Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kaikki vielä auki hallituspelissä – ensin luottamus ja ohjelma, sitten vaalitulos

Lehtikuva
Juha Sipilän mukaan kaikki eduskuntapuolueet ovat vielä mukana hallitusneuvotteluissa.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän tavoitteena on saada uusi hallitus kasaan noin kuukaudessa. Hän toivoo, että vapun tienoilla olisi hallituspohja tiedossa.

Heikki Sihto

Sipilä keskustelee tulevina päivinä kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa kahden kesken. Näiden keskustelujen perusteella selviää jatkokuviot. Kaikki vaihtoehdot ja kokoonpanot ovat vielä mahdollisia.

– Edessä on kipeitä ja kovia päätöksiä. Tärkeintä on löytää keskinäinen luottamus ja yhteinen näkemys ohjelmasta. Sitten vasta katsotaan vaalitulosta, Juha Sipilä linjaa.

Sipilä suunnittelee 5–7 keskeisen tavoitteen strategista hallitusohjelmaa.

– Aloitamme myös keskustelut yhteiskuntasopimuksesta työmarkkinaosapuolten kanssa. Siihen tulee elementtejä, joilla Suomen kilpailukyky saadaan kuntoon ja tuottavuus paranemaan. Myös työllistämisen kynnystä pitää helpottaa.

Sipilä pitää kiinni tavoitteestaan pienentää hallituksen kokoa 12 ministeriin nykyisestä 17 ministeristä. Hän ei vielä tässä vaiheessa tarkenna, mitä ministerisalkkuja lopetettaisiin.

Ministerien vähentäminen on helpommin sanottu kuin tehty. Hallitukseen on nyt tunkua. Jo vaali-iltana hallituksen ”ilmottautui” useampi puolue. Keskustassakin on paljon ministeripaikkaa kärkkyviä konkaripoliitikkoja, muun muassa eduskuntaan palanneet Matti Vanhanen ja Paavo Väyrynen sekä uudelle kaudelle päässeet Mauri Pekkarinen ja Olli Rehn.

SDP empii hallituskysymystä. Puheenjohtaja Antti Rinne totesi maanantaina, että hän haluaa rauhassa katsoa keskustan Juha Sipilän yhteydenoton, ennen kuin puhuu paikasta hallituksessa tai oppositiossa.

– Olisi kuitenkin hankalaa nähdä kokoomus ja SDP samassa hallituksessa viime kuukausien yhteistyön perusteella. En tiedä, oliko sen sanominen virhe, mutta se on totuus, Rinne sanoo.

Muillakin kuin kokoomuksella ja demareilla voi olla vaikeuksia mahtua samaan hallitukseen. Esimerkiksi perussuomalaisten Timo Soini on toivonut kolmen suuren hallitusta.

Kauppalehden haastatteleman Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen erikoistutkijan Ville Pitkäsen mukaan hallitus ilman pienpuolueita on haavoittuva. Hänen mukaansa kolmen suuren vaihtoehdossa yhden lähtö voi kaataa koko hallituksen.

Pitkänen arvioi, että vihreät ja perussuomalaiset eivät mahdu samaan hallitukseen. Tämän Soinikin on aiemmin sanonut.

– Näiden puolueiden näkemykset ovat aivan vastakkaisia. Mutta myös kokoomuksen kanssa perussuomalaiset ovat eri mieltä muun muassa Eurooppa-politiikasta, Pitkänen sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE