Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kaikkonen aseviennistä Turkkiin: ”On tietysti eri asia viedä panssarivaunuja kuin kiikareita”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Hallitus päätti eilen, ettei se tällä hetkellä hyväksy uusia asevientilupia Turkkiin, joka suorittaa paraikaa sotilaallista operaatiota Pohjois-Syyriassa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Puolustusministeri Antti Kaikkonen avasi tänään asiaa medialle eduskunnassa.

Kaikkonen painotti, että hallitusohjelman linjaus on, että Suomi ei vie puolustustarvikkeita sotaa käyviin maihin. Tämän vuoksi hallituksen päätös on Kaikkosen mukaan luonteva.

Nykyisen hallituksen aikana Turkkiin on myönnetty lupia kahdelle kotimaiselle yritykselle. Ne vievät maahan etäisyysmittajärjestelmiä ja ilma-alusten lähetysalustoja ilmapuolustusjärjestelmien harjoitustoimintaan.

Yleensä ottaen Suomi ei ole kovin suuri toimija puolustustarvikeviennissä. Noin prosentin luokkaa Euroopan unionin viennistä on suomalaista perua.

Vaikka mittakaava on pieni, vienti on Kaikkosen mukaan tärkeää Suomen puolustustarviketeollisuudelle. Kaikkonen sanoi myös, että kaiken kaikkiaan Suomen puolustukselle on tärkeää, että on kotimaista puolustustarviketeollisuutta.

”Ei voi sanoa, että täältä olisi raskasta aseistusta Turkkiin viety.”

Kaikkonen kehaisi myös Suomen vientivalvontajärjestelmää korkeatasoiseksi. Hän totesi, että kansainvälisiä sopimuksia sekä EU- ja YK-linjauksia noudatetaan.

Lupaharkinnassa tarkastellaan, mihin maahan tuotetta ollaan viemässä ja myös mikä tuote ollaan viemässä mihinkin maahan. Kaikkonen sanoi, että ihmisoikeudet otetaan huomioon.

Vientiluvat valmistelee ulkoministeriö. Merkittävimmissä kaupoissa luvat tulevat valtioneuvoston harkintaan puolustusministeriön esityksestä.

– On tietysti eri asia viedä panssarivaunuja kuin kiikareita, Kaikkonen sanoo.

– Ei voi sanoa, että täältä olisi raskasta aseistusta Turkkiin viety.

Myönnetyt luvat käydään myös läpi.

Kaiken kaikkiaan viime vuosina lupia Turkkiin on myönnetty Kaikkosen mukaan pääasiassa suojausmateriaaleille ja etäisyysmittajärjestelmien komponenteille. Suojausmateriaali on lähinnä ajoneuvoissa käytettävää suojausterästä.

Kaikkoselta kysyttiin, vieläkö nykytilanteessa lupa lähetysalustoille annettaisiin kuten kolme viikkoa sitten.

– Uudessa tilanteessa varmaan lupia ei nyt sitten enää myönnettäisi. Tarkoitus on selvittää vielä, onko näille myönnetyille luville jotakin tehtävissä. Sen voi kyllä todeta, että aivan yksinkertaista lupien peruuttaminen ei ole. On syytä seurata myös EU-maiden käytäntöä.

Suomen kouluttamia sotatoimialueilla?

Suomi on mukana OIR-operaatiossa, jossa koulutetaan sekä Irakin keskushallinnon joukkoja että kurdien peshmerga-joukkoja.

Jo aiemmin puolustusministeriöstä on kerrottu, että Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle ei ole vaikuttanut kurdijoukkojen kansainväliseen kouluttamiseen Irakissa.

Lue lisää: Irakissa kurditaistelijoiden koulutus jatkuu normaalisti – Suomi mukana kansainvälisessä operaatiossa

– Tällä tietoa ei vaikuta koulutusoperaation Irakissa. Tilannetta seurataan, sanoo myös Kaikkonen.

Entä onko näitä Suomen kouluttamia ihmisiä sotatoimialueella?

– Tähän kysymykseen en osaa vastata suoralta kädeltä. Tässä on aika paljon vielä yksityiskohtia, joita selvitämme.

”Jälkiviisaus on aina sellainen oma lajinsa, joka on helpompaa.”

Koska edellinen vientipäätös Turkkiin tehtiin vain kolme viikkoa sitten ja nyt tilanne on mikä on, on syytä kysyä, millainen pohdinta hallituksessa asiasta käytiin.

– Ulkoministeriö aina vastaa valmistelusta. Siellä on oma yksikkönsä joka tekee arviointia. Tämän harkinnan läpi nuo tuotteet menivät. Eli niitä ei pidetty muistini mukaan niin ihmisoikeussensitiivisinä tuotteina, jos tällaista ilmausta voi käyttää. Tässä tilanteessa tilanne on selvästi muuttunut. Turkki on käytännössä sotaa käyvä maa ja uusia lupia ei myönnetä.

– Totta kai kaikki prosessit aina käydään läpi, mutta Turkki ei ollut suorittamassa sotilaallista operaatiota Syyriassa kolme viikkoa sitten. Eikä tämä nyt välttämättä vielä viikko sitten ollut monellakaan tässä maapallossa tiedossa, mikä tilanne on juuri tällä hetkellä.

– Jälkiviisaus on aina sellainen oma lajinsa, joka on helpompaa. Tietysti aina kulloinenkin hallitus toimii siinä tilanteessa kuin toimii. Näitä lupia on myönnetty Turkkiin sekä tämän että edellisen että sitä edellisen hallituksen aikana ja näin ovat tehneet useat muutkin Euroopan unionin maat käsitykseni mukaan, Kaikkonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE