Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kansalaisaloite sai eduskunnassa laajaa kannatusta – Oikeusministeri: Suomessa ei ole annettu tuomioita sukuelinten silpomisesta

LEHTIKUVA / JUSSI HELTTUNEN

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan on syytä harkita vakavasti, tarvitaanko tyttöjen silpomisen kieltämiseksi erillistä lakia.

Demokraatti.fi/STT

– En sulje pois mitään vaihtoehtoa, en myöskään sitä, että erillislakia voitaisiin säätää, hän sanoi eduskunnan täysistunnossa.

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona lähetekeskustelua kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä erillisellä lailla.

Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen on rikoslaissa rangaistava teko, samoin avunanto, yllyttäminen ja kuljettaminen silvottavaksi.

Kansalaisaloitteen mukaan ongelmana on se, etteivät tyttöjä silpovat tai silpomisen sallivat ihmiset pidä silpomista pahoinpitelynä. Nykylainsäädäntö ei ole siksi riittävä. Aloitteen mukaan silpomisen kieltävän lain tulisi kattaa myös ulkomailla tehdyt silpomiset.

”Vanhempien vastuun pitää olla merkittävä”

Aloite herätti kansanedustajien joukossa laajaa kannatusta, ja erillislaille nähtiin laajalti tarvetta. Erillislailla toivotaan olevan sellainen viesti, että silpomista ei hyväksytä Suomessa. Silvottavien lasten vanhempien vastuuta myös korostettiin.

Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Anne Kalmari sanoi, että vanhempien vastuun pitää olla erityisen merkittävä.

– Passiivisesti tekoon suhtautuva vanhempi pitää voida tuomita todella vakavasta pahoinpitelyrikoksesta. Meidän tulee saada aikaan asennemuutos ja estää se, että Suomesta lähetetään pikkutyttöjä silvottavaksi muihin maihin, hän sanoi.

Silpominen katsotaan Suomen nykyisessä lainsäädännössä törkeäksi pahoinpitelyksi, ja perussuomalaisten kansanedustajan Veikko Vallinin mielestä silpomisesta annettava rangaistus pitäisi olla linjassa muiden vastaavien rikosten kanssa.

– Törkeästä pahoinpitelystä voidaan tuomita kymmenen vuoden vankeuteen, joten mielestäni tuomiota pitäisi aina soveltaa näissä tyttöjen silpomistapauksissa.

Henrikssonin mukaan sukuelinten silpomiset etenevät rikosprosessiin erittäin harvoin. Suomessa niistä ei ole annettu tuomioita.

Aloite menee lakivaliokunnan käsittelyyn. Valiokunnan puheenjohtaja Leena Meri (ps.) pitää aloitetta tervetulleena ja muistutti, että tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen tehokasta kriminalisointia on edellytetty kansainvälisissä sopimuksissa.

Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa erillistä lakia silpomisesta ei ole.
STT–SAILA KIUTTU

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE