tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Kansalaisten yhdenvertaisuus vaarassa” – SDP:n Mäkisalo-Ropponen näkee vaaran merkkejä hallituksen normienpurkutalkoissa

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä hallitus on purkamassa ihmisten yhdenvertaisuuden kannalta oleellisia normeja.

Hallituksen viime viikolla julkistama suunnitelma normien purkamisesta aiheuttaa keskustelua ja huolta.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) mukaan turhien ja vanhojen normien purkaminen on hyvä asia, mutta nyt hallitus on purkamassa ihmisten yhdenvertaisuuden kannalta oleellisia normeja.

– Eräät hallituksen esittämät normien purkuideat vaarantavat kansalaisten yhdenvertaisuuden ja loukkaavat jopa ihmisoikeuksia. Ikäihmiset ja vammaiset tarvitsevat apua ja palveluita, jotta he voivat olla yhdenvertaisesti osallisia yhteiskunnan toiminnoissa. Siksi hallituksen olisi syytä tarkkaan harkinta, mitä normeja on tarkoituksenmukaista karsia.

Mäkisalo-Ropposen mukaan esimerkiksi kuljetuspalveluiden heikennykset yli 75-vuotiaiden vammaisten kohdalla vaarantavat yhdenvertaisen osallistumisen mahdollisuuksia.

– Jo tällä hetkellä kotona asuvien muistisairautta sairastavien henkilöiden kuljetuspalvelut toimivat osittain erittäin huonosti ja nyt hallitus on edelleen heikentämässä tilannetta.

Hallituksen olisi syytä tarkkaan harkinta, mitä normeja on tarkoituksenmukaista karsia.

Myös vanhuspalvelulain mukaisen vastuuhoitajien tehtävien karsiminen ja asiakkaiden henkilökohtaisista palvelusuunnitelmista luopuminen heikentävät Mäkisalo-Ropposen mukaan asiakaslähtöisten palvelujen suunnittelua ja toteutusta.

Esteettömyysnormien väljentäminen taas tarkoittaa hänen mielestään isoa takapakkia tavoitteelle esteettömästä yhteiskunnasta, joka takaisi kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet osallisuuteen ja osallistumiseen.

– Esteettömien asuntojen ja esteettömän ympäristön rakentaminen ei tule yhtään kalliimmaksi, kun asia huomioidaan jo asuntojen ja ympäristön suunnitteluvaiheessa. Päinvastoin sen avulla saadaan säästöjä aikaan, kun esimerkiksi kodinmuutostöiden tarve vähenee. Esteetön ympäristö on kaikille hyvä ympäristö, hän painottaa.

Poliisi palaa tänään normaalivalmiuteen korotetusta valmiustasosta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo Twitterissä, että poliisi palaa tänään normaalivalmiuteen korotetusta valmiustasosta. Valmiustasoa korotettiin perjantaina Turun puukotusten takia.

Keskustelua aiheesta

Ministeri väläyttää vaihtoehtoa: ”Jopa peruuttamalla kansalaisuus”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (uv.) mukaan sinisen tulevaisuuden mielestä Suomeen tarvitaan viranomaisten toiminnan tueksi riittävät terroristilait.

– Meillä on syytä muodostaa toimiva kokonaisuus, joka nimenomaan turvaa myös tavallisten kansalaisten näkökulmasta järjestelmän toimivuuden, Terho sanoi.

Terhon mukaan tiedustelulainsäädäntö on tärkeä mutta ei välttämättä riittävä. Hänen mukaansa on oltava lainsäädännölliset keinot laittomasti maassa olevien, turvallisuusuhkaksi luokiteltujen ihmisten säilöönottoon. Ministerin mukaan tarvitaan tarkkaan harkittu kokonaisuus lainsäädäntöä.

– Siihen voi liittyä esimerkiksi turvallisuusuhkiksi luokiteltujen ihmisten säilöönotto ja Suomeen palaavien jihadistitaistelijoiden mahdollinen säilöönotto tai muuten saaminen vastuuseen teoistaan. Jopa peruuttamalla kansalaisuus, Terho sanoi.

Keskustelua aiheesta

Uusi pääsihteeri Simo Rissanen: ”Demarinuoret on viimeisen parin vuoden aikana nostanut entisestään profiiliaan modernin sosialidemokratian äänenä”

Demarinuorten liittohallitus on valinnut Simo Rissasen, 24, liiton pääsihteeriksi. Rissanen aloittaa uudessa tehtävässään syyskuussa.

Tällä hetkellä Rissanen työskentelee Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry:n järjestöasiantuntijana ja toimii Nuorisoasuntoliitossa varapuheenjohtajana.

”Demarinuoret on viimeisen parin vuoden aikana nostanut entisestään profiiliaan modernin sosialidemokratian äänenä ja on mahtavaa päästä mukaan tiimiin! On tärkeää, että myös tulevaisuudessa meillä on sosialidemokraattisessa liikkeessä osaavia tekijöitä mukana ja juuri tätä voimme Demarinuorissa edistää”, Rissanen toteaa innostuneena.

Demarinuoret on poliittinen nuorisojärjestö, jolla on toimintaa ympäri Suomen. Järjestön kautta nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan sekä paikallisesti että valtakunnan tasolla.

”Hakuprosessin aikana liittohallitus vakuuttui Simon monipuolisesta kokemuksesta ja vahvasta otteesta järjestön uudistamiseen. On ilo saada Simo Ympyrätaloon!”, puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toteaa.

AVAINSANAT

Poliisin voimankäyttö Turussa ei aiheuta jatkotoimia – pääepäilty taltutettiin yhdellä laukauksella

Kuva: lehtikuva / roni lehti

Poliisin voimankäyttö Turun puukotusjutussa ei aiheuta toimenpiteitä, Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedottaa. Terrorismirikosasian käsittelee apulaisvaltakunnansyyttäjän johtama syyttäjäryhmä, joka pitää tiivistä yhteyttä tutkintaan.

Murhina ja murhan yrityksinä tutkittavina olevia puukotuksia epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi rikoksiksi, joita koskevan syytteen nostamisesta päättää tavanomaisista rikoksista poiketen valtakunnansyyttäjä. Mukana on kaksi terrorismirikoksiin erikoistuvaa syyttäjää.

”Tuoreet puolueiden kannatusmittausten tulokset ovat ilmeisesti saaneet hien Pekkarisen otsalle”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä ihmettelee Mauri Pekkarisen puheita kaupungistumisen estämisestä.

Keskustan kansanedustaja vaati lauantaisessa puheessaan hallitukselta syksyn budjettiriiheen toimia, joilla estettäisiin väestön keskittymistä erityisesti Uudellemaalle ja Helsinkiin.

Mäkelä toteaa, että Pekkarisen puheet ovat maanantaisten korjaustenkin jälkeen täysin ristiriidassa hallitusohjelman kanssa.

“Herää kysymys, että onko keskusta sitoutunut hallitusohjelmaan vai maakuntaäänestäjien kosiskeluun. Tuoreet puolueiden kannatusmittausten tulokset ovat ilmeisesti saaneet hien Pekkarisen otsalle. Keskustalaiset luovat puheillaan mielikuvaa, että ikään kuin maakuntien ongelmat olisivat suurten kaupunkien vika. Kaupunkiseutujen ja koko maan kehittäminen eivät ole toisiaan poissulkevia asioita”, Mäkelä toteaa.

“Keskustan on tunnustettava tosiasiat, sillä kaupungistuminen on globaali megatrendi. Olemme kuulleet vuoden mittaan keskustalaisten suusta huolestuttavia puheenvuoroja, jotka perustuvat enemmän uskomuksille kuin faktoille. Muun muassa pääministeri Juha Sipilä tokaisi kuntavaalien aikana uskovansa kaupungistumisen virran kääntymiseen. Keskustan on aika lopettaa vaalihöpinät ja sitoutua hallitusohjelmaan”, Mäkelä summaa.

Keskustelua aiheesta