Kaakkois-Suomen puoluevaltuutetut Hyvinkäällä – Vahvana joukkona kohti kuntavaaleja

Kuluvan puoluekokouskauden viimeinen puoluevaltuusto kokoontui kuluvana viikonloppuna Hyvinkäällä. Kokous päätti sääntömääräisten asioiden lisäksi muun muassa koulutuspoliittisen linjapaperin hyväksymisestä. Valtuustopuheissa pinnalle nousivat myös tulevan puoluekokouksen asiat. Puheenjohtaja Rinne ilmoitti pyrkivänsä jatkokaudelle ja kokous hyväksyi pontena viestin sääntöjen avaamisesta sekä neuvoa-antavan jäsenäänestyksen valmistelun tulevaisuutta silmällä pitäen.

Kaakkois-Suomalaiset puoluevaltuutetut käyttivät kokouksessa aktiivisesti puheenvuoroja. Yhteistyön tärkeys, nuoret, tulevat kuntavaalit, koulutuspolitiikka sekä alueiden haasteet nousivat puheenvuoroissa keskiöön.

– Minulle sydäntä lähellä ovat varhaiskasvatusasiat ja halusin vaikuttaa SDP:n koulutuspoliittiseen linjapaperiin siten, että esiopetuksen ja leikin tärkeys tulisi vahvemmin esille, ja että selvästi linjataan ryhmäkokojen pienentäminen, sanoo puoluevaltuutettu Tiina Montonen Kotkasta.

Ensimmäistä kauttaan puoluevaltuustossa istuva Nina Peltonen Haminasta kuvaa valtuustotyöskentelyä opettavaiseksi.

– Valtuutettuna on päässyt verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia uusien ihmisten kanssa. Tämän valtuuston opettavaisimpana kokemuksena nousee kyllä ehdottomasti koulutuspoliittinen valiokunta, jossa sain olla käsittelemässä koulutuspoliittistalinjapaperia reilut viisi tuntia, Peltonen summaa.

Puoluevaltuuston kokouksessa kuultiin sunnuntaina myös puoluesihteeri Reijo Paanasen ilmoitus aikeistaan tavoitella jatkokautta. Keskustelu seitsemänkymmenenviiden päivän päästä koittavaan puoluekokoukseen on siis vahvasti käynnissä.

– Tuleva puoluekokous avaa keskusteluja ja mielipiteitä, kuten elävässä kansanliikkeessä tulee ollakin. Vuoropuhelun on kuitenkin oltava keskinäistä arvostusta kasvattavaa, ei heikentävää, puoluevaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen päättää.

Keskustelua aiheesta

”Tämän päätöksen jälkeen ei Suomi ole enää entisensä” – sd-kansanedustaja murehtii taksipalvelujen alasajoa

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Taksiautoilijat osoittivat mieltään eilen Helsingin keskustassa taksiliikenteen vapauttamista vastaan.

Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Suna Kymäläinen kritisoi ankarasti hallituspuolueiden ajamaa taksiautoilun alasajoa. Eduskunta hyväksyi taksiliikenteen avaamisen kilpailulle. Opposition vastalauseet kaatuivat äänestyksissä.

– Huoli taksien saatavuudesta on nyt aito ja totisinta totta. Hallituspuolueet nuijivat alas suomalaisen taksiautoilun tasa-arvoisuuden tänään eduskunnassa.

Kymäläinen ihmettelee, ettei edes molemmin puolin pääsiäistä järjestetyt mielenosoituksetkaan vaikuttaneet mihinkään.

Huoli on nyt aito ja totisinta totta.

– Ne eivät saaneet Juha Sipilän (kesk.) hallitusta ymmärtämään, kuinka tuhoisasta asiasta on kysymys takseille. Ei edes pääkaupunkiseudun taksijärjestöjen huoli saanut hallituspuolueiden kansanedustajia muuttamaan mieltään. Ei mielenosoitukset tai lukuisat yhteydenotot, joilla taksiautoilijat yrittivät vääntää asiantilaa rautalangasta hallitukselle.

Kymäläisen mielestä eilinen mielenosoitus kuvasi hyvin tilannetta, ettei taksipalveluiden alasajo koske vain harvaan asuttuja seutuja.

– Tämän päätöksen jälkeen ei Suomi ole enää entisensä. Laadukkaat, rehdit, hinnoittelultaan tasa-arvoiset, ennustettavat ja turvalliset 24/7-taksipalvelut eivät ole enää kaikille, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Kymäläinen arvioi.

Kaakkois-Suomen demareille kova kuntavaalitulos – “Tulevan vaalivoiton siemenet kylvetään nyt”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

SDP vahvisti asemiaan Kaakkois-Suomessa ollen vaalipiirin suurin puolue. Kuntavaaleissa demarit nousivat ykköspaikalle Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Etelä-Savossa saatiin toinen sija, mutta sekin edellisiä kuntavaaleja paremmalla tuloksella. Kaakkois-Suomen kolmestakymmenestä kunnasta kahdessakymmenessäviidessä SDP sai vaalivoiton edellisiä vaaleja paremmalla tuloksella.

Vaalipiirin kovimmat lukemat SDP:lle saatiin Rautjärvellä, 42,7%. Yli neljänkymmenen mentiin myös Imatralla, 40,6%. Kotkassa onnistuttiin kasvattamaan kannatusta huimat 7,7% ja ykköspaikka tuli demareille 30,1% kannatuksella. Vaalipiirin suurimmista kaupungeista SDP on ykkönen myös Kouvolassa (25,2%), Lappeenrannassa (23,9%) ja Mikkelissä (27,4%).

– Tuloksesta tulee kiittää kaikkia ehdokkaita ja joukkueen tukijoita. Riippumatta henkilökohtaisesta tuloksesta, sankareita ovat olleet aivan kaikki, kommentoi piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen.

SDP sai Kaakkois-Suomeen kaikkiaan 213 valtuutettua, joista tehtävässä uusia tulokkaita on 92.

– Tulevan vaalivoiton siemenet kylvetään nyt, kun vaalien jälkeen aloitetaan paikkojen jako. Tässä täytyy olla katse tulevaan ja koko joukkueeseen, Hirvonen päättää.

Keskustelua aiheesta

”Ihmiset kokevat jääneensä täysin yksin” – mielenkiintoinen ehdotus parempaan elämänlaatuun

Kuva: Thinkstock

SDP:n kansanedustajan Anneli Kiljusen mukaan kotihoidosta uhkaa tulla pelkkä säästökeino vanhustenhoidossa.

– Oikein ja hyvillä resursseilla toteutettuna kotihoito voisi tuoda lisää hyvää ja laadukasta elämää monen vanhuksen arkeen. Siksi kotihoidon laadun taso hoitajamitoituksineen täytyy saada nyt asianmukaiselle tasolle, hän vaatii.

Tällä hetkellä kotona asuvien ikäihmisten todellisesta elämäntilanteesta ei ole Kiljusen mukaan riittävästi tietoa.

– Kotona asuu ihmisiä, jotka elävät yksin ja ovat läheisten ja hoitohenkilökunnan hoidon armoilla. Tälläkin hetkellä on tilanteita, että ihmiset kokevat jääneensä täysin yksin, kun eivät saa riittävästi apua ja hoitoa.

Kiljunen tietää, että kotona piipahtaa hoitaja, vaihtaa nopeasti kuulumiset ja jatkaa matkaa seuraavaan paikkaan.

– Tilanne on kestämätön. Vanhukset kokevat olevansa kotinsa vankeja, sillä ulos ei ole päästy moneen kuukauteen, ei ole ihmistä joka veisi heidät ulos. Näin ei voi olla.

Henkilökohtainen avustaja vähentäisi myös muuta kotihoidon palvelun tarvetta.

Kiljusen mukaan yksi vaihtoehto voisi olla henkilökohtaisen avustajan tuominen myös vanhuksille. Näin vähennetään yksinäisyyttä ja saadaan parempaa elämänlaatua kotona.

– Vammainen voi saada tällä hetkellä henkilökohtaisen avustajan. Mielestäni sitä voisi kokeilla myös ikääntyneille. Avustaja tarjoaisi apua pukeutumisessa, ruokailussa, hygieniassa, ulkoilussa ja kaikenlaisessa päivittäisissä askareissa.

Kiljunen uskoo, että henkilökohtainen avustaja vähentäisi myös muuta kotihoidon palvelun tarvetta sekä vähentäisi ikääntyneiden yksinäisyyttä ja lisäisi hyvinvointia ja turvallisuutta elämään.

– Näin kotihoidon henkilökunta voisi lisätä palvelujaan sinne mihin niitä tarvitaan. Palveluissa kyse ei ole vain vanhusten voinnista, vaan myös vanhustyön ammattilaisten uupumisesta ja paineista, kun he eivät saa tehdä työtä eettisesti laadukkaasti.

Hän huomauttaa, että työntekijät ovat huolissaan asiakkaiden hyvinvoinnista ja turvallisuudesta sekä oman työnsä kuormittavuudesta.

– Tästä syystä erilaisia vaihtoehtoja palveluiden kehittämiseen tarvitaan. Henkilökohtainen avustaja voisi olla yksi sellainen.

Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu kauhistuttaa – nousua 1 100 vuodessa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Työttömien keskusjärjestö on järkyttynyt erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden kasvun jatkumisesta. Tammikuun lopulla yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli 121 800. Nousua edellisvuodesta oli 1 100.

– Maan hallituksen toiminnan vuoksi yhteiskuntamme ulkoreunoille ajautuu koko ajan lisää ja lisää parhaassa työiässä olevia ihmisiä, Mikkelissä vuosikokoustaan pitänyt järjestöväki tyrmäsi.

Samalla entisen Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestön nimi muuttui Työttömien keskusjärjestö ry:ksi.

Sipilän hallituksen toiminta näyttäytyy välinpitämättömyytenä työttömien arjessa.

Järjestö vaatii palkkatukimäärärahoihin tuntuvaa korotusta eduskunnan lisäbudjetissa.

Pojat tarvitsevat toisenlaista tukea kuin mitä nyt on tarjolla.

Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) on huolissaan erityisesti nuorista miehistä.

– He työllistyvät vaikeimmin, joilla on vain peruskouluopinnot, pitkittynyt työttömyys ja vähäinen työhistoria viimeisen 10 vuoden aikana. Pojat tarvitsevat toisenlaista tukea kuin mitä nyt on tarjolla.

Keskusjärjestön kuntavaalitavoitteena on saada kuntien valtuustoihin mahdollisimman paljon työllisyyttä ja aktiivista työvoimapolitiikkaa edistäviä valtuutettuja.

– Toivomme, että uudet valtuustot ympäri Suomea asettavat tavoitteeksi työttömyyden vähentämisen, edellyttävät omalta kunnaltaan toimenpiteitä ja seuraavat kehitystä aktiivisesti ja säännöllisesti, sanoo Työttömien keskusjärjestön varapuheenjohtaja Lea Vallius.

Järjestön edunvalvontaryhmän puheenjohtajan Eija Tuohimaan mukaan palkkatuen puute katkoo jo nyt työelämäpolkuja ja kasvattaa epävarmuutta paitsi työttömillä, myös heitä työllistävillä yhdistyksillä.

Työttömien järjestössä suurta huolta aiheuttavat myös hallituksen kaavailemat lakiuudistukset, jotka läpi mennessään syventävät työllistämistoiminnan ongelmia ja lisäävät pitkäaikaistyöttömyyttä entisestään.

”7 miljoonan euron siemenraha alkaa huveta” – SDP:n Paatero kysyy kalateistä

Kuva: Thinkstock

SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, joka koskee kalatiestrategian päivittämistä ja riittävää resurssointia. Hänen mukaansa nykytilanne uhkaa lohien nousua jokiin. Tämä haittaa kalastuselinkeinoa ja siihen liittyvää turismia.

– Kalateiden rakentamisella on paljon positiivisia vaikutuksia laajallakin ympäristössään, Paatero muistuttaa.

Hän pitää hyvänä esimerkkinä Kymijokeen rakennettua kalatietä. Sen teki mahdolliseksi edellinen hallitus vuonna 2013 myönnetyn rahoituksen turvin. Paateron mukaan kantojen odotetaan vahvistuvan Suomenlahdella. Tämä hyödyttää myös alueen kalastusmatkailua.

Muualla tilanne ei ole yhtä hyvä. Paaterosta on surullista, että vaelluskalakannat ovat uhkaavasti vähentyneet Suomen joissa ja monin paikoin kalastusmatkailuelinkeino on uhattuna virkistyskalastuksen lisäksi.

Paatero antaa kiitosta hallitukselle siitä, että se on ottanut vaelluskalakantojen elvyttämisen yhdeksi kärkihankkeidensa osaseksi.

–Seitsemän miljoonan euron siemenraha on saanut rattaita liikkeelle ympäri Suomea. Seisahtuneisuutta on saatu pois ja uusia hankkeita on kehitteillä. Rahoitus näyttää kuitenkin hupenevan liian nopeasti, hän kuitenkin varoitti.

Sirpa Paatero uskoo, että koko Suomi hyötyisi päivitetystä kalatiestrategiasta.

– Kun porsaanreiät olisi tilkitty, se saisi eri tahot toimimaan luonnollisen kalakannan palauttamiseksi ja kalaportaiden rakentamiseksi.

Paatero vaatii kysymyksessään näihin toimii lisää korvamerkittyä rahaa ja tiedustelee mitä hallitus aikoo tehdä asialle.