Politiikka

”Kansakunnan etu on se, että oikeusvaltioon luotetaan” – SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esittää selvitysmiestä

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suomessa järjestetään lauantaina neljässä kaupungissa mielenosoitukset Afganistaniin palauttamista vastaan. Mielenilmaukset Helsingissä, Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa ovat osa yleiseurooppalaista Stand Up For Afghans -viikonloppua.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Demokraatille lauantaina, että suomalaisten keskuudessa on liikkeellä kysymyksiä, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa.

– Kansakunnan etu on se, että oikeusvaltioon luotetaan ja ihmiset luottavat siihen, että asiat menevät, kuten lainsäädäntö ja sopimukset edellyttävät.

– Meillä on tehty lainsäädäntömuutoksia syksyn 2015 tilanteen johdosta ja ko. aiemmin. Nyt olisi syytä tarkastella, toimivatko nämä muutokset oikeudenmukaisella ja inhimillisellä tavalla suomalaisen yhteiskunnan turvallisuus huomioon ottaen.

– Kun katselee uutisia Afganistanista ja Irakista tai esimerkiksi Maahanmuuttoviraston Migrin linjanjohtajan kirjoitusta Helsingin Sanomissa, missä kerrottiin että Ruotsissa on itse asiassa väljempi palauttamispolitiikka kuin Suomessa, voisi olla hyödyksi, että pääministeri asettaisi selvitysmiehen, Rinne esittää.

Nyt olisi järkevää tehdä objektiivinen, puolueeton selvitys.

Tämän tehtävänä olisi Rinteen mukaan selvittää, vastaavatko nykyiset käytännöt, joita noudatetaan palauttamisissa, ja uudistunut lainsäädäntö, joka pakolaiskriisin aikana on tehty, kansainvälisiä sopimuksia ja perustuslain määräyksiä.

– Lisäksi pitää selvittää, toimivatko viranomaisemme ja tuomioistuinlaitos näiden säännösten mukaisesti.

Rinne sanoo, että aihepiiri herättää monenlaisia tunteita, pelkoja, epäluuloja ja hämmennystäkin.

– Nyt olisi järkevää tehdä objektiivinen, puolueeton selvitys.

Rinne muistuttaa vielä, että kansalaisten pitää voida luottaa oikeusvaltioperustaan ja siihen, että yksilöiden oikeusturva toteutuu riittävästi.

Selvitystyötä johtamaan Rinne ehdottaa harkittavaksi entistä oikeusministeriä Christoffer Taxellia. Taxell johti viime vuosikymmenen lopulla perustuslain muuttamista valmistellutta parlamentaarista komiteaa. Taxell on ollut myös Ruotsalaisen Kansanpuolueen (RKP) puheenjohtajana sekä lukuisissa talouselämän luottamus- ja johtotehtävissä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat