Kahden tonnin sellupaalit Äänekoskelta ovat jo matkalla maailmalle

Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Äänekosken biotuotetehdasta esiteltiin tänään. Ylösajo on sujunut ongelmitta.

Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan päävalvomossa kuhisee väkeä. Yhtiön oman väen lisäksi paikalla on päälaitevalmistajien Andritzin ja Valmetin väkeä valvomassa että kaikki menee oikein.

– Ottaa oman aikansa tottua näihin laitteisiin, kertoo tehtaan käynnissäpitäjä Jarko Dahlsten uutuuttaan hohkavassa valvomossa.
Hänen edessään on lukuisia tietokonenäyttöjä, joista hän seuraa tehtaan toimintaa. Kaaviot ovat monimutkaisia. Dahlsten teki samaa työtä jo Äänekosken vanhalla sellutehtaalla.

– Laitteet ovat erilaisia, mutta perusperiaatteet ovat samat, hän arvioi.
Koulutus uuden tehtaan laitteisiin alkoi hänen mukaansa vuosi pari sitten.

Biotuotetehtaan putket kiiltelevät uutuuttaan. Automatisoitu linja kuljettaa 2 000 kiloa painavia sellupaaleja. Ne kuljetetaan junalla Vuosaaren satamaan Helsinkiin, jossa ne lastataan laivoihin. Päämarkkinat ovat Euroopassa ja Aasiassa, erityisesti Kiinassa.
Tehdasalueella tehdään kuitenkin vielä viimeistelytöitä. Alueella tuoksuu tuore puu. Sellutehtaan tunkkaisesta rahan hajusta ei ole tietoakaan. Käynnistysvaiheessa tulee kuitenkin katkoja, jolloin hajuja pääsee ympäristöön.

Niistä pitäisi päästä eroon viimeistään, kun tehdas on täydessä tuotannossa noin vuoden kuluttua.

Monia arvokkaita biotuotteita

Metsä Groupin selluyksikön Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä sanoo, että Suomi ei voi olla nyt eikä tulevaisuudessa halvan biomassan tuottaja.

– Olemme kalliin raaka-aineen maa, Hämälä muistuttaa.
Äänekosken tehdas on yhtiön vastaus siihen, miten puusta voidaan valmistaa monia arvokkaita biotuotteita.

Suomalainen puu on Hämälän mukaan yksi maailman monipuolisimmista raaka-aineista, ja se pitää jalostaa arvokkaiksi vientituotteiksi.

Biotuotehdas tuottaa myös runsaasti uusiutuvaa energiaa. Se lisää uusiutuvan energian osuutta Suomessa noin 2 prosenttiyksikköä. Se tuottaa sähköä 2,4 kertaa enemmän kuin käyttää sitä.

Metsä Fibre kertoo saaneensa EU-rahoitusta pitkäjänteisille kehityshankkeille. Niitä ovat muun muassa ligniinijalosteiden ja sellupohjaisten tekstiilikuitujen valmistusmenetelmien kehittäminen.
Hämälä arvioi, ettei rahoitus ole niin suurta, etteikö Metsä Group olisi itsekin pystynyt sitä järjestämään. Hänen mukaansa oleellista on verkostojen luominen.

– Saamme lisää henkistä kapasiteettia, hän sanoo.

Vailla suurempia ongelmia

Äänekosken biotuotetehdas on käynnistynyt yhtiön mukaan vailla suuria ongelmia. Hämälä kertoo, että rakennusvaiheessa ja käynnistysvaiheen aikana kaikki on mennyt suunnitellusti.

Investoinnin suuruus on noin 1,2 miljardia euroa. Investointi on suurin Suomen metsäteollisuuden historiassa. Tehtaan kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia havu- ja koivusellua vuodessa.

Tehdas käynnistyi 15. elokuuta. Rakentaminen alkoi keväällä 2015. Tehdas kuuluu maailman suurimpiin sellutehtaisiin. Suuremmat tehtaat valmistavat lyhytkuituista lehtisellua erityisesti eukalyptuksesta, ja valtaosa niistä sijaitsee Brasiliassa ja Indonesiassa.

Niistä poiketen Äänekosken tehtaan tuotannosta valtaosa on pitkäkuituista havusellua.

– Metsä Group on tämän jälkeen selvästi maailman suurin havusellun tuottaja, Hämälä sanoo.

Hämälä nousee Metsä Groupin pääjohtajaksi ensi huhtikuussa nykyisen pääjohtajan Kari Jordanin jäädessä eläkkeelle.

Antti Autio, STT

Tuotantoyksikköön oli päässyt hiiriä – Ikea vetää karkkeja myynnistä

Ikea vetää myynnistä erän Godis Påskkyckling -pääsiäisvaahtokarkkeja. Sadan gramman karkkipussien takaisinveto johtuu siitä, että yhteen niiden tuotantoyksiköistä on päässyt hiiriä, minkä vuoksi tuotteita on voinut saastua.

Takaisinveto koskee Godis Påskkyckling -karkkipusseja, joiden parasta ennen -päivämäärä sijoittuu välille 23.10.2018 ja 26.1.2019. Parasta ennen -päivämäärä on painettu pussin takaosaan.

Ikea pyytää asiakkaita palauttamaan myynnistä nyt vedetyn erän karkkipussit lähimpään Ikea-tavarataloon hyvitystä vastaan. Palautus ei edellytä ostokuittia.

Ikea pahoittelee tapauksesta aiheutuvaa vaivaa.

Suomen viisi Ikea-tavarataloa sijaitsevat Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa. Lisäksi Ikealla on lähipiste Jyväskylässä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Nyt on päällä kisa ja pudotuspeli” – Hypo: Asuntojen kysyntä kasvaa kiivaasti suurissa kaupungeissa

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Kerrostaloasuntoja Helsingissä.

Asuntojen kysyntä kasvaa kiivaasti pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella, kertoo asuntolainaluotottaja Hypo. Samalla hinnat ja kauppojen määrät nousevat. Hypon mukaan myös Oulussa kauppa on käynyt kiivaasti, ja myös Jyväskylä ja Kuopio ovat kehittyneet vahvasti.

Tästä vuodesta on tulossa koko vuosikymmenen vilkkain asuntomarkkinoilla, arvioi Hypo asuntomarkkinakatsauksessaan. Asuntojen hintojen arvioidaan nousevan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hintoihin odotetaan sekä tänä että ensi vuonna 3 prosentin lisäystä.

Hypon mukaan Suomessa on meneillään kaupungistumisen toinen aalto, jossa kilpailua käydään nimenomaan kaupunkien välillä eikä esimerkiksi kaupungin ja maaseudun välillä.

Asuntolainaluotottaja kertoo, että Suomen noin paristakymmenestä suuresta kaupungista seitsemän suurinta kasvavat kiivaasti. Seitsemän on plussan puolella, ja seitsemän heikointa kutistuvat.

– Nyt on päällä kaupunkien välinen kisa ja pudotuspeli, arvioi Hypo asuntolainakatsauksessaan.

Asuntojen hinnat nousivat viime vuonna reilun prosentin koko maassa ja liki kolme prosenttia pääkaupunkiseudulla. Hypon mukaan esimerkiksi Helsingin seudulla kehitystä vauhdittaa se, että kysyntä kasvaa vauhdikkaammin kuin uusien asuntojen tarjonta. Asuntokauppa pääkaupunkiseudulla on noussut jo finanssikriisiä edeltäville tasoille.

Lainmuutos lisäsi nelosoluen menekkiä – Panimo: Osuus myynnistä noussut jopa puolella

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Alkoholilain uudistus on lisännyt jonkin verran nelosoluiden ja lonkeron myyntiä, sanovat suuret panimoyhtiöt. Nelosoluen osuus kokonaismyynnistä oli ennen noin viisi prosenttia ja nyt se on noussut 5–10 prosenttiin, sanoo Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström STT:lle.

– Ostopaikkoja on tullut lisää, se näkyy.

Alkoholilain muutos toi vuoden alussa nelosoluen ja Alkon aiemmin myymän lonkeron ruokakauppojen hyllyille. Myytävien juomien suurin sallittu alkoholiprosentti nousi 4,7 prosentista 5,5:een.

Myös Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho sanoo, että uudistus on näkynyt myynnissä.

– Satoihin uusiin myyntipisteisiin tulee uusia tuotteita, niin siihen tulee myyntipiikki.

Toimitusjohtaja Kalle Järvinen Hartwallilta sanoo nelosoluen myynnin nousseen maltillisesti, noin 5–10 prosenttiin kokonaismyynnistä. Selkeämpi muutos hänen mukaansa on tapahtunut lonkeron kohdalla.

– Lonkeron myynti on piristynyt huomattavasti, tosin en osaa sanoa, kuinka paljon sitä on mennyt kauppojen varastoihin ja kuinka paljon kuluttajille.

Lukuja Järvinen ei anna.

”Riippuu ravintoloista, miten ulosmyyntiin lähdetään mukaan”

Juomasekoitusten vähittäismyynti ja ravintoloiden aukioloajat vapautuivat jo vuoden alussa, mutta alkoholilaki tulee kokonaisuudessaan voimaan maaliskuussa. Maaliskuun alusta ravintolat voivat esimerkiksi myydä mietoja alkoholijuomia asiakkaille mukaan.

Sinebrychoffin Weckströmin mukaan on vaikea arvioida, miten ravintoloiden mahdollisuus myydä alkoholijuomia ulos vaikuttaa myyntiin. Hän uskoo, että tähän mahdollisuuteen tarttuvat lähinnä ravintolat, jotka myyvät take away -ruokaa.

– On hirveän hankala arvioida, miten ravintolat lähtevät liikkeelle.

”Saattaa parantaa kannattavuutta.”

Weckström ei lähde arviomaan, miten alkoholiuudistus vaikuttaa Sinebrychoffin tulokseen.

– Uskotaan, että mahdollistaa kannattavamman kaupan, jos kuluttajat tarttuvat enemmän erikoisoluisiin kuin kampanjassa oleviin monipakkauksiin. Niin lähikaupalle kuin valmistajalle tämä voi olla piristysruiske.

Olvin Aho uskoo, että uudistus saattaa jonkin verran parantaa yhtiön kannattavuutta.

– Aika näyttää. Se tuo uusia myyntimahdollisuuksia ja tulee uusia tuotteita läpi koko vähittäiskauppakanavan, mutta sitten pitää elää tätä vuotta kärsivällisesti pidemmälle, että nähdään, miten niitä hinnoitellaan ja minkälainen kilpailu siinä syntyy.

Järvisen mukaan uudistuksen vaikutuksista Hartwallin tulokseen on vielä liian aikaista sanoa.

STT–JECATERINA MANTSINEN, ANTTI AUTIO

Keskustelua aiheesta

Panimoyhtiöltä kova luku pöytään: +11 %

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Panimoyhtiö Olvi paransi viime vuonna liikevoittoaan 45 miljoonaan euroon, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna. Liikevaihto nousi 8 prosenttia 345 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Lasse Ahon mukaan Olvin myynti, liikevoitto ja tilikauden tulos kohosivat viime vuonna uuteen ennätykseen.

Hänen mukaansa myynti Suomessa kehittyi erittäin hyvin, mutta Baltiassa vuosi oli poikkeuksellinen mietoja alkoholijuomia koskevien valmisteverojen merkittävien korotusten vuoksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

HS: Suomalainen Marjut Santoni Euroopan investointipankin pääsihteeriksi

Kuva: Thinkstock

Suomalainen Marjut Santoni on nimitetty Euroopan investointipankin EIP:n pääsihteeriksi, kertoo Helsingin Sanomat. Hän on toiminut syksystä 2015 lähtien EIP:n apulaispääsihteerinä.

Pääsihteerinä Santonin tehtävänä on kehittää pankin strategiaa ja vastata muun muassa budjetoinnista.

EIP:n toimintaa luotsaa pankin hallituksen puheenjohtaja, jonka titteli on pääjohtaja. Entinen pääministeri Alexander Stubb on yksi EIP:n varapääjohtajista.

Investointipankkia on HS:n mukaan arvosteltu siitä, että johtotehtävissä on pelkkiä miehiä. Pääjohtaja ja kaikki varapääjohtajat ovat miehiä. Heinäkuussa EU:n yleinen tuomioistuin nuhteli EIP:tä naisten huonosta urakehityksestä.