Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut laajalti Sudanin vallankaappauksen – YK:n turvallisuusneuvostolla hätäkokous

LEHTIKUVA / AFP

YK:n tuvallisuusneuvoston on määrä pitää tänään hätäkokous Sudanin vallankaappauksen takia, kertovat diplomaatit uutistoimisto AFP:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Neuvoston kokoontumista ja kriisin käsittelemistä olivat pyytäneet Britannia, Viro, Ranska, Irlanti, Norja ja Yhdysvallat.

Sudanin armeija kaappasi vallan eilen. Armeijan komentaja ja maata johtavan siirtymäajan neuvoston johtaja Abdel Fattah al-Burhan kertoi lakkauttavansa sekä neuvoston että siirtymähallituksen ja julistavansa maahan hätätilan.

Sotilaat pidättivät maan pääministerin Abdalla Hamdokin sekä useita muita siirtymähallituksen ministereitä ja siirtymäneuvoston siviilijäseniä.

Pääkaupunki Khartumin kaduille kokoontui heti mielenosoittajia vastustamaan vallankaappausta ja sotilaiden toimia.

Eilen sotilaat ampuivat laukauksia mielenosoittajia kohti, minkä seurauksena kolme ihmistä kuoli ja yli 80 haavoittui. Mielenosoitukset jatkuivat yöhön asti.

Pääkaupunkiin johtavat päätiet ja sillat on uutistoimisto AFP:n mukaan katkaistu. Internet-yhteyksissä on kerrottu olevan katkoksia ympäri maata.

Yhdysvallat vaatii siviilihallituksen välitöntä palauttamista.

Yhdysvallat kertoo tuomitsevansa jyrkästi Sudanin armeijan vallankaappauksen. Ulkoministeri Antony Blinken kertoo, että Yhdysvallat vaatii siviilihallituksen välitöntä palauttamista sekä pidätetyn pääministerin vapauttamista.

Aiemmin Yhdysvallat oli kertonut jäädyttävänsä 700 miljoonan dollarin suuruisen avustusrahan Sudanille.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut tapahtumat laajalti. Muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on tuominnut vallankaappauksen. Huolensa ovat esittäneet myös Afrikan komissio, Arabiliitto ja EU.

Pohjois-Afrikassa sijaitsevassa Sudanissa on ollut meneillään siirtymä demokratiaan siitä lähtien, kun armeija syrjäytti maata kolme vuosikymmentä johtaneen diktaattori Omar al-Bashirin keväällä 2019 laajojen mielenosoitusten päätteeksi.

Maata on elokuusta 2019 lähtien johtanut siirtymäajan neuvosto, jossa on sekä siviilijäseniä että armeijan edustajia. Siirtymäajan jälkeen Sudanista olisi tarkoitus tulla kokonaan siviilien johtama demokratia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE