Uutiset

Kahvihetki Eveliina Heinäluoman kanssa: Strategia on toiveiden tynnyri, konkretia kumpuaa budjetista

Pekko Korvuo
Eveliina Heinäluoma kertoo budjettineuvottelujen olevan käsillä.
Pekko Korvuo
Eveliina Heinäluoma kertoo budjettineuvottelujen olevan käsillä.
Pekko Korvuo
Eveliina Heinäluoma kertoo budjettineuvottelujen olevan käsillä.

Kävelen aurinkoisena syysaamuna pitkin kolmatta linjaa unihiekkoja silmistäni karistellen. Vilkaisen sisään pienen hipsterikahvilan ikkunasta ja huomaan aamukahviaan särpivän valtuustoryhmän puheenjohtajan, Eveliina Heinäluoman (sd.).

Vaikka olen töitteni puolesta kuulo- ja näköetäisyydellä helsinkiläisestä sosialidemokraattisesta politiikasta, en silti saa äkkiseltään päähäni, mitä valtuustoryhmälle tällä hetkellä kuuluu. Mennään siis sisään ja kysytään.

– Meillähän oli syksyn alussa tuo strategiaprosessi, joka oli tällä kertaa aika yleistasoinen. Strategia on sellainen ”toiveiden tynnyri”, jossa on paljon yleistasoisia korulauseita, kertoo Heinäluoma.

Se, mitä politiikkaa kaupungissa todella tehdään, päätetään myöhemmin. Suurimmat päätökset tehdään aina seuraavan vuoden budjettia rakentaessa.

– Nyt olemme siinä vaiheessa. Ensi viikolla aloitamme budjettineuvottelut pormestarin budjettiesityksen pohjalta.

Toiveemme on, että kun menee hyvin, niin silloin veronkevennysten sijaan satsattaisiin palveluihin.

Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) reilu viikko sitten julkaisemasta budjettiesityksestä suurimman huomion sai ehdotus kunnallisveron laskemisesta 18,5 prosentista 18 prosenttiin. Kuinka sosialidemokraattinen valtuustoryhmä pormestarin veronalennusehdotukseen suhtautuu?

– Lähtökohtaisesti kriittisesti. Viime kaudella tehtiin suuria leikkauksia muun muassa kasvatuksen ja koulutuksen puolella. Nyt Helsingillä menee finanssikonttoreiden sijoittumisen ja pelifirmojen menestyksen johdosta hyvin. Meidän toiveemme on, että kun menee hyvin, niin silloin veronkevennysten sijaan satsattaisiin palveluihin.

Yksi valtuustoryhmän tavoitteista on positiivisen diskriminaation tuen lisääminen. Positiivisen diskriminaation tuki tarkoittaa lisärahaa kouluille sellaisilla alueilla, joilla on korkea työttömyys tai iso maahanmuuttajaväestöosuus.

– Tuen ajatus on, että koulut saavat itse päättää, mitä lisärahalla tekevät. Se on mielestäni ihan olennaista, sillä koulun rehtori tietää parhaiten, mihin hänen koulussaan lisäresursseja tarvitaan, toteaa Heinäluoma.

Heinäluoman mukaan SDP:n valtuustoryhmän painopisteet budjettineuvotteluissa rakentuvat koulutuksen, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä eriarvoisuuden ehkäisyn ympärille.

– Näiden jälkeen voidaan keskustella siitä, mitä veroalennusten kautta jaetaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat