Kaksi kuolonuhria Itämeren sotaharjoituksessa, johon myös Suomi osallistuu

Itämerellä meneillään olevassa Northern Coasts -sotaharjoituksessa on kuollut kaksi sotilasta. Tanskalainen laivaston upseeri menetti henkensä onnettomuudessa Tanskalle kuuluvan Bornholmin saaren lähistöllä maanantaina, kertovat mediat.

Aiemmin harjoituksessa hukkui puolalainen merimies Ruotsin Karlskronassa.
Maanantain onnettomuus sattui, kun laivassa oleva luukku aiheutti päävammoja upseerille.

Northern Coasts on eräs Itämeren suurimpia vuotuisia sotaharjoituksia. Myös Suomi osallistuu harjoitukseen.

Sotaharjoitusta isännöi tällä kertaa Ruotsi. Harjoitus järjestetään tänä vuonna Itämeren etelä- ja keskiosissa.

Espanjan hallitus aikoo rajoittaa Katalonian itsehallintoa – aluehallinnon johtajan vastaus ei kelvannut

Mariano Rajoy.

Espanjassa Katalonian itsenäistymisäänestystä seurannut sisäpoliittinen kriisi kiihtyy. Espanjan hallitus on ilmoittanut, että se aikoo lauantaina hyväksyä artiklan, jolla Katalonian itsehallintoa rajoitetaan.

Espanjan perustuslain artikla 155 antaa keskushallinnolle oikeuden ottaa maakuntien hallinto omiin käsiinsä kriisitilanteessa. Sitä ei ole koskaan aiemmin käytetty.

Espanja oli asettanut aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Sen sijaan aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont vaati Espanjan hallitusta vuoropuheluun.

Puigdemont sanoi espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan pääministerille Mariano Rajoylle, että jos hallitus ei suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

 

(STT)

 

 

Takaisin

Katalonialta uusi uhkaus mutta ei vieläkään selvää vastausta itsenäistymisestä

Kuva: Lehtikuva
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pelaa uhkapeliä Espanjan kanssa.

Espanjassa Katalonian aluehallinnon johtaja uhkaa julistaa maakunnan itsenäiseksi, jos Espanjan hallitus ei suostu vuoropuheluun.

Carles Puigdemont sanoo espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan hallitukselle, että jos hallitus suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

Espanjan hallitus oli asettanut tähän aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Espanja on uhannut kumota Katalonian itsehallinnon ja ottaa maakunnan hallintaansa.

STT, Barcelona

 

Barack Obama jälleen politiikan pariin

Kuva: Lehtikuva
Barack Obama, Yhdysvaltain entinen presidentti, palailee politiikkaan pitkän tauon jälkeen.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama on palaamassa politiikan pariin kuukausien vetäytymisen jälkeen. Obaman, 56, oli määrä osallistua demokraattien varainkeräyksen tapahtumiin torstaina New Jerseyssä ja Virginiassa.

Tilaisuuksissa oli tarkoitus kerätä rahoitusta puolueen kuvernöörikampanjoihin. New Jersey ja Virginia valitsevat uudet kuvernöörit 7. marraskuuta, tasan vuosi presidentinvaalien Donald Trumpin voiton jälkeen.

Obama on pitänyt kuluvana vuonna tähän asti matalaa profiilia. Hän on välttänyt kritisoimasta avoimesti seuraajaansa Trumpia, jonka hallinto on ajautunut ongelmiin.

Obama ei ole toistaiseksi reagoinut myöskään siihen, että Trump on valtakautensa ensimmäiset yhdeksän kuukautta pyrkinyt järjestelmällisesti kumoamaan Obaman kauden päätöksiä.

STT-AFP, Washington

Kysely: Puolet jenkeistä uskoo median keksivän uutisia Trumpista

Kuva: LEHTIKUVA / BRITTA PEDERSEN
Melkein puolet amerikkalaisäänestäjistä uskoo ammattimedian keksivän uutisia Trumpista.

Lähes puolet yhdysvaltalaisäänestäjistä uskoo, että media keksii uutisia Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista ja hänen hallinnostaan. Tämä ilmenee verkkolehti Politicon Morning Consultilla teettämästä kyselystä.

Vastanneista amerikkalaisäänestäjistä kaikkiaan 46 prosenttia uskoo, että media julkaisee tekaistuja uutisia Trumpista. Vain runsas kolmannes luottaa median Trump-uutisointiin ja vajaa viidennes ei ole asiasta varma.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että Yhdysvalloissa on ollut meneillään jo pari vuotta trendi, jossa Trumpin kaltaiset poliitikot tuottavat epäluuloa ammattimediaa kohtaan.

– Toinen trendi on se, että jo yli puolet yhdysvaltalaisista saa pääsääntöisesti uutisensa sosiaalisesta mediasta, erityisesti Facebookista. Ammattimaista mediaa kritisoivia juttuja levitetään siellä tahallisesti.

Aaltolan mukaan Yhdysvaltain päämedioita voi luonnehtia hyvinkin luotettaviksi.

– Toki siellä on sitten myös puolueita lähellä olevia medioita, jotka lobbaavat.

Aaltolan mielestä voi sanoa, että yhdysvaltalaisten yleinen käsitys tiedosta ja uutisista on tällä hetkellä hyvin hämmentynyt.

Jyrkkä kahtiajako

Politicon julkaisemasta kyselystä ilmenee, että erityisen vahvasti tekaistujen uutisten olemassaoloon uskovat republikaanit sekä ne äänestäjät, jotka ovat tyytyväisiä Trumpin toimiin presidenttinä.

Republikaaniäänestäjistä kolme neljäsosaa on kyselyn mukaan sitä mieltä, että media keksii uutisia presidentistä. Demokraattien enemmistö uskoo, ettei tekaistuja uutisia julkaista.

– Vahva jakautuminen konservatiiveihin ja liberaaleihin näkyy tässäkin, Aaltola sanoo.

Kahden pääpuolueen ulkopuolisista äänestäjistä vajaa puolet uskoo median keksivän Trump-uutisia.

Trump itse on useaan otteeseen syyttänyt tiedotusvälineitä valheellisesta uutisoinnista. Hänen hampaisiinsa ovat joutuneet muun muassa suuret uutiskanavat CNN, ABC ja NBC.

Ehdotuksille medioiden rankaisemisesta niukalti kannatusta

Vaikka amerikkalaisäänestäjien luottamus uutisointiin presidentistä ja keskushallinnosta ei ole huipussaan, Trumpin väläyttelemät rangaistukset medioille eivät saa erityisen kovaa kannatusta.

Trump ehdotti viime viikolla, että keskushallinto voisi perua lähetysluvan NBC-kanavalta, jota Trump on syyttänyt valheellisesta uutisoinnista.

Politicon teettämässä kyselyssä vajaa kolmannes kaikista äänestäjistä kannattaa Yhdysvaltain keskushallinnolle lupaa perua medialupia tiedotusvälineiltä, joiden se katsoo julkaisseen vääristeltyjä uutisia presidentistä. Hieman yli puolet vastustaa ajatusta. Kannastaan epävarmoja on viidennes vastaajista.

– Jo se, että liki kolmannes olisi antamassa keskushallinnolle oikeuden perua medialupia, on yllättävän iso osa amerikkalaisista. Yhdysvalloissa on vahva mielipiteen ilmaisun vapaus, ja perustuslaki takaa sen. Mutta on Trumpilta taitava veto, että hän korostaa itsevaltaista hallintotyyliä, Aaltola arvioi.

Politicon teettämään kyselyyn haastateltiin lähes 2 000 äänestäjää lokakuussa. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

(STT)

http://www.politico.com/story/2017/10/18/trump-media-fake-news-poll-243884

USA:n Puerto Ricossa miljoonat yhä ilman sähköä tai juoksevaa vettä hurrikaanin jäljiltä

Perezin perheen jäämistö pari viikkoa Maria-myrskyn jälkeen Puerto Ricossa.

Yhdysvaltain Puerto Ricossa noin miljoona ihmistä elää yhä ilman juoksevaa vettä ja noin kolme miljoonaa vailla sähköä, kertoo CNN.
Voimakas Maria-hurrikaani tuhosi saaren sähköverkon ja muun infrastruktuurin pahoin noin kuukausi sitten.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että erityisesti puhtaan juomaveden puute lisää tautiepidemioiden riskiä. Muun muassa koleran ja ripulitautien riski kasvaa.

Yhdyvaltain katastrofivirasto Fema on toimittanut Puerto Ricoon sekä vettä että vedenpuhdistustabletteja, mutta puhdasta juomavettä ei silti riitä koko saaren tarpeisiin. Ihmiset ovat CNN:n mukaan etsineet juomavettä muun muassa puroista ja jopa kaivoista, jotka on aiemmin todettu mahdollisesti terveydelle vaarallisiksi kemikaalijäämien takia.

STT, San Juan