Politiikka

Kaikkonen vastaa nyt budjettikeskustelussa penättyyn kantaan indeksileikkausten perumisesta – myöntää samalla Orpon avauksen yllättäneen

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosella on toisenlainen prioriteettilista kuin kokoomuksella siinä, mihin talouskasvun hedelmiä voisi laittaa.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosella on toisenlainen prioriteettilista kuin kokoomuksella siinä, mihin talouskasvun hedelmiä voisi laittaa.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosella on toisenlainen prioriteettilista kuin kokoomuksella siinä, mihin talouskasvun hedelmiä voisi laittaa.

Eduskunnan budjettikeskustelussa on penätty keskustan kantaa siihen, voisiko hallitus olla valmis tarkastelemaan vuoden 2019 indeksijäädytyksiä uudelleen.

Ne rasittavat raskaasti muun muassa eläkeläisten, työttömien ja vähäosaisten taloutta.

Jo eilen muutamat keskustan varapuheenjohtajat ja kansanedustaja Timo Kalli kertoivat Demokraatille, että hallituksen tekemiä indeksileikkauksia halutaan tarkastella keskustassa uudestaan. Samalla linjalla oli myös sinisten ryhmäpuheenjohtaja Simon Elo.

SDP on vaatinut indeksileikkausten perumista kokonaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei suoraan ota kantaa kysymykseen indeksileikkauksien harkitsemisesta hallituksessa uudelleen, vaan puhuu mieluummin laajemmin perusturvasta ja sen parantamisesta.

– Aina pitää katsoa ylipäätään, mikä on talouden kuva ja minkä verran niin sanottua liikkumavaraa on. Tietysti kun valtio velkaantuu tälläkin hetkellä, se liikkumavara ei kovin suuri voi olla. Toivon, että hallitus jotenkin voi huomioida perusturvan varassa eläviä. Mikä siihen oikea keino on, sitä katsotaan sitten keväällä. En minä lähde näihin yksittäisiin vaihtoehtoihin vielä tässä vaiheessa ottamaan kantaa, hän toteaa.

Mutta pidätte mahdollisena myös, että indeksileikkaukset voitaisiin perua tai niitä voitaisiin tarkastella uudestaan?

– En lähde tässä vaiheessa spekuloimaan sillä asialla, mutta ehkä sellainen yleishuomio nyt vain, että pitäisi hyvänä, että perusturvan varassa eläviä tavalla tai toisella voitaisiin huomioida. Se on sitten ensi kevään asia katsoa.

Kaikkonen jakovarasta: ”Kai sitä nyt jokin siivu on.”

Siihen, onko keskustalla asiassa ristiriita kokoomuksen kanssa, Kaikkonen toteaa, että keskustelua ei ole vielä edes aloitettu.

– Sen keskustelun aikakin on vasta sitten ensi vuoden puolella.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei ole ollut halukas tarkastelemaan uudelleen indeksileikkauksia.

Antti Kaikkonen myöntää, että hänet yllätti Petteri Orpon hiljattainen esiintyminen Ylen Ykkösaamussa. Siinä valtiovarainministeri sanoi, ettei jakovaraa ole, mutta esitti samalla 70 miljoonan euron panostusta varhaiskasvatukseen – tosin lähtökohtaisesti vasta ensi hallitusneuvotteluissa sovittavaksi.

– Kyllä se hivenen yllätti. Hivenen yllätti, Kaikkonen sanoo pohdiskellen.

– Mutta eipä siinä mitään, se menee siihen isoon koriin, missä kaikennäköisiä harkittavia asioita on. Voihan siinä olla jollakin aikavälillä ideaakin, mutta ehkä jotenkin omassa prioriteettilistassa ensinnä olisi, että voisiko köyhimpiä lapsiperheitä jollakin tavalla täsmätoimilla auttaa. Sitten kuntapäättäjiä pitää patistella laittamaan homepäiväkoteja ja -kouluja kuntoon, Kaikkonen sanoo.

– Pitää varmistaa myös, että varhaiskasvatuksessa on riittävästi pätevää henkilökuntaa tarjolla. Varhaiskasvatukseen on hyvä kiinnittää huomiota, mutta on hyvä keskustella myös siitä, mikä on oikea tärkeysjärjestys, hän jatkaa.

Kaikkonen katsoo, että nyt kun talous kasvaa ja työllisyys paranee, pikkuhiljaa voi alkaa keskustella ”jopa joistakin parannuksista eikä pelkistä säästöistä”.

Jakovaraa on ehkä?

– Kyllä kai sitä nyt jokin siivu on, mutta ei tietysti vielä ihan valtavasti kuitenkaan, koska velkaannutaan edelleen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat