tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Kaipuuta toisenlaiseen johtajuuteen on” – hävinneen haastattelu käynnisti kokoomuksen puheenjohtajaspekulaatiot

Kuva: Lehtikuva
Suomalaisten mielestä Petteri Orpo (oikealla) ja Jan Vapaavuori olisivat pätevämpiä ja sopivampia kokoomuksen puheenjohtajaksi kuin nykyinen puheenjohtaja, kertoo Iltalehden Taloustutkimuksella teettämä kysely. Kuvassa Vapaavuori ja Orpo keskustelevat kokoomuksen puoluekokouksessa Lahdessa kesäkuussa 2014.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori kirvoitti vuodenvaihteen alla kansalaiset spekuloimaan kokoomuksen puheenjohtajuuskuvioilla, kun hän sanoi MTV:n haastattelussa seuraavansa hieman haikein mielin kotimaan politiikan kuvioita.

Monet tulkitsivat lausunnon viittaavan siihen suuntaan, että Vapaavuori voisi olla tulossa kokoomuksen kesäkuiseen puoluekokoukseen haastamaan puheenjohtaja Alexander Stubbin, jolle hän kärsi kirvelevän tappion vuoden 2014 puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa.

Iltalehti laittoi lisäkierroksia puheenjohtajaspekulaatioihin julkaisemalla tiistaina mielipidekyselyn, jonka mukaan kokoomuksen äänestäjät pitävät sekä Vapaavuorta että sisäministeri Petteri Orpoa Stubbia parempina vaihtoehtoina puolueen puheenjohtajaksi.

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio ei pidä ajatusta puheenjohtajavaihdoksesta tuulesta temmattuna, vaikka kokoomus saikin Stubbin johdolla viime vuoden vaaleissa kelvollisen tuloksen ja pääsi hallitukseen.

– Kun katsotaan Stubbin puheenjohtajuuskautta kokonaisuutena ja hänen tyyliään ja persoonallisuuttaan, on selvää, että kokoomuksen riveissä on kaipuuta toisenlaiseen johtajuuteen, Raunio muotoilee.

Kokoomuksessa on paljon tyytymättömyyttä sote-ratkaisuun.

Raunion mukaan kokoomuksessa on paljon tyytymättömyyttä marraskuiseen sote-ratkaisuun, jossa mentiin pitkälti keskustan ehdoilla.

Juuri tämä voi Raunion mukaan tarjota iskun paikan sekä Orpolle että Vapaavuorelle.

”Stubb jakaa ihmisiä”

Toisin kuin Raunio, eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo pitää puheenjohtajavaihdosta epätodennäköisenä.

Railon mukaan kokoomus on Stubbin johdolla saanut hyvin linjansa läpi hallitusohjelmassa ja etenkin talouspolitiikassa.

– En näe selvää, konkreettista syytä lähteä vaihtamaan puheenjohtajaa asiakysymysten pohjalta, Railo sanoo.

Railo arvioi, että spekulaatiot puheenjohtajavaihdoksesta juontavat juurensa paljolti Stubbin poikkeukselliseen persoonaan, joka ei jätä ihmisiä kylmäksi.

– Suomalaisessa politiikassa on perinteisesti arvostettu harmautta ja keskilinjan kulkemista. Stubb erottuu joukosta ja juuri sen takia hän jakaa ihmisiä, Railo pohtii.

Kokoomukselle valitaan puheenjohtaja kesäkuussa Lappeenrannan puoluekokouksessa.

 

 

Risikko: Laittomasti maassa olevien piilottelua harkitaan rangaistavaksi – Koskisiko kirkon suojan antamista?

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) pohtii laittomasti maassaolevien rangaistusten koventamista. Hänen mukaansa harkitaan myös, pitäisikö avunanto ja piilottelu tehdä rangaistavaksi. Asiasta kirjoittaa Yle.

Suomessa kirkot ovat antaneet suojaa turvapaikanhakijoille.

Demokraatti kysyi ministeri Risikolta tekstiviestitse, tarkoittavatko hänen kommenttinsa sitä, että kirkon toiminta voisi tulla rangaistavaksi.

– Kuten sanoin laittomasti maassaoloa ehkäistään kaikin keinoin. Mutta en ota vielä kantaa esitettyihin keinoihin. Tässä vaiheessa mennään viime syksynä sovituilla. Uusia vasta arvioidaan, Risikko vastaa.

Risikko on kommentoinut tänään medialle sisäministeriön toimintaa ja sen muutoskaavailuja turvapaikkaprosessissa.

Keskustelua aiheesta

Reuters: Imaami houkutteli Barcelonan terrori-iskun tekijöitä veritekoon

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Espanjan syyttäjänvirasto vaatii neljää Barcelonan terrori-iskusta kiinni otettua epäiltyä vangittaviksi.

Epäiltyjä kuultiin tänään tiistaina ensi kertaa oikeudessa. Istuntoon ei päästetty yleisöä eikä tiedotusvälineiden edustajia.

Reutersin tietojen mukaan kaksi epäilyistä on kertonut, että Ripollin kaupungin imaami houkutteli muita miehiä terroritekoon.

Imaami Abdelbaki Es Satty menehtyi, kun ryhmä edellisenä iltana valmisteli pommeja terrori-iskua varten ja yksi pommeista räjähti vahingissa.

Isku tapahtui viime torstaina, kun terroristi ajoi Barcelonan suositulla La Rambla -kadulla ihmisten päälle pakettiautolla. Kadulla kuoli 13 ihmistä ja 120 loukkaantui. Poliisi surmasi pääepäillyn eilen Barcelonan ulkopuolella. Yhteensä iskujen takana oli viranomaisten epäilyjen mukaan 12 rikollisen terrorisolu.

FC Barcelona haastaa entisen supertähtensä oikeuteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Jalkapallon Espanjan liigassa pelaava FC Barcelona haastaa PSG:hen seurasta siirtyneen Neymarin oikeuteen.

Barcelona tiedotti tiistaina verkkosivuillaan, että se vaatii takaisin Neymarille jo maksetut 8,5 miljoonan bonukset kymmenen prosentin korolla lokakuussa 2016 tehdystä jatkosopimuksesta.

Neymar siirtyi hiljattain pariisilaisseuran riveihin, kun PSG maksoi Barcelonalle brassipelaajasta historiallisen 222 miljoonan euron ulosostohinnan. Ulosostettu sopimus olisi ollut voimassa vuoteen 2021 asti.

Neymar on aloittanut uudessa seurassaan vahvasti. Hän on tehnyt kahdessa ensimmäisessä ottelussaan yhteensä kolme maalia.

AVAINSANAT

Washington Postin faktatiimi tarkasti: Näin monta kertaa päivässä Trump puhuu ohi suunsa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ehtinyt presidenttikautensa aikana esittää julkisuudessa 1057 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Asia ilmenee The Washington Post -sanomalehden artikkelista.

Sanomalehden faktantarkistustiimi kertoo seuranneensa Trumpin sanomisia hieman yli seitsemän kuukauden ajan. Tuhannen virheellisen väittämän rajapyykin Trump rikkoi elokuun alussa.

Keskimäärin Trump esittää 4.9 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä päivässä. Wahsington Postin mukaan Trumpin tahti on kiihtynyt hieman alkukesästä, ja lehti epäileekin Trumpin saavuttavan 2000 virheellisen väitteen rajapyykin ennen vuodenvaihdetta. Tuolloin presidentti on ollut virassaan tasan vuoden.

Trumpin lempiväittät ovat liittyneet Obamacareen ja Hillary Clinttoniin.

Lehti pitää Trumpin tilastoja vaikuttavina. Faktantarkistustiimi kertoo, että heidän piti alun perin julkaista uutinen 1000 rajapyykin rikkoutumisesta alun perin elokuun alussa. Uutinen kuitenkin viivästyi Trumpin möläytysten pitäneen ryhmän liian kiireellisenä.

USA:n puolustusministeri: Isisin päivät Irakissa ovat luetut

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis vakuutti tiistaina Irakissa, että äärijärjestö Isisin päivät maassa ovat luetut. Mattis saapui maahan osoittaakseen tukensa irakilaisjoukoille, jotka ovat viikonlopusta asti käyneet raskaita taisteluja Tal Afarin kaupungin valtaamiseksi.

Tal Afar on viimeisiä Isisin hallussa olevia kaupunkeja, ja siellä arvellaan olevan toista tuhatta äärijärjestön taistelijaa. Irakilaislähteiden mukaan kaupungin valtaus vienee viikkoja.

Irakin hallituksen joukot valtasivat kesällä Mosulin suurkaupungin Isisiltä Yhdysvaltain johtaman liittouman tuella.

Mattis kävi myös keskusteluja Irakin tulevaisuudesta. Asiantuntijat ovat pelänneet maan sirpaloituvan osiin tai joutuvan entistä enemmän naapurimaa Iranin etupiiriin.