Politiikka

Kansanedustaja arvostelee Migrin toimintaa: ”On ihmeteltävä tapaa, jolla viranomaiset tulkitsevat lapsen etua”

Lehtikuva
Lehtikuva

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen lapsen edun toteutumisesta Maahanmuuttoviraston tulkintakäytännöissä.

– YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kaikessa lasta koskevassa päätöksenteossa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Julkisuudessa olleiden tapausten perusteella on kuitenkin syytä kysyä, kuinka hyvin lapsen etu otetaan huomioon ulkomaalaislain soveltamisessa. On ihmeteltävä tapaa, jolla viranomaiset tulkitsevat lapsen etua, Sarkkinen sanoo.

Esimerkiksi Sarkkinen ottaa julkisuudessa olleen tapauksen, jonka mukaan poliisi on valmistellut Suomessa perheensä kanssa asuvan 14-vuotiaan thaimaalaistytön käännyttämistä Suomesta Thaimaahaan. Puolitoista vuotta Suomessa äitinsä, pikkusiskonsa ja isäpuolensa kanssa ollut tyttö on hakenut oleskelulupaa Suomesta, mutta saanut kielteisen päätöksen.

Maahanmuuttovirasto on perustellut kielteistä päätöstä sillä, että se katsoo tytön tosiasiallisen huoltajan oleva hänen Thaimaassa asuva biologinen isänsä. Sarkkinen muistuttaa, että thaimaalainen isä ei kuitenkaan ole tytön laillinen huoltaja ja myös hän haluaisi tytön jäävän Suomeen.

– Lapsen edun arviointi ei ole yksiselitteistä tai aina helposti arvioitavissa. Tässä tapauksessa kuitenkin sekä lapsi että molemmat vanhemmat katsovat, että lapselle olisi parasta saada jatkaa koulunkäyntiä ja perhe-elämän viettoa Suomessa äitinsä, isäpuolensa ja puolisisarustensa kanssa. On hyvin vaikea ymmärtää, miksi virkamies olisi perhettä itseään paremmassa asemassa tilanteen arviointiin.

– Julkisuuteen nousevat yksittäiset, epäoikeudenmukaisilta tuntuvat soveltamistilanteet saavat usein laajaa huomiota ja antavat kasvot viranomaisprosessien vaikutuksille. Yksittäistapaukset eivät kerro tietenkään koko kuvaa, mutta vain yksittäistapausten kautta päästään kiinni laajempiin rakenteisiin ja viranomaisten tosiasiallisiin käytänteisiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat