Politiikka

”Kääntykää sosiaalitoimiston puoleen” – Tätä mieltä opetusministeri oli vielä viikko sitten – SDP:n Torsti: ”Hienoa, että ajattelu vaikuttaa muuttuvan”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) aikoo asettaa työryhmän selvittämään, voitaisiinko toisen asteen koulutuksesta tehdä kokonaan maksutonta.

– Vielä viikko sitten ministeri esitti, että nuorten on syytä kääntyä sosiaalitoimiston puoleen, jos perheen rahat eivät riitä kirjoihin. Nyt hän ilmoittaa selvittävänsä asiaa. On hienoa, että ministerin ajattelu vaikuttaa muuttuvan, SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti kommentoi.

Hän huomauttaa, että tarvittavat selvitykset on jo suurelta osin tehty. Nyt tarvitaan hänen mukaansa tärkein askel eli todellinen halu viedä tärkeä uudistus maaliin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvitti jo edellisellä hallituskaudella toisen asteen maksullisuutta. Asialla on ollut myös Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.

– Jos ministeri on asiassa tosissaan, selvittäminen tarkoittaa olemassa olevien tietojen kokoamista. Siihen ei pitäisi mennä viikkoa pidempään, Torsti korostaa.

Nyt annamme 15-vuotiaalle nuorelle mahdollisuuden valita itsensä ulos.

Hänen mukaansa tulevaisuuden maailmassa Suomeen tarvitaan maailmalla tavallinen 12-vuotinen peruskoulutus, joka nivoo peruskoulun ja toisen asteen saumattomaksi kokonaisuudeksi, ja tuo joustavuutta nuorten valinnoille.

– Nyt annamme 15-vuotiaalle nuorelle mahdollisuuden valita itsensä ulos. Se on kerta kaikkiaan väärin. Pelkän peruskoulun varassa on nykymaailmassa lähes mahdotonta työllistyä.

Torsti huomauttaa, että asiantuntijat ja puolueet yksi toisensa jälkeen ovat tulleet SDP:n linjoille kannattaessaan oppivelvollisuuden laajentamista toiselle asteelle.

– Toisen asteen maksuttomuus on ensimmäisen askel oikeaan suuntaan. Perusteltu huoli kuitenkin on, ettei kokoomuksessa ole todellisia haluja viedä asiaa toteutukseen. Hallituksen track record ei koulutuksen ja sivistyksen puolustamisessa ole vahva.

Torstin mukaan sivistysvaliokunnassa on aikaa käsitellä asiaa tänä keväänä, ”joten tämä asia on nyt ministeristä kiinni”.

Myös kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta lähenee tarvittavaa 50 000 allekirjoituksen rajaa. Juuri nyt nimiä on kertynyt yli 45 200.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 37 Demokraatti
RUOTSIN VALINTA - Melkein kaikki julistautuivat voittajiksi
VILLE RANTA - Rääväkynä ammentaa suomalaisesta ylivarovaisuudesta
SETÄKUISKAAJA - Jenni Karjalainen kertoo, miten setien kanssa tulla toimeen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat