Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa – halusi kiinnittää mielenilmauksella huomion Gazan tilanteeseen

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula otettiin maanantaina kiinni Israelissa yhdessä kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa, kun hän pyrki järjestämään Gazan rajalla mielenilmauksen kiinnittääkseen huomion Gazan tilanteeseen.

Demokraatti

Demokraatti

Kontula kertoo tiedotteessa, että hänet vapautettiin yli kymmenen tuntia kestäneen kiinnioton jälkeen maanantai-iltana paikallista aikaa ja hän on parhaillaan Jerusalemissa.

Palestiinalaisalueille tekemällään matkalla ja Israelin viranomaisten estämällä mielenilmauksella Kontula halusi kiinnittää huomion siihen, miten ”Suomi myös tukee aseostoillaan kansainvälisen oikeuden vastaista muuria Länsirannalla ja ihmisoikeusloukkauksia Gazassa”. Hän vaatii Suomea lopettamaan asekaupan israelilaisten yhtiöiden kanssa.

– Asekaupoillaan Suomi tukee toimijoita, jotka hyötyvät Israelin miehityksen ja sotatoimien jatkumisesta. Ostamalla asejärjestelmiä Israelista Suomi pääsee myös itse hyötymään tästä miehitetyillä alueilla tehdystä aseteknologisesta kehittelystä, Kontula sanoo tiedotteessa.

YK:n asekauppasopimus ja EU:n aseviennin käytännesääntö rajoittavat asevientiä sotaakäyviin ja ihmisoikeuksia rikkoviin maihin. Aseiden tuontia taas kansainväliset sopimukset eivät sääntele, ja Kontulan mukaan nimenomaan Israelin tapauksessa myös tuonnilla on keskeinen merkitys.

– Israelilaiset aseyhtiöt hyötyvät suoraan Israel-Palestiina -konfliktin jatkumisesta. Tulenarka tilanne takaa niille säännölliset tilaukset ja tiiviin yhteistyön Israelin asevoimien kanssa. Lisäksi yhtiöt käyttävät miehitettyjä palestiinalaisalueita koekenttänä uusien asejärjestelmien kehittämisessä – jopa mainostavat tuotteitaan sillä, että ne on testattuja todellisissa tilanteissa, Kontula perustelee.

Kontulan mukaan Suomen Israelin kanssa käymä asekauppa ”lähettää poliittisen viestin, ettei Israelin yli puoli vuosisataa jatkuneella miehityksellä ja kansainvälisen oikeuden vakavilla rikkomuksilla ole seurauksia.”.

Kontula kertoo tiedotteessa, että kiinni otettuna ollessaan häntä yritettiin painostaa kirjoittamaan lausunto, jossa hän olisi hyväksynyt itseensä kohdistuneet epäilyt muun muassa tutkinnan häiritsemisestä ja yleisen turvallisuuden vaarantamisesta. Hän ei pitänyt lausuntoa todenmukaisena, eikä suostunut allekirjoittamaan sitä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE