Työmarkkinat

”Kaikki ei kestä päivänvaloa” – harmaa talous rehottaa metsissä: ”Haluamme korjata tilanteen”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto vaatii uusia toimia harmaan talouden vastaiseen taisteluun. Metsäalalla töiden siirto alihankintaverkostoon vaikeuttaa työehtojen valvontaa.

– Meillä on jatkuva huoli siitä, ettei alan alihankintaketjussa kaikki kestä päivänvaloa. Työehtosopimusten noudattamista ei valvota riittävästi, kun metsätöiden tilaajat organisoivat työt pirstaleisen alihankintaketjun varaan. Haluamme korjata tilanteen, Aalto painottaa.

Viime aikoina on puhuttu paljon metsien hyödyntämisestä ja hakkuumääristä. Teollisuusliitto pitää edelleen kiinni eduskuntavaalitavoitteestaan, ettei hakkuita rajoitettaisi poliittisin päätöksin.

– Suomalaisen metsähoidon historia kertoo siitä, että nimenomaan aktiivinen metsienkäyttö on johtanut sekä hiilinielujen kasvuun sekä kehittänyt positiivisesti metsätalouden jalostusarvoa ja työllisyyttä. Tätä yhteyttä ei kannata pilata, liitto huomauttaa tiedotteessaan.

Teollisuusliiton mukaan vähemmän on keskusteltu siitä, kuinka Suomessa hoidetaan metsiä ja korjataan puuta käytännössä – ja kuinka työt organisoidaan. Liiton mukaan metsäyhtiöiden toimintamallissa lähes poikkeuksetta metsänhoitotöitä ulkoistetaan alihankkijoille.

Metsäyhtiöiden pitääkin Teollisuusliiton mielestä kantaa nykyistä paremmin oma yhteiskuntavastuunsa metsänhoidon käytännön järjestämisessä.

– Töiden ulkoistaminen ei ole laitonta, mutta ongelmallista se on etenkin silloin, kun asiat eivät olet palveluiden tarjoajilla kunnossa.

”Myös metsäyhtiöt suurina töiden tilaajina hyötyisivät.”

Liitto vaatii metsäalan töitä ulkoistettaessa huolehtimaan valvonnasta alihankintaverkostossa. Hyvä työkalu tähän voisivat olla paikalliset, keskeisten tilaajien ja urakoitsijoiden väliset yhteistoimintaryhmät. Ne käsittelisivät muun muassa työsuojelu- ja koulutuskysymyksiä. Niissä pitäisi olla työntekijöiden edustus.

Teollisuusliitto uskoo, että myös metsäyhtiöt suurina töiden tilaajina hyötyisivät.

– Haluamme olla aktiivisesti mukana tukemassa paikallisella tasolla kehitystä, jossa terve kilpailu alalla vahvistuu ja harmaa talous vähenee eikä kasva, Aalto korostaa.

Hänen mukaansa tilaajavastuulaki kaipaa uudistusta niin, että tilaajalle siirtyy vastuu myös alihankkijoiden veroista ja palkoista.

Teollisuusliitto säätäisi myös kemera-tuen ehtoja. Kemera on tarkoitettu yksityisten maanomistajien metsänhoidon tukemiseen.

– Ehdoksi olisi asetettava se, että urakoitsija noudattaa lakisääteisiä velvoitteitaan ja alan yleisiä työehtoja.

SAK:lainen Teollisuusliitto edustaa metsäalan ja metsäkonealan työntekijöitä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat