Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja: Edessä voi olla räjähdysmäinen kasvu mielenterveysongelmista johtuvia sairauspoissaoloja

Kuntoutuspsykoterapiapalveluien asema on turvattava sote-uudistuksen yhteydessä, vaatii kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.).

Demokraatti

Demokraatti

– Mielenterveysongelmat ovat merkittävin työkyvyttömyyseläkkeiden syy, ja niiden vuoksi maksetaan entistä enemmän sairauspäivärahoja ja menetetään työpäiviä. Vanhempien mielenterveysongelmat vaikuttavat lasten mielenterveyteen, ja lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovatkin lisääntyneet, Eloranta esittää tiedotteessaan.

– Myös lasten ja nuorten huostaanottojen määrä on kasvanut. Varsinkin pienten lasten sijoitusten taustalla ovat usein vanhempien ongelmat, suurimpana yksittäisenä syynä vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat.

Eloranta on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Kuntoutuksen uudistamiskomitea on marraskuussa 2017 julkaistussa loppuraportissaan esittänyt, että Kelan kuntoutuspsykoterapia lakkautetaan ja psykoterapian järjestämisvastuu siirretään maakunnille. Kun sote-uudistuksessa maakuntien tehtäväksi siirtyvät nimenomaan terveydenhuoltolain velvoitteet, se ei takaa ihmisten oikeutta saada psykoterapiaa silloin, kun he sitä tarvitsevat.

Kelan kuntoutuspsykoterapiat vastaavat tällä hetkellä noin puolta Suomessa annettavasta psykoterapiasta. Tiiviiseen ja riittävän pitkäkestoiseen psykoterapiaan pääsy on monelle ihmiselle pelastus sekä työkyvyn että henkilökohtaisen elämän kannalta, Eloranta huomauttaa.

Kelan tukemassa kuntoutuspsykoterapiassa kävijöistä on tutkimusten mukaan 82 % päässyt takaisin opiskelu- ja työkykyisiksi terapian aikana tai sen jälkeen.

Lisää aiheesta

– Jos nämä kaikki henkilöt jäisivät ilman mahdollisuutta kunnolliseen psykoterapiaan, olisi Suomessa edessä muutaman vuoden kuluttua räjähdysmäinen kasvu mielenterveysongelmista johtuvia sairauspoissaoloja.

– Kuntoutuspsykoterapian järjestämisen lopetus ja resurssien hajottaminen 18 osaan tuhoaisi tulokselliseksi havaitun kuntoutuspsykoterapian saatavuuden eikä vastaisi psykoterapian tarvitsijoiden ja terveys- ja kuntoutuspalvelujärjestelmän kehittämistarpeita, Eloranta kertoo.

Uhkana on, että useimmiten päädytään tarjoamaan mielenterveysongelmiin lääkepurkkia.

Kelan kuntoutuspsykoterapiaan on jokaisella suomalaisella ollut tähän asti lakisääteinen oikeus tarvittaessa, mikäli työkyky on ollut uhattuna psyykkisten ongelmien vuoksi.

– Jos vastuu siirtyy maakuntiin, hoidon ja kuntoutuksen järjestämistä koskee terveydenhuoltolaki, jossa ei kansalaisella ole minkäänlaista oikeutta tiettyyn hoitoon, vaan viranomaiset ja budjetti määrittelevät sen, millaista hoitoa tarjotaan.

Uhkana on Elorannan mukaan silloin se, että useimmiten päädytään tarjoamaan mielenterveysongelmiin lääkepurkkia ja muutamaa keskustelukäyntiä.

– Kelan nykyinen kuntoutuspsykoterapiajärjestelmä on sekä potilaiden oikeuksien että psykoterapian laadun valvonnan kannalta erittäin toimiva, tuloksellinen ja kustannustehokas järjestely. Näin poikkeuksellisen hyvin toimivaa kuntoutuskokonaisuutta ei ole perustelua hajottaa, vaan sitä tulee pikemminkin kehittää nykyisen lainsäädännön pohjalta, Eloranta painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE