Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja: “Hävettää se siivottomuus” – Eduskunnan ympäristö peittyi tupakantumppeihin

Kansanedustaja Maria Tolppanen pitää hyvänä asiana, että eduskunta on savuton, mutta eduskunnan tupakointikäytännöt eivät hänen mukaansa toimi tällä hetkellä lainkaan.

Eduskunnasta tuli savuton 4.9.2017 alkaen. Kansliatoimikunta epäsi tupakoinnin paitsi sisällä myös eduskunnan hallussa olevissa ulkotiloissa.

Niinpä tupakoitsevat kansanedustajat ja eduskunnan työntekijät ovat etsineet tupakointipaikkansa eduskuntatalon välittömästä läheisyydestä kaupungin alueelta. Siellä taas ei ole mihin tupakkansa tumpata.

– Kun me elämme kaupungissa, jossa ei ole tuhkakuppeja ja jossa ei ole roskiksia, niin voin vakuuttaa, että eduskuntatalon läheisyys tulee varmasti olemaan aika lailla karsean näköinen, tupakoitsijaksi tunnustautuva kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) ennusti jo huhtikuussa.

Näin on käynyt. Sen todistavat Tolppasen ottamat kuvatkin, joita on käytetty tämän artikkelin kuvituksena.

Toimiiko eduskuntatalossa työskentelevien tupakointi tällä hetkellä ongelmattomasti?

– Ei toimi. Eduskunta on savuton, mikä on hyvä asia. Kodeissa siirryttiin jo neljännesvuosisata sitten ulkotupakointiin. Mutta se, että tupakoitsijat häädetään kaikkien eduskunnan ulkoalueiden ulkopuolelle Helsingin kaupungin kadulle tupakoimaan on paitsi ajattelematonta myös typerää. Ajatus, että tupakointi näin loppuisi, on naurettava, Tolppanen sanoo.

Lisää aiheesta

Miten ratkaisisitte tilanteen?

– Eduskunnan piha-alueilla pitää olla asiallinen merkitty tupakointipaikka, missä on sadekatos, roskakori ja tuhkakuppi. Näin asia on hoidettu muissa Euroopan savuttomissa parlamenteissa. Brysselissä tosin tupakointipaikka on myös sisällä.
Suomessa esimerkiksi savuttomat sairaalat ovat järjestäneet asiallisen tupakointipaikan potilailleen ja henkilökunnalleen.

Eduskuntatalon läheisyys on roskaantunut. Millaisia ajatuksia se herättää?

– Minua hävettää se siivottomuus. Mietin monesti, mitä esimerkiksi kiinalaiset tai venäläiset tai muun Euroopan valtiolliset vieraat ajattelevat siivottomasta tupakantumppisesta eduskunnan ympäristöstä. He ihmettelevät varmasti myös sitä, onko heidän todella tupakoitava kadulla. Varoitin tästä ilmiöstä silloin, kun asiasta keskusteltiin. Kuuroille korville, Tolppanen sanoo.

Nykyinen tupakointikäytäntö ja kaduilla haahuilu voi olla on myös turvallisuuskysymys. Senkin Tolppanen allekirjoittaa.

Saattaa siirtyä sisäpihalle.

Tolppasen mukaan eduskunnan nykykäytäntö herättää laajaa tyytymättömyyttä.

– Tupakoivien keskuudesta en tiedä yhtään tyytyväisyyttä.

Eduskunnan kansaliatoimikunnan jäsen, varapuhemies Arto Satonen on tietoinen ongelmista.

– Edustajilta on tullut palautetta tästäkin aiheesta.

Asiasta on Satosen mukaan keskusteltu epärvirallisesti kansliatoimikunnassa. Kuten Tolppanen, Satonenkin pitää savuttomuutta tärkeänä.

– Lähtökohta on ollut, että savuttomuudesta pidetään kiinni. Tällä hetkellä varmaan virkamiehet katsovat tilannetta, löydetäänkö jokin järkevä ratkaisu.

Satosen mukaan ratkaisu saattaa olla esimerkiksi tupakoinnin siirtäminen eduskunnan sisäpihalle.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo hänkin olevansa tietoinen tupakointiin liittyvästä keskustelusta.

– Kansliatoimikunta on päättänyt että eduskunta on savuton, se koskee koko eduskunnan aluetta. Jos päätös muutetaan, onhan se tietenkin täyskäännös asiassa. Tämä on kuitenkin sellainen asia, että hallinnossa toteutetaan kumpaa päätöstä tahansa. Minun mielipide on aina se, joka jää päällimmäiseksi kansliatoimikunnassa, Rauhio sanoo.

Hänen mukaansa tupakointi olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi eduskunnan kiinteistön alueella tai omilla sisäpihoilla ja jalkakäytävillä niin, ettei se olisi häiritsevää tai ettei savu menisi ilmanvaihtokanaviin.

Eduskunnassa tupakoivia on vähemmän kuin kansalaisten keskuudessa keskimäärin, noin 10 prosenttia. Luku koskee kansanedustajien ohella eduskunnan henkilökuntaa. Eduskunta antaa sekä henkilöstölle että kansanedustajille tukea tupakasta luopumiseen, muun muassa korvaushoitovalmisteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE