Politiikka

Kansanedustaja hämmästyi: ”Harvinaisen moni kansalainenkin on saatu hullutettua mukaan tähän kelkkaan”

Kokoomuksen kannatus nousee ja keskustan laskee, kertovat uusimmat kannatusmittaukset.

”Viimeisimpiä puoluekannatusmittauksia katsoessa ei voi välttyä ajatukselta, että kokoomus hyötyy ja keskusta kärsii valtavasti nyt käynnissä olevasta sote-keskustelusta. Vaikka suurin osa suomalaisista kannattaa valinnanvapauden lisäämistä terveydenhuollossa, on ainoastaan kokoomus onnistunut rakentamaan kuvan itsestään valinnanvapauden lisäämistä kannattavana puolueena.”

Ei tarvitse olla kummoinen hallintotieteilijä ymmärtääkseen asian mukanaan tuomat mahdollisuudet.

Näin arvioi keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

”Samaan aikaan kun valinnanvapauden pitkä marssi entisestään pitkittyy, kohtaa myös maakuntauudistus entistä suurempaa vastustusta. Uudistus on leimattu monen mediankin taholta ”keskustan vallan betonoimiseksi maakunnissa”. Näinhän ei ole, sillä myös maakuntavaltuustot valitaan vapailla vaaleilla ja valta vaihtuu maakunnissa kansalaisten niin päättäessä.”

Toinen viestinnällinen ongelma on Kärnän mielestä, että maakuntauudistuksesta on rakennettu opposition ja median tuella vaikutelma ”byrokratian lisääntymisestä”. Kärnän mukaan byrokratia vähenee, kun yli 400 erilaista ja itsenäistä kuntien sekä valtion organisaatiota ajetaan 18 maakunnan alaisuuteen.

”Ei tarvitse olla kummoinen hallintotieteilijä ymmärtääkseen asian mukanaan tuomat mahdollisuudet.”

Kärnä on asiassaan varma.

”Maakuntauudistuksen kova ydin on kuitenkin lopulta tässä: se on massiivinen vallansiirto keskushallinnolta maakunnille.”

Voimme syyttää myös keskustan viestintää.

Hän myöntää, että maakunnat ovat keskustan yli 100-vuotinen unelma.

”Siinä ei kuitenkaan ole mitään hävettävää, koska ne ovat olleet hieno ja visionäärinen asia, jota kohti kannattaa kulkea. Itse haaveilen tulevaisuudesta, jossa kansallinen parlamentti säätää koko maata koskettavat lait, mutta jossa jokainen maakunta saa soveltaa niitä asetusten antamissa rajoissa omista lähtökohdistaan. Maakuntauudistuksen toteuttaminen ja keskushallinnon kahleiden osittainen murtaminen antaa pohjan tähän.”

Kärnän mukaan maakuntauudistuksen kovimmat vastustajat ovat kaikki piinkovia EU-federalisteja.

”Se on kuitenkin hämmentävää, että harvinaisen moni kansalainenkin on saatu hullutettua mukaan tähän kelkkaan. Siitä voimme syyttää myös keskustan viestintää, sillä myös maakuntauudistuksesta on uskallettava puhua ideologisesti.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat