Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Kaakkois-Suomen nuoret lennähtivät Brysseliin – ”Katsetta avartava kokemus”

SDP:n europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri saivat illallisseuraksi joukon yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria.

Muutama viikko sitten joukko nuoria lennähti Kaakkois-Suomesta opintomatkalle Brysseliin. Reissu eurooppalaisen päätöksenteon ytimeen oli nyt toista kertaa järjestetyn nuorten yhteiskuntakoulun loppuhuipentuma.

Ennen matkaa koulutuskokonaisuudessa oltiin lähes vuoden ajan tutustuttu vaikuttamiseen eri näkökulmista. Oli käyty läpi muun muassa yhteiskunnan arvoja, järjestöjohtamista, viestintää ja esiintymistaitoja. Brysseliin lähdettiin hakemaan ymmärrystä EU-tason päätöksentekoon.

– Nuoria saadaan kyllä politiikkaan mukaan. Oleellinen kysymys on se, mitä meillä on heille tarjota. Itse olen nähnyt tämän koulutuskokonaisuuden yhtenä tärkeänä keinona saada nuoria mukaan ja innostumaan, kertoo Kaakkois-Suomen sosialidemokraattien toiminnanjohtaja, yhteiskuntakoulun ”rehtori” Sanna Koskenranta.

Yhteiskuntakouluun osallistuttiin jokaisesta Kaakkois-Suomen maakunnasta. Joukossa oli niin lukiolaisia, työelämään jo astuneita kuin yliopisto-opiskelijoitakin. Alle kolmekymppisistä koostuvan porukan nuorin täytti koulutuksen aikana 18 vuotta.

– Koulutusjakso ja matka Brysseliin oli katsetta avartava kokemus. Käteen jäi paljon uusia asioita, mutta myös uusia kavereita, lappeenrantalainen Johanna Jäppinen summaa.

Noora Lehto, Johanna Jäppinen, Jemina Viskari ja Camilla Relander reissasivat yhteiskuntakoulun matkassa Brysseliin. (Jutun kuvat Sanna Koskenranta)

Vaikuttaminen ja päättäjät tutuiksi

Reissulla päästiin tutustumaan parlamenttiin, Naton päämajaan, Helsinki EU officeen ja EK:n Brysselin toimistoon. Vierailukohteissa avautuivat niin eurooppalainen lobbauskulttuuri kuin asiat, joihin pyritään vaikuttamaan.

Kukaan matkalle osallistuneista ei aikanaan päässyt äänestämään Suomen liittymisestä Euroopan unioniin, harva oli tuolloin vielä syntynytkään. Nuoret ovat luonnollisesti eurooppalaisia. Kokemus kuitenkin konkretisoi vaikuttamista ja verkostoitumisen merkitystä.

– Kyllähän täällä käsitellään niin isoja asioita, että ei ihan yhdellä reissulla kaikki avaudu, vaikka mielenkiintoista onkin, pohtii imatralainen Marko Tiihonen.

Yhteiskuntakoulu kokonaisuutena tarjosi nuorille paitsi eri näkökulmia vaikuttamiseen myös mahdollisuuden tutustua päättäjiin. Ensimmäisellä opintojaksolla kuultiin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä, toisella jaksolla saatiin tietoa kuntavaikuttamisesta ja Brysselissä päästiin kilistelemään EU:lle demarimeppien Liisa Jaakonsaaren ja Miapetra Kumpula-Natrin kanssa.

– On ollut mahtavaa tavata tunnettuja poliitikkoja kasvotusten ja kuulla heidän näkemyksiään. Vaikuttaminen ei tunnu niin kaukaiselta, kun päättäjiin pääsee tutustumaan, mikkeliläinen Anni Siiskonen sanoo.

EU-parlamentissa vierailulla Marko Tiihonen, Eerika Soinlahti ja Anni Siiskonen.

Kansainvälisyys kiinnostaa

Nuoret pääsivät matkallansa tutustumaan myös meppien avustajiin, joilta he kuulivat harjoittelu- ja työmahdollisuuksista ulkomailla. 20-vuotiasta kouvolalaista Eerika Soinlahtea ne ja harjoittelijoiden työn sisältö kiinnostivat.

– Kansainvälinen ura on aina kiehtonut itseäni ja opintomatkasta jäi käteen paljon tietoa työ- ja harjoittelumahdollisuuksista, hän summaa.

Myös kotkalaista 18-vuotiasta Aleksi Rantasta ulkomaille lähtö kutkuttaa, mutta samalla huolettaa oma kielitaito.

– Kansainvälinen politiikka kiinnostaisi, mutta vieraat kielet eivät tunnu jäävän päähän, Rantanen kertoo.

Koskenrannan mukaan nuoret saivat kotiinviemisiksi ymmärryksen siitä, ettei maailmalla pärjää verkostoitumalla vain suomalaisten kesken. Samalla heitä kuitenkin kannustettiin uskomaan omiin kykyihinsä – että siitä vain kielitaitoa kartuttamaan!

Koskenrannan mielestä SDP:n tulisi aktiivisemmin näyttää nuorille polkuja, joita pitkin he voivat astella vaikuttamaan kotimaassa ja sen ulkopuolella.

– Kansainvälisyys on yksi nuoria kiinnostava asia ja siihen pitäisi panostaa, hän sanoo.

Repullinen kokemuksia

Sanna Koskenranta kuvailee yhteiskuntakoulun poppoota mahtavaksi. Vaikka useimmille reissu Brysseliin oli ensimmäinen, kulki nuorten joukko Koskenrannan mukaan kaupungin kaduilla kuin kotonaan.

Äkkinäinen voisi kuvitella, että tällaisessa reissussa nuoret viettäisivät asiapitoisten päivien jälkeisen vapaa-ajan tutustumalla paikalliseen yöelämään. Väärin kuvittelisi.

– Nuoret kävivät museoissa, ihastelivat kaupungin vilkkautta ja hienoja rakennuksia, Koskenranta kertoo.

Brysselin lämmin syksy vaihtui kotimaan viileään pakkassäähän, mutta yksi asia lämmittää yhteiskuntakoulun reksin mieltä:

– Koulutukseen osallistuneilla on repussaan nyt uusia kokemuksia ja runsaasti eväitä tuleviin koitoksiin.

Yhteiskuntakoulun juniori Aleksi Rantanen, Anniina Tella ja Inka Laurovuori saivat Brysselistä paljon tietoa kotiinviemisiksi.

Nuoret pääsivät tutustumaan eurooppalaisen päätöksenteon ytimeen.

Yhteiskuntakoululaiset Brysselin syksyssä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE