Politiikka

”Kalastajille jäävät vain revityt kalat ja pyydykset” – kansanedustaja huolestui koko ammatin katoamisesta

Thinkstock
Thinkstock

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on huolestunut ammattikalastajien tulevaisuudesta. Yli puolet päätoimista kalastajista on joutunut luopumaan ammatistaan 2000-luvulla.

Eloranta pitää liian suurta harmaahyljekantaa keskeisenä syynä kalastajien ahdinkoon. Myös merimetsot aiheuttavat ongelmia.

– Samalla kun kalastajamäärä on romahtanut, Itämeren harmaahyljekanta on yli kolminkertaistunut ja merimetsokanta monikymmenkertaistunut, hän laskee.

Elorannan mielestä molemmat lajit saavuttivat suotuisan suojelun tason jo 2000-luvun alkupuolella. Uusimman tutkimuksen mukaan niillä on vaikutusta rannikon kalakantoihin.

– Kalastajat ovat huolissaan siitä, että tällä hetkellä hylkeet estävät kalastuksen kokonaan, tai kalastajille jäävät vain revityt kalat ja pyydykset. On jo pitkään ollut selvää, että kysymyksessä eivät enää ole yksittäiset ongelmahylkeet vaan aivan liian suuri kanta. Kun yksi hylje poistetaan pyydykseltä, uusi on paikalla jo samana päivänä, Eloranta kuvailee.

Yksikin hylje pyyntialueella riittää karkottamaan kalat.

Hän ei pidä hylkeenkestäviä rysiä ratkaisuna, sillä ne eivät sovellu kaikille kalalajeille eivätkä kaikille alueille.

– Eikä mistään pyydyksestä ole apua, jos alueella ei ole kaloja. Yksikin hylje pyyntialueella riittää karkottamaan kalat. Mitkään tekniset keksinnöt eivät yksinään auta tilanteessa, jossa vahinkoeläinkantojen on annettu kasvaa kestämättömälle tasolle.

Hyljetuotteita ei saa markkinoida, ja Elorannan mukaan tämä on romahduttanut kiinnostuksen metsästykseen, eikä kiintiöitä saada läheskään täyteen.

Vuosi 2016 oli Saaristomeren rannikkokalastuksen historiassa huonoin lähes 30 vuoteen, ja Eloranta laskee, että vuosi 2017 oli jopa sitäkin vaikeampi.

– Monella kalastajalla saattaa olla tiedossa hyljesietokorvauksen takaisinperintä, koska kaikista ponnistuksista huolimatta kalastus ei enää onnistu, ja tulot jäävät alle tukikelpoisuusrajan.

Eloranta kysyy, eikö eikö olisi taloudellisesti ja ekologisesti järkevämpää syödä kotimaista kalaa kuin tuoda kalatuotteita ulkomailta.

Hän on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat