Mielipiteet

Kannattaako 100-vuotiasta Suomea juhlia, jos olemme palaamassa vaivaistaloaikaan?

Työpaikkoja uhkaa paraikaa käynnissä olevan huonon taloudellisen suhdanteen, teollisen rakennemuutoksen ja kysynnän vähäisyyden lisäksi se, että koneet korvaavat enenevässä määrin ihmistyötä.

Lahdessa työttömyysaste oli viime vuoden lopussa 16 prosenttia. Verrattuna edelliseen vuoteen tilanne on hieman parempi, mikä osittain johtuu siitä, että Lahdessa on koitettu monin erilaisin toimin lisätä työllisyyttä; on elinkeinostrategiaa, Lahti-lisää, yritystukia, työpajoja nuorille, pakkotoimia ja vapaaehtoisuutta, siis porkkanaa ja keppiä. Jotain on saatu aikaankin. Nuorten lahtelaisten työllistämiseksi on kehitetty niin sanottu Lahti-paketti, joka on toiminnallinen tuki yritykselle, joka palkkaa nuoren työhön. Lahti-lisä taas voidaan myöntää yrityksille, yhdistyksille, säätiöille tai kunnalle joko pitkäaikaistyöttömän tai alle 30-vuotiaan työllistämiseksi. Lisäksi on Matkalla duuniin, Ohjaamo ja Kesällä duuniin -toiminnot. Tärkeitä ja hyviä hankkeita.

Mutta se automaatio. Tähän saakka on ajateltu, että ainakin hoivatöitä eli tekeviä käsiä tarvitaan. Robotit kuitenkin ilmeisesti vievät viimeisetkin työt. Viime vuonna maakuntalehtemme iloisesti kirjoitti Ilona-uutuudesta: ”Ilona-robotti ohjaa jumppaa ja on vanhusten seurana Lahdessa”. Lahden kaupunki oli ostanut oman robotin vanhusten seuraksi, maksoi vain 16 500 euroa.

Hoitakoot koneita koneet ja ihmisiä ihmiset.

Tällaisia robotteja kehitetään päteviksi hoivatyön ammattilaisiksi ja kodinhoitajiksi. Samaan aikaan monet joutuvat työpaikoistaan pois automaation vuoksi. Esimerkiksi postin lajittelu tapahtuu nykyisin suurimmaksi osaksi koneellisesti, ennen sitä hoitivat ihmiset. Sitten ihmettelemme työttömien suurta joukkoa, kun koneet ovat vieneet viimeisetkin käsin tehtävät työt.

Miksei suurempaa osaa nuorista työttömistä kouluteta hoivatyön ammattilaisiksi ja kodinhoitajiksi?  Olen tosi surullinen nykykehityksestä. Uskon, että suurin osa vanhuksista kävisi mieluummin visailuja ihmisen kanssa ja haluaisi, että keppijumppaa ohjaa ja vaipat vaihtaa ihminen, jolla on lämpimät kädet ja inhimillinen sydän. Ehkä hetken uutuuden viehätyksen robotti voi tuoda jumppaohjaajana, mutta pidemmän päälle on kauhistuttavaa ajatella konetta ihmisten hoitajana. Hoitakoot koneita koneet ja ihmisiä ihmiset niin kauan kun ihmisiä vielä riittää näihin tehtäviin.

Heti uuden vuoden alussa mediassa nosti esille hallituksen vaatimat yli sadan miljoonan lisäsäästöt, jotka kohdistuvat vanhuspalveluihin. Sairaanhoitajien ja lähihoitajien tilalle esitetään hoiva-avustajia, oppisopimusharjoittelijoita ja robotteja. Lisäksi yksityisten hoivayritysten toimiluvista poistuu henkilöstömitoitus, joka tarkoittaa aina vain huonompia palveluja vanhuksille. Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Olen pohtinut kannattaako sitä juhlia, jos olemme palaamassa vaivaistaloaikaan?

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat