Politiikka

Kaikkonen paljasti hallituksen alkoholiseikkailun käänteet

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Antti Kaikkonen.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Antti Kaikkonen.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Antti Kaikkonen.

Hallitus ei ole saanut ainakaan toistaiseksi vietyä riitaista alkoholilakiuudistusta maaliin. Viimeksi sen eteneminen pysähtyi toukokuun lopulla, kun perussuomalaiset eivät suostuneet hallituspuolueitten kompromissiesitykseen, jonka mukaan alkoholiprosentista äänestettäessä voisi toimia omantunnon mukaan.

Perussuomalaiset vetosi toukokuussa 2016 hallituspuolueitten välillä saavutettuun sopuun, jonka mukaan vähittäiskaupoista saisi myydä ulos enintään 5,5-prosenttisia, myös viinasta tislaamalla valmistettuja juomia, kuten limuviinoja ja lonkeroa. Heille äänestys omantunnon mukaan nykyprosentin eli 4,7% ja 5,5%:n välillä ei käynyt.

Keskustan joukoista on aiemmin kyseenalaistettu sitäkin, muun muassa Pekka Puska, onko sopua asiasta ollut alun perinkään.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertasi tänään ryhmäjohdon toimittajille järjestämässä politiikan ajankohtaiskysymyksiä käsitelleessä tilaisuudessa, että alkoholiprosentti hiersi ryhmää jo keväällä 2016 niin, että lakia ryhmässä käsiteltäessä järjestettiin koeäänestys.

Kaikkonen ei vielä itse tuolloin ollut ryhmäjohtaja, mutta hän muistaa, että koeäänestyksessä noin 2/3 oli esityksen kannalla ja 1/3 ei.

Asia eteni ja lausuntokierroksen jälkeen keskustelua alkoholiprosentista syntyi jälleen lisää. Kevään 2017 mittaan hallituspuolueitten haettiin kompromissiratkaisua prosenttiriitaan.

Triosta ratkaisu nopeimmillaan ensi viikolla?

Tämän vuoden toukokuussa erinäisten käänteiden jälkeen hallituspuolueitten välille syntyi eduskuntaryhmille tarjottu neuvotteluratkaisu, jonka mukaan alkoholilakiuudistuksen kokonaisuus hyväksyttäisiin, mutta yhdessä ainoassa kohdassa eli siinä, voiko vähittäismyynnissä olla 5,5-prosenttisia vai 4,7-prosenttisia juomia voisi äänestää omantunnon mukaan.

Riippumatta äänestyksen lopputuloksesta, paketti olisi oltu valmiita hyväksymään kokonaisuudessaan asian toisessa käsittelyssä.

Kaikkosen kertaa sovun käyneen keskustalle ja kokoomukselle muttei perussuomalaiselle. Kaikkosen mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi oli, ennen kuin kiikutti kompromissiratkaisun ryhmäänsä, sanonut tekevänsä voitavansa. Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Elsi Kataisen mukaan Kankaanniemi oli kompromissiratkaisun takana.

– Ilmeisesti Kankaanniemi ei paljon siellä ryhmässään kannatusta saanut, Kaikkonen sanoo.

Asia on nyt hallituspuolueitten puheenjohtajien eli trion käsissä.

– Trio jossain kohtaa asiaan palaa, varmaan nopeimmillaan ensi viikolla. Nyt sitten katsotaan, jos triossa syntyy valo.

Elsi Katainen valittaa, että myös kokoomuksessa ja perussuomalaisissa oli niitä, jotka haluavat äänestää omantunnon mukaan, mutta kriittinen keskustelu kohdistui keskustaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat