Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Kahvihetki Eveliina Heinäluoman kanssa: Strategia on toiveiden tynnyri, konkretia kumpuaa budjetista

Kuva: Pekko Korvuo
Eveliina Heinäluoma kertoo budjettineuvottelujen olevan käsillä.

Kävelen aurinkoisena syysaamuna pitkin kolmatta linjaa unihiekkoja silmistäni karistellen. Vilkaisen sisään pienen hipsterikahvilan ikkunasta ja huomaan aamukahviaan särpivän valtuustoryhmän puheenjohtajan, Eveliina Heinäluoman (sd.).

Vaikka olen töitteni puolesta kuulo- ja näköetäisyydellä helsinkiläisestä sosialidemokraattisesta politiikasta, en silti saa äkkiseltään päähäni, mitä valtuustoryhmälle tällä hetkellä kuuluu. Mennään siis sisään ja kysytään.

– Meillähän oli syksyn alussa tuo strategiaprosessi, joka oli tällä kertaa aika yleistasoinen. Strategia on sellainen ”toiveiden tynnyri”, jossa on paljon yleistasoisia korulauseita, kertoo Heinäluoma.

Se, mitä politiikkaa kaupungissa todella tehdään, päätetään myöhemmin. Suurimmat päätökset tehdään aina seuraavan vuoden budjettia rakentaessa.

– Nyt olemme siinä vaiheessa. Ensi viikolla aloitamme budjettineuvottelut pormestarin budjettiesityksen pohjalta.

Toiveemme on, että kun menee hyvin, niin silloin veronkevennysten sijaan satsattaisiin palveluihin.

Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) reilu viikko sitten julkaisemasta budjettiesityksestä suurimman huomion sai ehdotus kunnallisveron laskemisesta 18,5 prosentista 18 prosenttiin. Kuinka sosialidemokraattinen valtuustoryhmä pormestarin veronalennusehdotukseen suhtautuu?

– Lähtökohtaisesti kriittisesti. Viime kaudella tehtiin suuria leikkauksia muun muassa kasvatuksen ja koulutuksen puolella. Nyt Helsingillä menee finanssikonttoreiden sijoittumisen ja pelifirmojen menestyksen johdosta hyvin. Meidän toiveemme on, että kun menee hyvin, niin silloin veronkevennysten sijaan satsattaisiin palveluihin.

Yksi valtuustoryhmän tavoitteista on positiivisen diskriminaation tuen lisääminen. Positiivisen diskriminaation tuki tarkoittaa lisärahaa kouluille sellaisilla alueilla, joilla on korkea työttömyys tai iso maahanmuuttajaväestöosuus.

– Tuen ajatus on, että koulut saavat itse päättää, mitä lisärahalla tekevät. Se on mielestäni ihan olennaista, sillä koulun rehtori tietää parhaiten, mihin hänen koulussaan lisäresursseja tarvitaan, toteaa Heinäluoma.

Heinäluoman mukaan SDP:n valtuustoryhmän painopisteet budjettineuvotteluissa rakentuvat koulutuksen, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä eriarvoisuuden ehkäisyn ympärille.

– Näiden jälkeen voidaan keskustella siitä, mitä veroalennusten kautta jaetaan.

Keskustelua aiheesta

Nasima Razmyarilta poikkeuksellisen vakava vetoomus: ”Helsingille käy huonosti”

Apulaispormestari Nasima Razmyar.

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen pääsiäisen jälkeen. Kokous ottaa kantaa vain ja ainoastan sote- ja maakuntauudistukseen. Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) on kirjoittanut asiasta Iltalehden blogiinsa.

– Olen toiminut ennen apulaispormestarin tehtävää kansanedustajana. Molemmissa pesteissä olen saanut toimia helsinkiläisten luottamuksella, helsinkiläisten valitsemana. Politiikassa tarvitaan kompromisseja ja näkemysten yhteensovittamista. On totuttava siihen, että omia tavoitteita ei aina saa läpi sellaisenaan. Nyt käsillä olevassa päätöksessä ollaan kuitenkin tekemässä jotain niin peruuttamatonta, ja niin merkittävästi helsinkiläisten palveluita ja päätösvaltaa heikentävää uudistusta, että kompromissiin ei voi vedota. Se on kompromissi, jossa Helsingille käy huonosti.

Sote-uudistuksen tavoitteena on saada sosiaali- ja terveystavoitteet leveämmille harteille. Razmyarin mukaan pääkaupunkiseudulla on jo riittävän leveät hartiat.

– Nyt olemme tilanteessa, jossa samaa kaavaa koetetaan soveltaa Helsinkiin ja maakuntiin, joiden väkiluku vastaa paria Helsingin lähiötä. Olemme rakentaneet kaupungin kattavat palvelut, kehittäneet palveluiden saatavuutta ja laatua, luoneet uudenlaisen sote-palvelukonseptin perhe- ja hyvinvointikeskuksineen. Yksi tärkeimmistä viime vuosien saavutuksista on ollut terveyskeskusmaksujen poistaminen. Tämä ja moni muu saavutus menee uudistuksen mukana.

Sote- ja maakuntauudistus sellaisena, kuin sitä nyt eteenpäin ajetaan, heikentäisi Razmyarin mukaan helsinkiläisten palvelutasoa merkittävästi.

– Se heikentää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja palveluiden saatavuutta. Sellaista uudistusta en voi Helsingin apulaispormestarina kannattaa. Jokaisen helsinkiläisten päättäjän on nyt kaikin voimin pyrittävä estämään hallituksen esittämä maakunta- ja sotemalli. Tämä ei ole kysymys, jossa pitäisi taktisesti miettiä hallituksessa pysymistä tai seuraavaa hallituspohjaa. Helsinkiläisten kansanedustajien on rohjettava puolustaa Helsinkiä samalla ylpeydellä, kuin tekevät kaikkien muidenkin vaalipiirien kansanedustajat, kun kyse on omaa kotiseutua koskevasta kysymyksestä.

Keskustelua aiheesta

Yli puolet valtuutetuista haluaa edistää lähipäiväkotia Helsingissä – Pilvi Torsti: ”Vahvistaisi lasten tasa-arvoa”

Kuva: lehtikuva / roni lehti

Valtuustoaloite lähipäiväkodista etenee valmisteluun Helsingissä. Aloitetta on valmisteltu usean puolueen edustajan kanssa yhdessä, ja sen on allekirjoittanut 43 valtuutettua.

– Tavoitteena on tutkia, miten voisimme vahvistaa kaikkien lasten mahdollisuutta päästä lähipäiväkotiin. Sieltä siirryttäisiin lähikouluun. Lähipäiväkoti vahvistaisi lasten tasa-arvoa ja sujuvoittaisi perheiden arkea, aloitetta valmistellut valtuutettu ja kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.) toteaa.

Aloitteessa esitetään, että kaupunki selvittää vuoden 2018 aikana, mitä tarkoittaisi ja vaatisi, jos kaupunki olisi jatkossa velvoitettu tarjoamaan päivähoitopaikat lähikouluperiaatteella. Tämä tarkoittaisi samoja oppilaaksiottoalueita, kuin mitä perusopetuksessa noudatetaan.

Lähes kaikilla peruskoulujen oppilaaksiottoalueilla on useita päiväkoteja, joten oppilasaluepohjaisen lähipäiväkotipaikan osoittaminen olisi mahdollista toteuttaa joustavasti näiden päiväkotien välillä.

Myös yhteisöllisyyttä kaupungin sisällä korostettava.

Pilvi Torsti haluaa korostaa myös yhteisöllisyyttä kaupungin sisällä.

– Päiväkoti ja koulu ovat paikkoja, joissa kaikki lapset ja vanhemmat käyvät. Lähipäiväkodit ja -koulut voivat muodostua yhteisöjen keskuksiksi kaupungeissa. Tässä Helsinki voi olla edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Pidemmän aikavälin tavoitteena monet tutkijat ovat korostaneet varhaiskasvatuksen hahmottumista yhä enemmän osaksi lasten koulupolkua, Torsti toteaa.

Hän on seurannut yhtenäisen ryhmän päiväkoti- ja koulutietä myös omien lastensa kautta.

– Vanhin poikani on seiskaluokkalainen. Hän on ollut pääosin saman ryhmän kanssa nelivuotiaasta asti. Olen nähnyt hyvin konkreettisesti, miten lapset kasvavat yhdessä ja perheet pystyvät olemaan yhteydessä, kun tarpeita on.

Nykyisellään Helsinki pyrkii tarjoamaan päivähoitopaikan perheen toiveiden mukaan ja huomioimaan sisarukset ja liikenteelliset seikat. Mitään velvoittavia kriteerejä kaupungilla ei ole.

Kaupunki tarjoaa ala-asteen aloittaville koulupaikan niin sanotusta lähikoulusta, joka määrittyy oppilaaksiottoalueen pohjalta. Tietyin perustein on mahdollista mennä myös muuhun kuin lähikouluun.

Lähipäiväkotiperiaatteeseen siirtyminen poistaisi Torstin mukaan myös turhat ja lapsia kuormittavat päiväkotien vaihtotarpeet esikouluun siirryttäessä. Nykyisellään useat lapset joutuvat vaihtamaan päiväkotia esikoulun alkaessa, koska esikoulua käydään jo nyt koulupolkua silmällä pitäen oman oppilasalueen päiväkodissa. Jos lapsi on ollut aiemmin muun alueen päiväkodissa, tästä nivelvaiheesta tulee lapselle turha ja kuormittava siirtymä.

Aloitteessa esitetään, että asia selvitetään niin, että lähipäiväkoti-käytäntöön olisi mahdollista siirtyä alkaen vuonna 2019. Selvityksessä pohditaan toteuttamisen erilaisia vaihtoehtoja.

Asiaa tarkastellaan niin, että huomioidaan myös todennäköisesti perheen erityistilanteesta kuten esimerkiksi vuorotyö, vuoroasuminen jne. tarvittavia poikkeamisperusteita.

Sanotko ”hei” vai ”hello”? – Nasima Razmyar on törmännyt tähän yleiseen eleeseen

Kuva: Jari Soini

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Nasima Razmyar (sd.) on kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka eri tavalla ihmisiä tervehditään tämän ulkonäön perusteella.

Hän on kaupungilla kulkiessaan kuullut, kuinka vaaleaihoista kanssamatkustajaa tervehditään sanoen ”hei”, kun taas tummempi-ihoinen saa tervehdyksen ”hello”.

Ele ei Razmyarin mielestä tarkoita pahaa, mutta kertoo kuitenkin rivien välistä, että ”sinä et ole meikäläisiä”.

– Tehdään vähemmän oletuksia ulkonäön perusteella, Razmyar toivoo tviitissään.

Razmyarin tviitti herätti kiivasta keskustelua Twitterissä puolesta ja vastaan. Se sai apulaiskaupunginjohtajan jatkamaan:

– Kuten sanoin niin kyseessä ei ole paha ele, tässä ketjussa on taas valitettavan paljon tahallista väärinymmärtämistä. Se on surullista.

”Helsinki voi olla edelläkävijä” – SDP:n Torsti: Voisiko lähikouluperiaate toimia myös päiväkodeissa?

Kuva: lehtikuva / roni lehti
Lapsia Suotorpan päiväkodin pihalla.

Helsingissä halutaan selvittää, voisiko kaupunki jatkossa tarjota päivähoitopaikkoja lähikouluperiaatteella, SDP:n kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Pilvi Torsti kertoo.

Joukko eri puolueiden valtuutettuja tekee asiasta tänään aloitteen. Lähikouluperiaatteella tarkoitetaan sitä, että päivähoitopaikat jaettaisiin noudattaen samoja oppilaaksiottoalueita kuin perusopetuksessa tehdään.

– Tavoitteena on, että kaikilla lapsilla on vahva lähikoulupolku, joka alkaa varhaiskasvatuksesta ja päättyy toiselle asteelle. Koulupolku tukee lasten ja nuorten tasa-arvoista koulutusta, sanoo aloitetta valmistellut Torsti.

Nykyisellään kaupunki pyrkii tarjoamaan päivähoitopaikan perheen toiveiden mukaan ja huomioimaan sisarukset ja liikenteelliset seikat. Mitään velvoittavia kriteerejä kaupungilla ei ole.

Kaupunki tarjoaa ala-asteen aloittaville koulupaikan niin sanotusta lähikoulusta, joka määrittyy oppilaaksiottoalueen pohjalta. Tietyin perustein on mahdollista mennä myös muuhun kuin lähikouluun.

Nyt tehdyssä aloitteessa korostetaan, että lähipäiväkoti on tärkeä myös perheiden arjen sujuvuuden kannalta ja mahdollistaa pienten lasten vanhempien työssäkäyntiä. Kyse on myös kaupungeista ihmisten koteina ja yhteisöinä.

– Lähipäiväkodit ja lähikoulut voivat muodostua yhä enemmän kaupunkien sisälle rakentuvien kylän kaltaisten yhteisöjen keskuksiksi. Ne ovat sekä fyysisiä yhteisiä paikkoja että ihmisten verkostoja, Torsti korostaa.

– Helsinki voi olla tässä myös edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Pidemmän aikavälin tavoitteena monet tutkijat ovat korostaneet varhaiskasvatuksen hahmottumista yhä enemmän osaksi lasten koulupolkua, Torsti toteaa.

Nivelvaihe turha ja kuormittava siirtymä lapselle.

Aloitteessa esitetään, että kaupunki selvittää vuoden 2018 aikana, mitä tarkoittaisi ja vaatisi, jos kaupunki olisi jatkossa velvoitettu tarjoamaan päivähoitopaikat lähikouluperiaatteella eli samoja oppilaaksiottoalueita noudattaen kuin perusopetuksessa tehdään.

Lähes kaikilla peruskoulujen oppilaaksiottoalueilla on useita päiväkoteja, joten oppilasaluepohjaisen lähipäiväkotipaikan osoittaminen olisi mahdollista toteuttaa joustavasti näiden päiväkotien välillä.

Uuteen periaatteeseen siirtyminen poistaisi myös turhat ja lapsia kuormittavat päiväkotien vaihtotarpeet esikouluun siirryttäessä, Torsti pohtii.

Nykyisellään useat lapset joutuvat vaihtamaan päiväkotia esikoulun alkaessa, koska esikoulua käydään jo nyt koulupolkua silmällä pitäen oman oppilasalueen päiväkodissa.

– Jos lapsi on ollut aiemmin muun alueen päiväkodissa, tästä nivelvaiheesta tulee lapselle turha ja kuormittava siirtymä.

Aloitteessa esitetään, että asia selvitetään niin, että lähipäiväkoti-käytäntöön olisi mahdollista siirtyä alkaen vuonna 2019.

Asiaa tarkastellaan muun muassa niin, että huomioidaan myös todennäköisesti perheen erityistilanteesta kuten esimerkiksi vuorotyö, vuoroasuminen jne. tarvittavia poikkeamisperusteita.

Liki miljoonan potti jaossa hankkeille Helsingissä – ”Uskon, että syntyy ennennäkemättömiä ideoita liikkumisen ja harrastamisen lisäämiseksi”

Helsingissä etsitään uusia toimintamalleja edistämään lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoimintaa ja kaupunkilaisten liikkumista.

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti tiistain kokouksessaan uudesta 900 000 euron avustuksesta ja hankehausta, jonka turvin etsitään uusia toimintamalleja edistämään lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoimintaa ja kaupunkilaisten liikkumista.

Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) pitää lautakunnan päätöstä merkittävänä panostuksena helsinkiläisten hyvinvointiin.

– Helsinki on nostanut tämän valtuustokauden keskeiseksi strategiatavoitteeksi liikkumisen lisäämisen. Uudenlainen avustusmalli mahdollistaa yhteistyön yli perinteisten sektorirajojen. Uskon, että tämän mallin myötä syntyy ennennäkemättömiä ideoita liikkumisen ja harrastamisen lisäämiseksi, Razmyar sanoo.

Hankkeille on varattu vuoden 2018 budjetista 900 000 euroa. Haulla etsitään kuitenkin kolmivuotisia laajoja yhteishankkeita, joiden rahoitusta voidaan jatkaa vuosina 2019 ja 2020.

Kohdennetulla avustushaulla halutaan kiihdyttää ja rikastuttaa uudenlaisten toimintatapojen ja kumppanuuksien sekä uusien liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoiminnan yhteistyömuotojen syntymistä. Mukaan valittavien hankkeiden toivotaan toteuttavan rohkeita uusia kokeiluja, tavoittavan uusia kohderyhmiä tai soveltavan muissa kotimaan kaupungeissa tai maailmalla hyviksi todettuja malleja.

Haku alkaa ideakierroksella

Haku toteutetaan tänä keväänä kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen hakukierros on ideakilpailu maalis-huhtikuussa. Siihen osallistutaan napakalla ehdotuksella, ja ideakilpailun perusteella toiseen vaiheeseen valittavat hankkeet saavat kutsun avustushakuun kesäkuussa. Jatkoon valittavat ideat saavat kehittämiseen asiantuntijatukea. Lopullisen päätöksen rahoitettavista hankkeista tekee kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Avustusta voivat hakea helsinkiläiset rekisteröidyt yhdistykset. Hakijoilla voi olla kumppaneina myös rekisteröimättömiä yhteisöjä, toimintaryhmiä ja ei-helsinkiläisiä toimijoita tai esimerkiksi yrityksiä. Haussa suositaan useamman eri alan toimijan yhteishankkeita.

Kohdennettu lisärahoitus on osa Liikkumisohjelmaa, joka on yksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan strategisista kärkihankkeista. Hankehaku on myös toimialan ensimmäinen liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoiminnan yhdistävä avustushanke.

Keskustelua aiheesta