Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

“Kannanoton luulisi vaikuttavan kovapäisimpäänkin ministeriin” – Antti Rinteeltä ei heru ymmärrystä Sipilän hallituksen vastuuttomalle politiikalle

Sosialidemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne toteaa Talouspolitiikan arviointineuvoston maanantaina julkaiseman riippumattoman kannanoton vastaavan sitä, mitä aikaisemmin on kuultu varsin yksituumaisesti asiantuntijoiden suusta. Hallituksen sote-uudistuksesta ei ole osoitettavissa niitä elementtejä, joiden avulla kustannussäästöjä saataisiin syntymään.

TOPI JUGA

Demokraatti

– Kuten arviointineuvostokin antaa ymmärtää, tämä johtaa siihen, että ainoa tapa synnyttää säästöjä on valtiovarainministeriön sote-kehys, jossa leikattaisiin 3 miljardia sote-kustannuksista, Rinne arvioi.

– Juuri tästä SDP on jatkuvasti varoittanut. Sipilän hallituksen ajama sote-uudistus heikentää palveluiden laatua ja saatavuutta, johtaa asiakaspalvelumaksujen kasvuun ja jopa verotus voi kiristyä kustannusten noustessa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee hallituksen kovapäistä politiikkaa.

Professoreista koostuva arviointineuvosto totesi eilen julkaistussa kannanotossaan, että “sote-uudistuksen kustannusvaikutuksia ei pystytä tällä hetkellä käytettävissä olevan informaation perusteella luotettavasti arvioimaan, pitää uudistuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä päättää muilla kriteereillä kuin uudistuksen mahdollisilla vaikutuksilla julkisen sektorin kustannuksiin”.

Rinne toteaa tekstin olevan “kovaa” valtioneuvoston asettamalta riippumattomalta elimeltä. Hän huomioi neuvoston tuoneen esiin, kuinka ei ole edes tietoa siitä, onko hallituksen uudistuksen kustannukset + tai – etumerkkiset.

– Kannanoton luulisi vaikuttavan kovapäisimpäänkin ministeriin, SDP:n puheenjohtaja lausuu.

Lisää aiheesta

Hallitus on ottamassa todellisen ja ison riskin.

Rinne katsoo hallituksen ottavan todellisen ja ison riskin, mikäli se ajaa härkäpäisesti eteenpäin uudistusta, jonka kustannusvaikutuksista ei ole tietoa. Hän kuitenkin jatkaa, että talouden kautta päästään vielä huolestuttavampaan mahdollisuuteen sen suhteen, miten suomalaiset saavat jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Miten järjestelmä kehittyy, vai taantuuko se? Uudistuksella piti korjata se, mikä on rikki. Ei järjestää kavereille palveluita tai kepulle maakuntia, Rinne paaluttaa.

– Kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppa johtaa siihen, että taloudellisten leikkausten kautta ihmisten palvelut huononevat ja kallistuvat yhtäaikaisesti.

Rinne näkeekin todennäköisenä, että hallituksen uudistuksen myötä tulevaisuudessa lompakon paksuus tulee entistä enemmän määrittämään, kuka pääsee hoitoon ja kuka ei.

– Eriarvoistumiskehitys vahvistuu, ei poistu, kuten tavoitteena oli.

Se voi tulevaisuudessa pahentaa taloudellisia vaikutuksia entisestään.

Edellä mainittujen huolien lisäksi Rinne muistuttaa näyttävän vielä, että hallituksen malli on Eurooppalaisten velvoitteiden vastainen. Sipilän hallitus on sitä mieltä, että soten valinnanvapauslaille ei tarvitse tehdä Euroopan komission ennakkotarkistusta, niin sanottua notifiointia.

Kysymys on siitä, katsotaanko valinnanvapauslaissa palveluita tuottavat maakuntien liikelaitokset taloudellisiksi vai ei-taloudellisiksi toimijoiksi. Jos EU katsoo liikelaitokset luonteeltaan taloudellisiksi toimijoiksi, voivat Suomen ja unionin määräykset ajautua ristiriitaan.

Esimerkiksi Suomen korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi joulukuussa pitävänsä oikeusvarmuuden kannalta ainoana oikeudellisesti kestävänä menettelytapana sitä, että hallitus tekee EU-notifioinnin valinnanvapauslaista saadakseen komission kannan asiassa selville.

– Kun notifiointiprosessissa otetaan järjetön ja tietoinen riski, niin se voi tulevaisuudessa pahentaa taloudellisia vaikutuksia entisestään, Rinne huomauttaa.

Mikäli hallituksen sote-uudistuksen valinnanvapaus katsotaan EU-velvoitteiden vastaukseksi, voivat rikkomuksesta vahinkoa kärsineet tahot vaatia valtiolta vahingonkorvausta kärsimästään vahingosta siltä ajalta, jonka EU-oikeuden vastainen olotila on ollut voimassa.

Nyt pitäisi löytyä järjen valo.

Rinne ihmettelee hallituksen jääräpäisyyden olevan täysin hänen ymmärryksensä ulkopuolella.

– Kun tiedetään kaikki asiat, jotka tähän liittyy ja joiden vaikutuksista on paljon asiantuntija-arviota. Mutta silti hallitus vie lehmänkauppaa härkäpäisesti eteenpäin. Nyt pitäisi löytyä järjen valo.

Rinne tuo esiin, kuinka hallituksen suunnalta päiviteltiin hänen vastuuttomuuttaan Vapun jälkeen. Rinne kertoi vappupuheessaan halauvansa nostaa yli 50 000 eläkeläistä köyhyydestä. Hän on esittänyt, että alle 1 400 euron eläkkeitä pitäisi nostaa 100 eurolla nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla.

– Minusta on puolestaan todella vastuutonta romuttaa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut tälläisella esityksellä ja pirullisella kiireellä, Rinne toteaa ihmetellen hallituksen suunnalta hänelle kohdistettuja syytöksiä.

– Hallitus ei ole halunnut kuunnellut opposition tai asiantuntijoiden näkemyksiä. Sen politiikka on ylimielistä ja vaarallista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE