x

Kaakkois-Suomen puoluevaltuutetut Hyvinkäällä – Vahvana joukkona kohti kuntavaaleja

Kuluvan puoluekokouskauden viimeinen puoluevaltuusto kokoontui kuluvana viikonloppuna Hyvinkäällä. Kokous päätti sääntömääräisten asioiden lisäksi muun muassa koulutuspoliittisen linjapaperin hyväksymisestä. Valtuustopuheissa pinnalle nousivat myös tulevan puoluekokouksen asiat. Puheenjohtaja Rinne ilmoitti pyrkivänsä jatkokaudelle ja kokous hyväksyi pontena viestin sääntöjen avaamisesta sekä neuvoa-antavan jäsenäänestyksen valmistelun tulevaisuutta silmällä pitäen.

Kaakkois-Suomalaiset puoluevaltuutetut käyttivät kokouksessa aktiivisesti puheenvuoroja. Yhteistyön tärkeys, nuoret, tulevat kuntavaalit, koulutuspolitiikka sekä alueiden haasteet nousivat puheenvuoroissa keskiöön.

– Minulle sydäntä lähellä ovat varhaiskasvatusasiat ja halusin vaikuttaa SDP:n koulutuspoliittiseen linjapaperiin siten, että esiopetuksen ja leikin tärkeys tulisi vahvemmin esille, ja että selvästi linjataan ryhmäkokojen pienentäminen, sanoo puoluevaltuutettu Tiina Montonen Kotkasta.

Ensimmäistä kauttaan puoluevaltuustossa istuva Nina Peltonen Haminasta kuvaa valtuustotyöskentelyä opettavaiseksi.

– Valtuutettuna on päässyt verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia uusien ihmisten kanssa. Tämän valtuuston opettavaisimpana kokemuksena nousee kyllä ehdottomasti koulutuspoliittinen valiokunta, jossa sain olla käsittelemässä koulutuspoliittistalinjapaperia reilut viisi tuntia, Peltonen summaa.

Puoluevaltuuston kokouksessa kuultiin sunnuntaina myös puoluesihteeri Reijo Paanasen ilmoitus aikeistaan tavoitella jatkokautta. Keskustelu seitsemänkymmenenviiden päivän päästä koittavaan puoluekokoukseen on siis vahvasti käynnissä.

– Tuleva puoluekokous avaa keskusteluja ja mielipiteitä, kuten elävässä kansanliikkeessä tulee ollakin. Vuoropuhelun on kuitenkin oltava keskinäistä arvostusta kasvattavaa, ei heikentävää, puoluevaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen päättää.

Keskustelua aiheesta

Nuorten yhteiskuntakoulussa moitittiin byrokratiaviidakkoa – “Kyllä selkokielisyyttä voi vaatia”

Tammikuussa käynnistyneen Kaakkois-Suomen nuorten yhteiskuntakoulun toinen jakso pureutui kuntapäätöksenteon saloihin. Vierailevana alustajana kuultiin Kuntaliiton erityisasiantuntija Maarit Kallio-Savelaa. Hänen osuudessaan keskityttiin muun muassa Kuntaliiton toimintaan, kunnalliseen itsehallintoon, tulevaisuuden kuntaan sekä ammatilliseen koulutukseen.

Arjen politiikan kokemuksia yhteiskuntakoululaisille oli avaamassa Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm. Malm kannusti nuoria säilyttämään särmänsä ja rohkeutensa omiin mielipiteisiin.

– Nuorten tulee rohkeasti tuoda omia mielipiteitään julki, eikä säikähtää sitä, vaikka ajatukset tulisivat tyrmätyiksi. Nuoremmilla on tärkeä rooli haastaa poliittista keskustelua ja rakentaa tulevaisuutta, Malm kannustaa.

Kotkan nuorisovaltuuston puheenjohtajana toimiva Aleksi Rantanen haastoi alustajia byrokratian viidakosta, jolla muutaman lauseen tärkeä asia piilotetaan satoihin sivuihin selvityksiä.

– Satojen sivujen selvitykset päätöksenteon pohjalle ovat todella passivoivia. Kun nuorisovaltuutettuna on mukana kunnan lautakuntatyössä, on todella vaativaa perehtyä asioihin, kun oleellinen tieto on piilotettu satojen sivujen byrokraattiseen tekstiin, Aleksi Rantanen sanoo.

Niin Malm kuin Kallio-Savela ymmärsivät hyvin Rantasen näkökulman.

– Olen pitkään puhunut siitä, että politiikkaa tulisi saattaa selkokielisemmäksi, Malm toteaa

– Asioiden valmistelu on päätöksentekijöille haasteellista, kun kaikki tarpeellinen tieto pyritään saamaan näkyväksi, mutta kyllä selkokielisyyttä voi valmistelijoilta vaatia, Kallio-Savela jatkaa.

Nuorten yhteiskuntakoulu on Kaakkois-Suomen demarinuorten sekä puoluepiirin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on saada nuoria innostumaan poliittisesta vaikuttamisesta. Koulutusjaksot tarjoavat eriaihepiirien asiantuntijakatsauksia, esiintymisvalmiuksia sekä koulutuksen huipentumana opintomatkan Brysseliin syksyllä 2017.

Keskustelua aiheesta

Savonlinnan talous tervehtyy – Työväenyhdistys kiittää kaupungin henkilöstöä venymisestä

Kuva: Thinkstock

Savonlinnan kaupungin talouden tervehtyminen saa kiitosta. Savonlinnan työväenyhdistyksen kevätkokous pitää myönteisenä, että kaupungin viime vuoden tilinpäätös osoittaa 6,1 miljoonan euron ylijäämäistä tulosta. Työväenyhdistys toivoo kannanotossaan, että määrätietoinen taloudenpito jatkuu myös tulevina vuosina.

Kevätkokousväen mielestä erityisen kiitoksen talouden kohentumisesta ansaitsee kaupungin henkilöstö, joka on pystynyt tuottamaan tärkeät palvelut kuntalaisille siitä huolimatta, että henkilöstöä on vähennetty. Palveluissa on nyt liki 200 käsiparia vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

– Kaupungin työntekijät ovat tärkein resurssi talouden tasapainottamisurakassa, ja he ovat venyneet hankalassa tilanteessa kiitoksen arvoisesti. Monilta osin nyt mennään kipurajoilla henkilöstön suhteen ja jatkossa on tärkeää löytää uusia resursseja sekä toimintatapoja kuntalaisten palveluiden tuottamiseksi, toteaa Savonlinnan työväenyhdistyksen puheenjohtaja Ritva Suomalainen.

Työväenyhdistyksen mukaan sosialidemokraattien vahvalla työllä on onnistuttu pitämään irtisanomiset ja lomautukset poissa talouden tasapainottamisen välineistä. Työväenyhdistys muistuttaa, että pitkin valtuustokautta niin keskustan, kokoomuksen kuin perussuomalaistenkin riveistä on esitetty toiveita näiden konstien käyttöön. Työväenyhdistyksen mukaan eläköitymisten ja kuntaliitoksen mukanaan tuoman liikkumavaran kautta tehty henkilöstön vähentäminen on turvannut palveluiden tason.

Työväenyhdistyksen kevätkokous pitää tärkeänä, että Savonlinnan korkeaa kunnallisveron tasoa tarkastellaan tulevina vuosina, mutta kuntalaisten palveluiden taso turvaten.

–Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puolesta haluan kiittää muita poliittisia ryhmiä ja viranhaltioita hyvästä yhteistyöstä kuluneella valtuustokaudella, sanoo Savonlinnan sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Teemu Hirvonen.

Kannanotossaan demarit suomivat Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vastuutonta politiikkaa, jonka seurauksena Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen lakkautuksen vaikutukset tulevat iskemään kaupungin talouteen rajusti. Työväenyhdistys muistuttaa pääministeri Sipilää viime keväänä eduskunnassa antamastaan lupauksesta, että valtio kompensoi OKL:n lakkautuksen vaikutukset ja Savonlinnalle annetaan edellytykset pärjätä myös tulevaisuudessa.

– Osaamisen vahvistaminen on parasta aluepolitiikkaa. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun merkittävä vahvistaminen Savonlinnassa ja Savonlinnan keskussairaalan turvaaminen ovat kaikkein tärkeimpiä toimenpiteitä, joilla hallitus voi paikata syntynyttä suurta vahinkoa, lausuu Ritva Suomalainen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Torilla tavataan – SDP:n varapuheenjohtajat Kaakon vaalityötä vauhdittamassa

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n tuoreet varapuheenjohtajat Sanna Marin, Maarit Feldt-Ranta sekä Ville Skinnari saapuvat tulevana lauantaina vauhdittamaan Kaakkois-Suomen kuntavaalikampanjointia.

Kuntavaalitapahtumia lauantaille 18.3. on tarjolla lähes kaikissa Kaakkois-Suomen kunnissa.

Sanna Marin on tavattavissa kello 10.00 Imatran Koskenpartaalla, Joutsenon S-marketin edustalla kello 11.30, Lappeenrannan kauppatorilla Norppakioskilla kello 12.15 ja kello 13.30 Taipalsaaren K-market Niivan edustalla.

Ville Skinnarin kanssa pääsee juttusille kello 10.00 Iitin torilla, Kouvolassa Eskolanmäen Salen edustalla kello 11.15 sekä kello 13.00 Kotkassa järjestettävässä seminaarissa Kotkan konserttitalolla.

Maarit Feldt-Ranta vierailee Etelä-Savossa ja on tavattavissa kello 9.30 Joroisten S-marketin edustalla, kello 11.00 Pieksämäen S-marketin edustalla sekä kello 12.45 Mikkelin kauppakeskus Stellassa.

Lisäksi vaalikiertueella ovat mukana SDP:n alueen kansanedustajat Anneli Kiljunen, Suna Kymäläinen, Sirpa Paatero ja Satu Taavitsainen. Rautjärven ja Imatran tilaisuuksissa vierailee myös Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Keskustelua aiheesta

”Ehdottomasti ylpeyden aihe” – Kaakkois-Suomessa sosialidemokraateilla 650 ehdokasta

Kuva: Timo Jaakonaho

Kunnallisvaalien ehdokasasettelu päättyi tiistaina. Kaakkois-Suomessa on kahdessakymmenessäyhdeksässä kunnassa mahdollisuus äänestää sosialidemokraatteja. Ehdokkaita asetettiin SDP:n listoille kaikkiaan 650.

Vaalipiirin suurimmista kaupungeista Mikkelissä, Kouvolassa, Haminassa ja Imatralla demarit jättivät muihin puolueisiin verrattuna suurimmat listat. Myös Kotkassa, Lappeenrannassa, Pieksämäellä ja Savonlinnassa päästiin hyvään ehdokasasetteluun. Vaikka täyden listan tavoitteesta suurissa kaupungeissa jäätiin, on lopputulos Kaakkois-Suomen sosialidemokraattien puheenjohtajan Teemu Hirvosen mielestä kuitenkin hyvä. Myös pienemmissä kunnissa on tehty ansiokasta työtä ehdokashankinnassa.

Hirvosen mukaan ehdokkaina on monipuolisesti arjen asiantuntijoita.

– 650 ehdokasta, jotka ovat valmiita laittamaan itsensä likoon paremman inhimillisen politiikan ja oman kotikuntansa asukkaiden puolesta on ehdottomasti ylpeyden aihe, Hirvonen toteaa.

Hän on iloinen, että myös nuoria on saatu mukaan. Alle 30-vuotiaita ehdokkaista on 27.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa SDP oli Kymen vaalipiirin suurin puolue ja Etelä-Savossa toiseksi suurin.

Keskustelua aiheesta

Kotkan Karhulassa avattiin ruusukahvila – ”Yhdessä tehden vaalityötä rakennetaan”

Kotkan sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö avasi keskiviikkona kuntavaalikahvilan Karhulan torin laidalle. Jo avajaispäivänä vierailijoita riitti. Keskusteluja käytiin ja Karhulan läntinen soittokunta viihdytti avajaisiin saapunutta väkeä.

Idea ruusukahvilasta syntyi Karhulan sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen kokouksessa.

– Karhulasta on Kotkan keskustaan matkaa, joten vaalityön tulee näkyä tälläkin kulmalla, kertoo Karhulan sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen sihteeri Aila Eerola.

Karhulan alue on keskeinen muillekin lähialueen yhdistyksille ja täälläkin SDP:n kannatus on vahvaa.

– Ruusukahvila on kaikille kuntalaisille avoin. Yhdessä tehden vaalityötä rakennetaan, sanoo kahvilassa päivystämässä oleva kuntavaaliehdokas Seppo Simola.

Kahvila on avoinna huhtikuun kahdenteentoistapäivään asti arkipäivisin klo 10-13 ja 15-17 sekä toripäivinä 8-13. Kahvila on avoinna markkinapäivän kunniaksi myös sunnuntaina 12.3.

– Kahvilaa pidetään avoinna talkoovoimin. Mukavasti on päivystäjiä löytynyt ja toki ehdokkaillakin on intressi olla kahvilassa kuntalaisten tavattavana, Eerola kertoo.

Keskustelua aiheesta