Kotimaa

Kaikki eivät sovellu hoitajaksi tai opettajaksi – Ammattiliitot esittävät pakollisia kokeita

lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää

Neljä ammattiliittoa esittää pakollisia soveltuvuuskokeita aloille, joissa ollaan vastuussa toisten ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy jättivät tänään asiasta esityksen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).

Liittojen mielestä soveltuvuus alalle pitää arvioida jo ennen opintojen alkamista.

– Potilas- ja asiakasturvallisuuden, liikenteen turvallisuuden, alaikäisten turvallisuuden sekä opiskelijoiden opiskeluturvallisuuden ja henkilöstön työyhteisön turvallisuuden parantaminen on kaikkien etu, liittojen puheenjohtajat perustelevat.

Liitot esittävät myös, että opiskelun jo alettua opiskelijan soveltuvuutta alalle voidaan arvioida ja puuttua siihen entistä herkemmin. Esimerkiksi päihdeseulan käyttöönoton kynnystä saisi madaltaa.

– Koulutuksen järjestäjien käytössä olevat keinot puuttua soveltumattomuuteen ovat osoittautuneet toimimattomiksi ja järjestelmä raskaaksi, puheenjohtajat arvostelevat.

Liitot ovat erittäin huolissaan myös siitä, mitä ongelmia vähentynyt lähiopetus tuottaa. Työpaikalle tullaan yhä heikommalla teoriaosaamisella, jolloin työntekijöiden vastuu teoriaopetuksesta kasvaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat