alentanut vuokraa. Sillä on suuri merkitys, koska toimialan yritysten vuokrat ovat 20–30 prosenttia liikevaihdosta.
– Vaikka majoitusmyynnin arvo aleni 57 prosenttia huhti-joulukuussa 2020 ja tämän vuoden kolmena ensimmäisenä kuukautena 62 prosenttia verrattuna vuoden 2019 vastaavaan aikaan, vuokranantajat ovat korkeintaan siirtäneet vuokria myöhemmin maksettaviksi, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kritisoi.
Ruokaravintola-, kahvila- sekä pub- ja yökerhoyrittäjien vuokria on MaRan kyselyn mukaan alennettu heikosti, puhumattakaan vuokrien anteeksi antamisesta ravintolasulun ajalta.
– Suuret vuokranantajat, ja erityisesti kauppakeskusvuokranantajat, ovat olleet tylyimpiä ravintola-alan yritysten vuokran alentamispyynnöille. Olemme saaneet pk-yrityksiltämme lukuisia viestejä, etteivät jotkut suuret vuokranantajat edes vastaa heidän yhteydenottopyyntöihinsä, Lappi kertoo.
Kustannustuet ja sulkemiskorvaus eivät kata vuokria.
Moni vuokranantaja on vedonnut vuokranalennuksista kieltäytyessään valtion yrityksille maksamaan kustannustukeen ja sulkemiskorvaukseen. Lappi painottaa, etteivät valtion kustannustuet ja sulkemiskorvaus kata vuokria läheskään kokonaan.
– Jos yrityksen liikevaihto on alentunut esimerkiksi 40 prosenttia, se saa valtiolta kustannustukena 10 prosenttia kiinteistä kuluista. Loput 90 prosenttia esimerkiksi vuokrasta pitäisi kattaa liiketoiminnalla, jota koronaepidemia ja rajoitustoimet vähentävät rajusti.
Hän huomauttaa, että keskisuuret ja suuret yritykset eivät ole saaneet tukea, koska 1,8 miljoonan euron tuen enimmäismäärä on estänyt tuen saamisen viime kesästä lähtien.
– Erittäin harmillista on myös kuntien jäykkä suhtautuminen vuokrien alennuksiin. Ne ovat vedonneet EU-lainsäädäntöön. Tällaisena poikkeusaikana on vain tahdon asia saada EU-sääntelyyn väliaikaisia muutoksia.
Pienet vuokranantajat ovat olleet myötämielisempiä.
MaRan saaman jäsenpalautteen perusteella näyttää siltä, että pienet, lähellä vuokralaista olevat vuokranantajat ovat olleet myötämielisempiä vuokrien alentamiselle kuin isot, institutionaaliset vuokranantajat.
– Koronakriisissä jyvät ovat erottuneet akanoista myös vuokranantajien joukossa. Usein pienet, lähellä vuokralaista olevat vuokranantajat ovat alentaneet vuokria, mutta isot kiinteistösijoittajat eivät ole. Tämä pätee erityisesti hotellien ja kauppakeskusten vuokranantajiin.
Lappi kehottaakin vuokralaisia harkitsemaan tarkkaan, kannattaako ja millaisilla ehdoilla perustaa ravintola kauppakeskukseen. MaRa on laatinut jäsenyritystensä käyttöön malleja vuokrasopimuksiin otettavista vuokralaisia suojaavista ehdoista epidemiatilanteessa.
– Tällaista ehtoa kannattaa esittää vuokrasopimuksiin. Jollei vuokranantaja suostu ehdon ottamiseen vuokrasopimukseen, se on selvä merkki siitä, miten vuokranantaja käsittää vuokrasuhteen tasapainon sekä yhteistyön vuokranantajan ja vuokralaisen välillä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.