Mielipiteet

Kaikki sisäilmaongelmat eivät aina johdu homeesta

Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia. Usein on niin, että vaikka tilat tutkitaan, niin syitä ihmisten oireiluun ei löydy. Oireilun syynä voi olla myös jokin muu asia kuin itse rakennuksessa oleva ongelma, yleensä erilaiset kemikaalit.

Kaikki sisäilmaongelmat eivät suinkaan johdu homeesta.

Moni sellainen henkilö, joka on aiemmin altistunut esimerkiksi homeelle, saa oireita tilassa olevista kemikaaleista ja hajusteista, vaikka itse tila olisi kunnossa. Oireet laukeavat usein hajuista: haju- ja partavedestä, deodorantista, hajusteellisista pesuaineista ja käsisaippuoista. Näitä hajusteyliherkkiä on Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan jo yli puoli miljoonaa. On arvioitu, että puolet homeelle altistuneista sairastuu myös monikemikaaliyliherkkyyteen. Hajusteyliherkkyyttä on myös ihmisillä, joilla ei ole homealtistushistoriaa.

Hajusteyliherkkien oireet ovat hyvin samantyyppisiä kuin homeongelmaisilla.

Tämän takia hajusteallergia sekoitetaan usein rakennuksen sisäilmaongelmiin, vaikka sillä ei ole rakennuksen kanssa mitään tekemistä. Hajusteyliherkällä on silmien punotusta, limakalvojen kuivumista, päänsärkyä, nuhaa, väsymystä ja keskittymiskyvyn puutetta. Tiloissa, joissa kokoontuu yhtaikaa kymmeniä ihmisiä, kuten kouluissa, voi olla melkoinen hajusteiden sekamelska. Se yhdistettynä riittämättömään ilmanvaihtoon aiheuttaa oireita.

En lainkaan vähättele sisäilmaongelmista kärsivien ihmisten oireita. Mikäli rakennuksissa on rakenteista ja vääränlaisesta käytöstä sekä hoidosta johtuvia sisäilmaongelmia, ne on korjattava. Mutta joudumme myös miettimään aioita aivan uudella tavalla, muuten sisäilmaongelmat eivät ratkea.

Hajustettujen tuotteiden käyttö ei ole vain oma valinta. Hajusteita voisi verrata tupakkaan: ei ole oikein altistaa ympärillä olevia passiiviselle tupakoinnnille.

Olen tehnyt Vantaalla aloitteen, että kaupunki selvittäisi mahdollisuudet olla tulevaisuudessa hajusteeton kunta. Matka täydelliseen hajusteettomuuteen on varmasti pitkä, mutta taival voisi alkaa siitä, että kaupunki laatisi sisäiset suositukset hajusteiden välttämisestä kaupungin työpaikoilla ja kiinteistöissä. Aloitteeni on yksi keino lisää taistelussa sisäilmaongelmia vastaan ja keskustelun herättäjä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat