Politiikka

Kansalaisaloite liikkeelle: Järjetön verotus jarruttaa digitalisaatiota

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Tänään, suomalaisen kirjallisuuden päivänä, aletaan kerätä nimiä kansalaisaloitteeseen, joka vaatii e-kirjojen verottamiseen muutoksia. Aloitteen käynnistäjien mielestä nykyinen ratkaisu jarruttaa digitalisaatiota.
­

– Ehdotamme, että e-kirjojen ja paperikirjojen arvonlisäveroprosentteja muutetaan siten, että e-kirjojen arvonlisäveroprosentti ei ole korkeampi kuin paperikirjojen.

Nyt paperikirjojen arvonlisäveroprosentti on 10 prosenttia ja e-kirjojen 24 prosenttia.

Aloitteentekijät eivät ole löytäneet perusteluja sille, että e-kirjojen arvonlisäveroprosentin tulisi olla lähes 2,5 –kertainen painettujen kirjonen arvonlisäveroprosenttiin nähden. Ylen kyselyn mukaan suuri osa eduskuntapuolueista on valmis laskemaan e-kirjan arvonlisäveroa.

Euroopan unioni on aloitteentekijöiden mukaan huono syntipukki tässä asiassa.
­

– Meillä on mahdollisuus vaikuttaa sekä Suomen että Euroopan unionin sääntöihin demokraattisin keinoin. Korkein hallinto-oikeus perusteli, että e-kirjojen ja painettujen kirjojen arvonlisäveroprosentit voivat poiketa toisistaan, koska kyse on erilaisista asioista. Mutta KHO ei perustellut, miksi e-kirjojen arvionlisäprosentin tulisi olla suurempi kuin painettujen kirjojen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat