Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Talous

Kansainvälinen energiajärjestö varoittaa: tahti on liian hidas – ”Toimettomuuden hintalappu on suunnaton”

LEHTIKUVA / AFP

Siirtymä kohti päästötöntä energiantuotantoa sujuu aivan liian hitaasti asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, varoittaa Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Järjestö ennustaa syksyllä nähdyn kaltaista energiahintojen heittelehtimistä myös tulevaisuudessa.

-  Emme sijoita tarpeeksi tulevan energiantarpeen tyydyttämiseksi, ja epävarmuudet petaavat epävakaita aikoja. Puhtaaseen energiaan siirtymisen kiihdyttämisen hyödyt ovat valtavia, ja toimettomuuden hintalappu on suunnaton, IEA:n johtaja Fatih Birol sanoo.

IEA kertoo uudessa maailman energiatalouden näkymien raportissaan, että sijoitukset puhtaaseen energiantuotantoon pitäisi yli kolminkertaistaa kuluvan vuosikymmenen aikana, jotta nettopäästöt saataisiin nollattua vuoteen 2050 mennessä.

Pariisin vuoden 2015 sopimuksessa ilmaston lämpeneminen päätettiin rajoittaa 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna, mutta tavoitteen saavutettavuudesta on epäilyksiä. Sen saavuttamiseksi globaalit nettopäästöt olisi saatava nollaan vuoteen 2050 mennessä, IEA sanoo.

IEA esitti kaksi vaihtoehtoista ennustetta.

Raportissaan IEA esitti kaksi vaihtoehtoista ennustetta tulevaisuuden energiataloudesta. Jos tulevaisuuteen jatkettaisiin vain jo nyt toteutetuilla tai pitkälle suunnitelluilla uudistuksilla, vuoteen 2100 mennessä keskilämpötila olisi noussut 2,6 asteella esiteolliseen aikaan verrattuna.

Toisessa skenaariossa järjestö oletti optimistisesti, että kaikki eri maiden hallitusten tekemät lupaukset nettopäästöjen nollaamisen aikataulusta toteutuvat ja sijoitukset puhtaaseen energiaan kaksinkertaistuvat vuosikymmenen aikana.

Tässä tulevaisuudenkuvassa fossiilisten polttoaineiden kysyntä lähtee laskuun vuonna 2025 ja globaalit hiilidioksidipäästöt laskevat 40 prosentilla vuosisadan puoleenväliin mennessä. Tämäkään ei silti riittäisi tavoitteiden saavuttamiseksi, sillä lämpeneminen vuosisadan loppuun mennessä olisi tuolloin 2,1 astetta.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE