Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kaikki hyötyvät” – SDP:n kotoutumismallissa polku työelämään nopeutuu

SDP:n kotoutumisohejlma hakee vastauksia, miten kotoutetaan tehokkaasti ja ihmistä arvostaen. Ohjelmaa esittelivät muun muassa Joona Räsänen, Sirpa Paatero, Krista Kiuru ja Antti Rinne.

SDP ei ole ollut erityisen tyytyväinen nykyisten kotouttamistoimien vaikuttavuuteen. Siksi puolue laati oman laajan ohjelmansa, joka etsii tehokkaampia keinoja integroida maahantulijat yhteiskuntaan sekä kouluttaa ja työllistää heidät.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vakuuttaa, että kotoutumisohjelman toteutumisesta hyötyisivät kaikki – sekä maahanmuuttajat että koko suomalainen yhteiskunta.

– Tämä paperi helpottaa niiden ihmisten asettumista suomalaiseen yhteiskuntaan, jotka jäävät tänne joka tapauksessa pitemmäksi aikaa, hän korosti perjantaina ohjelmaa esiteltäessä.

Rinne uskoi, että maahanmuuttajien työpanosta tarvitaan vielä väestön ikääntyessä.

– Jos heidän kotoutumisensa onnistuu, sillä voi olla erittäin suuri mahdollisuus kehittää koko suomalaista yhteiskuntaa.

Ohjelmaa rakentaneen työryhmän vetäjä kansanedustaja Krista Kiuru huomautti, että maahanmuuton ja kotouttamisen pitää olla suunnitelmallisempaa ja hallitumpaa.

– Kotouttaminen voi olla muutakin kuin kuluerä, mutta sen hoitamatta jättäminen vasta kalliiksi tuleekin.

Lisää aiheesta

Periaatteena hän piti, että maahanmuuttajien ja kantaväestön välille ei synnytetä eri tason palveluita tai velvollisuuksia – kahden kerroksen väkeä.

Kaikkiin töihin ei tarvitse asettaa liian korkeita kielivaatimuksia.

SDP pitää kiinni maahanmuutossa noudatettavasta työvoiman saatavuusharkinnasta.

– Iso linjamme on, että ihmisiä kohdellaan työmarkkinoilla tasavertaisesti taustasta huolimatta, kansanedustaja Sirpa Paatero korosti.

Kotouttamiskoulutuksesta tulisi velvoittavaa – siitä ei voisi kieltäytyä ilman kunnon perusteita. Esikotoutus alkaisi jo vastaanottokeskuksissa, kuten osaamisen kartoitus ja kielikoulutus.

– Kaikkiin töihin ei tarvitse asettaa liian korkeita kielivaatimuksia, Paatero huomautti.

SDP haluaa nopeuttaa polkuja, jotka johtavat työelämään. Tavoitteena on räätälöidä jokaiselle yksilöllinen tie yhdistämällä kotoutumis- ja kielikoulutusta sekä ammatillista koulutusta tai valmentavaa opetusta korkeakouluopiskeluun.

– Ei odoteta aina kuukausitolkulla, että seuraava vaihe alkaa vaan kaikki limitetään yhteen. Osaamisen tunnistaminen ja nopeat koulutuspolut säästävät rahaa, Kiuru muistutti.

SDP nostaisi kuntakorvauksia, jotta kunnat innostuisivat vastaanottamaan tulijoita nykyistä enemmän ja pärjäisivät tämän tehtävän kanssa. Kiurun mukaan ei ole mitään järkeä, että oleskeluluvan saaneet odottavat vastaanottokeskuksissa kuntapaikkaa, mihin päin Suomea heidät laitetaan.

– Katsottaisiin, missä on töitä ja koulutuspolkuja ja asuntoja. Kun tuhat ihmistä odottaa vastaanottokeskuksissa, se maksaa 1,2 miljoonaa euroa viikossa, Krista Kiuru huomautti.

SDP kehittää myös erilaisia osallisuutta, yhteenkuuluvuutta ja demokratiaa vahvistavia toimia. Erityisesti naiset halutaan saada luontevammin mukaan yhteiskunnan toimintoihin.

SDP:n kotoutumisen ohjelman voi lukea täällä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE