Politiikka

”Kansan kielellä se tarkoittaa leikkauksia palveluihin” – Li Anderssonilta rankkaa kritiikkiä hallituksen sote-mallille

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson antaa rankkaa kritiikkiä hallituksen sote-mallille.

– On täysin vastuutonta poliittista johtamista ajaa pienellä enemmistöllä läpi näin mittavaa uudistusta, jonka riskit julkistaloudelle, terveyseroille ja sosiaali-  ja terveydenhuollolle ovat suuret ja jota kohtaan on esitetty laajapohjaista, painavaa ja perusteltua kritiikkiä, Andersson toteaa.

Anderssonin mielestä sote-uudistus on valmiiksi rikki ja se voitaisiin hyvin toteuttaa ilman kokoomuksen ajamaa markkinaehtoista mallia. Eduskunta pääsi tänään keskustelemaan hallituksen esityksestä sote- ja maakuntauudistuksista.

– Valinnanvapausesityksen kaatumisen ei tarvitsisi tarkoittaa, että koko sote kaatuu. Tämä on kokoomuksen päättämä koplaus, josta vastuun kantaa kokoomus yksin. Kokoomukselle on tärkeämpää ajaa läpi palveluiden laaja kaupallistaminen kuin sote-uudistus, Andersson sanoo.

Kokoomuksen ja hallituksen malli lisää pompottelua jonosta ja palveluntarjoajalta toiselle.

Anderssonin mielestä kokoomuksen ja hallituksen malli lisää pompottelua jonosta ja palveluntarjoajalta toiselle. Hän korostaa, että uudistus kasvattaa terveyseroja, ja johtaa kustannusten nousuun.

Andersson uskoo, että markkinat tulevat keskittymään vahvasti muutamalle isolle kaupalliselle toimijalle.

– Yksityiset sote-keskukset saavat kannustimet siirtää vastuun kalliista hoidosta maakunnille ja verorahoitteisten palveluiden piirissä olevien potilaiden määrä kasvaa, kun hyvätuloisten omavastuut alenevat.

Andersson kiinnittää huomiota lakiesityksen kohtaan, jossa todetaan, että: “mikäli kysyntä perustasolla kasvaisi nopeasti, palvelujen laadun tai saatavuuden olisi joustettava.”

– Kansan kielellä se tarkoittaa leikkauksia palveluihin ja asiakasmaksujen korotuksia. Verovarat ohjautuisivat markkinoita hallitseville pörriäisille ja niille hyvätuloisille suomalaisille, joiden omavastuut yksityisten käytöstä alenevat. Palveluiden laatuun tai saatavuuteen tehtävistä heikennyksistä kärsisivät sen sijaan tällä hetkellä julkisia palveluita käyttävät pienituloiset, joiden omavastuut nousisivat nykyisestä.

Vasemmistoliitto esittää, että valmiiksi rikkinäinen valinnanvapausesitys vedetään pois, ja sote-uudistuksen valmistelua jatketaan maakuntahallinnon pohjalta ja valmistelu tehdään parlamentaarisesti.

Anderssonin mielestä maakuntahallinto loisi hyvän pohjan sote-palveluiden järjestämiselle. Maakuntien verotusoikeus turvaisi maakunnille aidon talouspoliittisen päätäntävallan ja liikkumavaran.

– Sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudistus tulisi vasemmistoliiton mielestä toteuttaa niin, että julkinen ja demokraattinen päätäntävalta säilyy: palvelujen järjestämisvastuu ja päävastuu niiden tuottamisesta siirretään maakunnille.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 37 Demokraatti
RUOTSIN VALINTA - Melkein kaikki julistautuivat voittajiksi
VILLE RANTA - Rääväkynä ammentaa suomalaisesta ylivarovaisuudesta
SETÄKUISKAAJA - Jenni Karjalainen kertoo, miten setien kanssa tulla toimeen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat