Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansalaisjärjestö haluaa kääntää katseet elpymispaketista EU:n tulevaisuuteen – päättäjiltä odotetaan puheenvuoroja EU:n kehittämisestä

Jukka-Pekka Flander
Eurooppalaisen Suomen varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma (sd.) sanoo, että EU:n yksi keskeinen hyöty tulee yhteisten sisämarkkinoiden kautta.

Kansalaisjärjestö Eurooppalainen Suomi kiittää eduskuntaa tiistaina tehdystä Euroopan unionin omien varojen päätöksen hyväksymisestä. Järjestön mukaan keskustelu elpymispaketista osoittaa, että EU:n kehittämisestä käytävälle tulevaisuuskeskustelulle on suuri tarve.

Demokraatti

Demokraatti

Eurooppalaisen Suomen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Kaunisto (kok.) luonnehtii eduskunnan enemmistön tehneen tänään vastuullisen päätöksen Suomen kokonaisetu mielessään.

– Suomi on osa Euroopan unionia ja länttä, eikä elpymispaketti puutteistaan huolimatta muodostanut syytä ajaa Suomea poliittiseen paitsioon EU:n ulkokehälle ja turvallisuuspoliittisesti harmaalle alueelle. Suomen kokonaisetu on taloudellisesti voimakas Euroopan unioni, joka tarjoaa meille turvaa ja vakaan kasvupohjan sisämarkkinoiden kautta. Koronakriisin perään ei tarvita talouskriisiä, Kaunisto sanoo tiedotteessa.

Kansalaisjärjestö muistuttaa, että elpymispaketti on pitkien EU-tason neuvotteluiden kautta solmittu kompromissi, jossa myös Suomi sai läpi myös omia tavoitteitaan, kuten oikeusvaltioperiaatteen kytkemisen osaksi rahankäyttöä.

Eurooppalainen Suomi arvioi, että EU-maiden koordinoitu elpyminen ja kilpailukyvyn säilyttäminen suhteessa keskeisiin suurvaltoihin hyödyttää Suomea. Euroopan laajuisia elvytystoimia tarvitaan koronan jälkeiseen talouskasvuun kiinni pääsemiseksi, järjestö muistuttaa.

”Jo nyt on uhkana, että Eurooppa jää Yhdysvaltojen laajoista elvytystoimista jälkeen. EU:n omien varojen päätöksen hyväksyminen luo ennustettavuutta markkinoille, lisää yhteiskunnallista vakautta ja antaa jokaiselle jäsenmaalle mahdollisuuden ja työkalut jälleenrakennukseen vihreä ja digitaalinen siirtymä etunenässä.”

Eurooppalainen Suomi -järjestö katsoo kuukausien mittaiseksi venyneen keskustelun elpymispaketista osoittavan, miten suuri tarve EU-keskustelulle on. Järjestö painottaa, että myös päättäjiltä odotetaan puheenvuoroja siitä, mihin suuntaan EU:ta pitäisi kehittää ja missä asioissa yhteistyön tiivistämistä ei kaivata.

”Euroopan unionin kehitykseen vaikuttaminen vaatii Suomelta aloitteellisuutta ja omien näkemysten esiin tuomista. Meidän olisi kirkastettava itsellemme, minkälaista Euroopan unionia haluamme rakentaa”, tiedotteessa todetaan.

Eurooppalaisen Suomen varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma (sd.) sanoo, että EU:n yksi keskeinen hyöty tulee yhteisten sisämarkkinoiden kautta.

”Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 miljoonan kuluttajan markkinat. EU onkin Suomen tärkein vientialue lähes 60 prosentin vientiosuudella”, Heinäluoma sanoo.

”Samalla on hyvä pitää kunniassa EU:n läheisyysperiaatteen merkitys eli se, että jäsenmailta siirretään EU:lle vain sellaisia asioita, joissa yhteinen päätöksenteko tuo todellista lisäarvoa. Tällaisia yhteisiä asioita ovat jatkossakin kauppapolitiikka, maapallon lämpenemisen pysäyttäminen, sisämarkkinoiden pelisäännöt ja yhteinen rahapolitiikka ja sen vaatimat pelisäännöt”, hän painottaa.

Päätös EU:n omien varojen hyväksymisestä ei ole keskustelun loppu vaan todiste syvällisen ja päämäärään tähtäävän keskustelun tarpeesta, järjestö korostaa. Eurooppalainen Suomi odottaa, että kansanedustajat puolueisiin katsomatta osallistuvat aktiivisesti 9.toukokuuta käynnistyneeseen vuoden mittaiseen Euroopan tulevaisuuskonferenssiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE