Nyheter

Källskyddet hotat uppger CPJ

Foto: Miriam Gathigah/IPS
Källskyddet och pressfriheten är under hot, bland annat i Nigeria. Det uppger organisationen CPJ. (Arkivbild)

Att myndigheter beslagtar journalisters mobiltelefoner och datorer är ingenting ovanligt. Det har bland annat skett i Nigeria, visar en kartläggning som pressfrihetsorganisationen CPJ gjort. Med det ökar risken för att källor röjs.

IPS

Arbetarbladet

 

Reportrars datorer och mobiltelefoner har beslagtagits i länder som USA, Slovakien och Irak. Det visar kartläggningen gjord av Kommittén för skydd av journalister. Organisationen rapporterade även i april att polis kopierat filer från en dator tillhörande Casimir Kpedjo, redaktör för tidningen Nouvelle Economie i Benin. Och när två anställda vid CPJ i Tanzania fängslades i november 2018 tog anställda vid underrättelsetjänsten deras utrustning. De skröt med att de hade tillgång till ett israeliskt hackerverktyg som de skulle kunna använda för att få fram information.

 

Programvara som används för att ta fram information ur telefoner och datorer säljs till myndigheter runt om i världen. CPJ har hittat två företag som tillverkar sådana verktyg och som bland annat sålt tekniken till Nigeria – det israeliska företaget Cellebrite och amerikanska AccessData Group. Pressfrihetsorganisationen rapporterar samtidigt att journalister i landet återkommande grips och förhörs.

 

I Nigeria har ansenliga summor avsatts för övervakning och digitala kriminaltekniska verktyg. Från 2014 till 2017 satsade den nigerianska regeringen motsvarande 3,4 miljarder kronor, på övervakning och säkerhetsutrustning enligt uppgifter från Paradigm Initiative, en grupp som arbetar med digitala rättigheter.

 

– Uppgifter visar att dessa inköp gjorts i syfte att användas politiskt, främst av styrande med syftet att övervaka politiska motståndare, uppger gruppen.

 

I januari greps en journalist som hade bevakat striderna mellan militären och den jihadistiska terrorgruppen Boko Haram i nordöstra Nigeria. Militärer slog till mot en av tidningen Daily Trusts redaktioner. Redaktören Uthman Abubakar fördes bort och hans dator och telefon beslagtogs. Han frågades ut under två dagar om vilka källor han använt sig av när han bevakat den militära operationen i området. Senare släpptes han. Uthman Abubakar berättar hur hans dator och telefon undersöktes av kriminaltekniker.

 

Ytterligare två redaktörer från Daily Trust, Hamza Idris och Nurudeen Abdallah, kallades in på förhör av militären och fick frågor om deras arbete. Redaktörerna vägrade uppge vilka källor de hade. Sedan frågade militären efter deras telefoner.

 

– De sa att de ville söka igenom telefonerna, säger Hamza Idris, som berättar att han vägrade lämna ifrån sig något.

 

Militärofficerarna berättade att det fanns en server för den typen av genomsökning som fanns inrymd på kontoret hos den nationella säkerhetsrådgivaren i landet, presidentens närmsta säkerhetsrådgivare, berättar Nurudeen Abdallah för CPJ.

 

CPJ sökte den 9 oktober militärens talesperson, Sagir Musa, för en kommentar gällande tillslagen mot Daily Trusts redaktion. Vid det tillfället bröts samtalet. CPJ har senare försökt nå Sagir Musa vid upprepade tillfällen men utan att lyckas. CPJ har även bett om kommentarer från Onyema Nwachukwu, chef för avdelningen för försvarsinformation vid nigerianska militären, men har inte fått några svar där heller.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE