Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Kansanedustaja huolestui: ”Merkittävä uhka kansanterveydellemme”

Jukka-Pekka Flander
Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.).

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljusen mukaan koronan pitkäaikaisseuraukset eli Long Covid on merkittävä uhka kansanterveydellemme.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Kannan suurta huolta siitä, että Long Covid tulee kuormittamaan terveydenhuoltoamme ja lisäämään eri tukimuotojen tarvetta tulevaisuudessa. Meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta pystymme suojaamaan ihmisiä tältä vakavalta jälkitaudilta sekä vastaamaan sairastuneiden ihmisten tarpeisiin, sanoo Eduskunnan Aivot-ryhmän puheenjohtaja Kiljunen (sd.) tiedotteessaan.

Eduskunnan Aivot-ryhmä järjesti tänään keskiviikkona infotilaisuuden Long Covidista. Tilaisuudessa kerrottiin muun muassa, mikä on Long Covid, käytiin läpi erilaisia tutkimuksia, HUS:in hoitojärjestelmää sekä sairastuneiden kokemuksia hoidosta sekä lainsäädäntöongelmista.

Kiljunen kertoo, että WHO:n ilmoituksen mukaan vähintään 10-20 % koronaan sairastuneista saa pitkäaikaisia oireita. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että Long Covidin ilmaantuvuus voi olla jopa 40-50 %.

– Se kertoo, että korona altistaa vakavaan jälkitautiin. Long Covid aiheuttaa ihmisille pitkittyneitä ja monimuotoisia oireita, jotka alentavat ihmisen toimintakykyä. Näitä ovat mm. lihaskivut, muistisairaudet, rintakivut, hengenahdistus ja vahva uupuminen. Suurin osa sairastuneista kykenee palaamaan työelämään, mutta monella tauti pitkittyy, Kiljunen toteaa.

Hänen mukaansa Long Covidia ei ole tunnettu terveydenhuollossa riittävästi ja se on näkynyt siinä, etteivät potilaat ole saaneet aina tarvittavaa hoitoa, kun ovat sitä hakeneet.

– Tästä syystä tarvitsemme lisää koulutusta ja osaamista. Hoitoketjuja on syytä sujuvoittaa edelleen ja hyvistä käytänteistä, kuten HUSin poliklinikasta on syytä ottaa oppia. Lisäksi sosiaaliturvan ja vakuutuskriteerien on syytä tunnistaa taudin kuva. Näin kukaan ei putoa järjestelmän ulkopuolelle siitä syystä, että tautia ja sen vaikutuksia ei tunnisteta, Anneli Kiljunen jatkaa tiedotteessa.

– Me tarvitsemme myös lisää tutkimustietoa. Tutkimusten ja hoitojen tueksi on perustettava Long Covidin tautirekisteri. Lopuksi on syytä kiinnittää huomiota nykyhetkeen. On edelleen terävöitettävä, että kyseessä on erittäin vakava jälkitauti, jolta voi suojautua parhaiten ottamalla koronarokotteet. Se on paras suojamme.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE