Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Kansanedustaja Heidi Viljanen: Nyt ei ole veronkorotusten tai leikkausten aika, vaan kasvun tukemisen hetki

Jukka-Pekka Flander

Erityisen vaativa ja toiminnantäyteinen kevätistuntokausi saatiin eduskunnassa päätökseen. Viimeisimpinä asioina hyväksyimme vuoden neljännen lisätalousarvion, joka annettiin, jotta Suomi selviäisi koronakriisistä ja pääsisi pienin askelin takaisin jaloilleen. 5,5 miljardin lisätalousarvio on historiallinen ja tärkeä, sillä suomalaiset tarvitsevat nyt tukea kriisin keskellä ja sieltä hiljalleen noustessa.

Heidi Viljanen

Tämä kriisi ei ole koskettanut vain pientä joukkoa, ja siksi myös elvytystoimien tulee olla monipuolisia. Lisätalousarviossa on huomioitu juuri ihmiset ja heidän arkensa parantaminen. Rahoitusta kohdennetaan muun muassa ikäihmisten palveluihin, lapsille ja nuorille, liikenteen kehittämisinvestointeihin ja kunnille.

Tästä kriisistä selvitään vain kasvun kautta

Kunnat ovat kantaneet tässä poikkeuksellisessa tilanteessa suuren vastuun, joten on tärkeää, että hallitus auttaa kuntia ylös kriisistä. Lisätalousarvion sisältämä 1,4 miljardin kuntapaketti tulee tarpeeseen. Kuten asiantuntijatkin ovat korostaneet, nyt ei ole aika leikkauksille tai veronkorotuksille, sillä niillä aiheutettaisiin nykytilanteessa vain enemmän haittaa kuin hyötyä. Nyt on aika tukea kasvua ja ehkäistä työttömyyden kasvua ja pitkittymistä.

Tästä kriisistä selvitään vain kasvun kautta. Meillä on olemassa esimerkkejä siitä, kuinka tilanteita on hoidettu aikaisempina ajanjaksoina. Raskaina muistoina meillä on edelleen viime laman inhimillisesti ja taloudellisesti kestämättömät virheet. Tokikaan ei ole syytä verrata nykytilannetta liiaksi 1990-luvun lamaan. Silloin olosuhteet olivat monin tavoin erilaiset.

On tärkeää laittaa lasten ja nuorten hyvinvointi etusijalle

Näen tulevaisuuteen panostamisen nyt tärkeämpänä kuin koskaan aiemmin. Koulutus on se perusta, jolle Suomen tulevaisuuden menestys perustuu ja siksi nyt tehdyt koulutusinvestoinnit ovat erityisen tärkeitä.

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämisen myötä meillä on tulevaisuudessa enemmän koulutettuja osaajia työelämään, lisäresurssit opiskelijahyvinvoinnin edistämiseen turvaavat opiskelun onnistumisen.

Toivonkin, että jaksamme yhdessä vielä hetken hieman poikkeuksellista arkea

Lapset ja nuoret kasvavat aikanaan aikuisiksi, joiden harteilla tulevaisuuden yhteiskunnan pyörittäminen on. Siksi juuri nyt on tärkeää laittaa lasten ja nuorten hyvinvointi etusijalle. Elämän tukeminen sen alkutaipaleelta asti kasvattaa vahvoja yksilöitä.

Lisätalousarviolla mahdollistetaan maksuttomia harrastuksia koulujen iltapäiviin, lisätään resursseja etsivään nuorisotyöhön ja lisätään resursseja opiskelijahyvinvointiin. Vaikka poikkeusolot ovat tältä erää päättyneet, emme voi tietää mitä syksy ja tulevaisuus tuo tullessaan. Toivonkin, että keskitymme tekemään yhteistyötä ja jaksamme yhdessä vielä hetken hieman poikkeuksellista arkea.

Me nousemme tästä lopulta, vahvana Suomena.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
10.8.2020
Tämä lasikatto on vielä rikkomatta – Maria Teikari pyrkii Akavan johtoon: ”Lopullinen kimmoke oli huoli ay-liikkeen tulevaisuudesta”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE